Hoeveel muziek draait 3FM?

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-03-2022

DATA - 3FM is de nationale publieke popzender. En af en toe luister ik die in de auto tijdens het forenzen. Geeft me een klein beetje gevoel bij wat er zoal aan nieuwe populaire muziek uit komt. Op andere momenten geniet ik liever van mijn eigen muziek of internetzenders.

Maar er moet natuurlijk wel wat muziek zijn om naar te luisteren. En soms komt er van alles voorbij op die zender, behalve muziek. Maar dat is een subjectief oordeel, mogelijk ingegeven door te hoge verwachtingen. Er zat maar één ding op: meten. Dus heb ik de werkweek van 6 januari doorgeploegd. Hoeveel procent van alle zendtijd werd er gevuld met muziek?

negenenvijftig_3fm


Dus gemiddeld zat er in een uur net iets meer dan 35 minuten muziek. En eigenlijk vond ik dat nog meevallen. Mijn gevoel zat er dus naast.

Of misschien toch niet. Een gemiddelde over een hele werkweek zegt misschien niets over net die programma’s die ik luisterde in de spits. Meestal ’s ochtends ergens tussen 7 en 9 en dan ’s avonds tussen 17 en 19 uur.
Gelukkig had ik bij het turven het per uur vastgehouden. En zo ziet dan de gemiddelde 24 uur er uit van een werkdag op 3FM:
3fm_aandeel_muziek_uur_475

Duidelijk, ik luister kennelijk op de verkeerde uren. De scores zijn dan 40%, 31%, 43% en 45%. De vier slechts scorende uren van de dag. Toch maar eens met de directeur praten over flexibele werktijden.
Overigens is het wel begrijpelijk dat juist in die blokken het aandeel muziek laag is. Daar zitten namelijk respectievelijk Giel Beelen en Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. En die betaal je natuurlijk niet al dat dure geld om hun mond te houden.

Omdat ik de data toch heb, hier nog wat lijstjes ter lering ende vermaeck.

Hier het lijstje met percentages naar uur van de dag:
Van-tot — Percentage
0-1 — 53%
1-2 — 64%
2-3 — 67%
3-4 — 75%
4-5 — 66%
5-6 — 72%
6-7 — 47%
7-8 — 40%
8-9 — 31%
9-10 — 56%
10-11 — 77%
11-12 — 81%
12-13 — 59%
13-14 — 57%
14-15 — 68%
15-16 — 60%
16-17 — 47%
17-18 — 43%
18-19 — 45%
19-20 — 66%
20-21 — 67%
21-22 — 67%
22-23 — 51%
23-00 — 52%

En dan per programma, waarbij ik alleen de programma’s heb genomen die in die week dri uur of meer zendtijd kregen. Op volgorde van minste naar meeste muziek:
GIEL (44%)
Coen en Sander Show (45%)
3voor12 Radio (55%)
Jim Vorwald (55%)
Effe Ekdom (61%)
RabRadio (65%)
Dit is Domien (66%)
Vroeg of laat Perez (68%)
Vrij (70%)
Thijs (71%)
Herman (72%)
Lieke (75%)
MetMichiel (79%)

Omdat ik de Nederlandstalige nummers even apart ook had genoteerd, kon ik concluderen dat over de hele werkweek heen er 1,2% van de tijd op 3FM Nederlandstalige muziek te horen was. Uiteraard verschilt dit ook weer per programma. Het Nederlandstalige aandeel zowel in deel van het uur als in deel van de uitgezonden muziek uitgedrukt:

Programma NL muziek als aandeel uur NL als aandeel gedraaide muziek
Thijs 2,18% 3,05%
3voor12 Radio 1,92% 3,52%
Dit is Domien 1,80% 2,73%
GIEL 1,80% 4,14%
Herman 1,34% 1,86%
MetMichiel 1,13% 1,44%
Coen en Sander Show 0,81% 1,78%
Effe Ekdom 0,69% 1,14%
Jim Vorwald 0,00% 0,00%
Lieke 0,00% 0,00%
Vrij 0,00% 0,00%
Vroeg of laat Perez 0,00% 0,00%
RabRadio 0,00% 0,00%

En tot slot was ik nieuwsgierig naar de gemiddelde lengte van de popliedjes die werden uitgezonden (even geen rekening houdend met hoe lang ze er doorheen praten). Die kwam op 3 minuten en 46 seconden. Hieronder gelijk ook maar weer hoe dat per programma uitpakt. Dit keer het programma met gemiddeld de langste nummers bovenaan:
MetMichiel (4:02)
Lieke (4:00)
Vroeg of laat Perez (3:54)
Coen en Sander Show (3:52)
GIEL (3:48)
Thijs (3:44)
Dit is Domien (3:43)
Herman (3:43)
3voor12 Radio (3:42)
Effe Ekdom (3:41)
Vrij (3:41)
Jim Vorwald (3:34)
RabRadio (3:33)

Afijn, gewapend met al deze weetjes ga ik proberen een keer van 11 tot 12 in de auto te zitten. 81% van de tijd muziek en nummers van gemiddeld meer dan vier minuten.

*) De meting is gedaan door van alle door 3FM zelf genoemde nummers die gedraaid zijn de normale speelduur bij elkaar op te tellen, waarbij ieder nummer met 10 seconden gekort werd (dj’s lullen er veel langer doorheen, maar je moet ergens mee rekenen). Er is geen rekening gehouden met zaken als nieuws, reclame en verkeersberichten. Ik heb namelijk geen idee waarom die nog op een muziekzender uitgezonden worden tegenwoordig.

Update (15:50 uur): Het blijkt dat de gebruikte pagina geen vermelding maakt van de stukken die live in de studio gespeeld worden (zoals bijvoorbeeld bij Giel). Daar is bij de telling dus geen rekening mee gehouden. We zoeken een oplossing.

Reacties (30)

#1 DrBanner

* een reconstructie is geen meting

 • Volgende discussie
#2 qwerty

Nu willen we natuurlijk weten of dat in de loop van de jaren is veranderd. En hoe deed Frits Spits het? En zo… :)

Overigens komt dit verhaal wel overeen met mijn idee: de DJ is bijna belangrijker dan de muziek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Dennis

Mooi onderzoek, maar ik vind dat je niet zo moet zeuren. Zowel GIEL als de Coen & Sander Show scoren prima luistercijfers. Als je op die tijden (waar in beide programma’s veel gesprekken zijn met gasten of BN’ers) veel muziek gaat draaien, gaan die cijfers omlaag.

Trouwens ooit van drive-time gehoord?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ronald K

Mooi werk. Hoewel ik toch wel benieuwd ben naar de lengte van de reclameblokken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 kilgoretrout

@3: als ik het goed begrijp is het enige waarop je 3FM zou moeten beoordelen hoeveel luisteraars het heeft.

Ik maar denken dat 3FM onderdeel is van de publieke omroep…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Eva Schram

@3 Volgens mij is het een redelijk objectief stukje, met meer uitzoeken vanwege nieuwsgierigheid dan echt gezeur toch? Steeph zegt volgens mij nergens dat Coen & Sander/Giel meer muziek moeten draaien.

Voor mij hangt het van m’n bui af. Af en toe heb ik zin in het geouwehoer van Coen & Sander, soms gewoon muziek en dan zet ik Spotify wel aan.

Verder sluit ik me bij @4 aan. Vind het ook opvallend dat de NPO op tv alleen tussen programma’s reclame uitzendt, niet tijdens. Bij radio gebeurt het om de haverklap, ook tijdens programma’s (maar goed, de radioprogramma’s duren ook langer).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Inca

@6, volgens mij heb je op de publieke zenders 2 keer reclame: namelijk voor het nieuwsblokje en erna. Of je beschouwt het als 1 blok – je kunt dan gewoon een minuut of 7 rondom het hele uur even 2 nummers op een cd’tje luisteren.
Dat is inderdaad wel ’tijdens’ 1 programma van 2 uur, maar eigenlijk telt het als 2 programma’s omdat het wordt onderbroken door het nieuws. ‘Om de haverklap’ is dan weer niet direct de term die bij me opkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Steeph

@3: Hee, ik onderzocht het uit nieuwsgierigheid. En ik ben ook een van de luisteraars. Alleen eentje die sneller afhaakt bij veel praten. Het is een muziekzender.
Dat ze andere keuzes maken omwille van de luistercijfers vind ik persoonlijk niet zo relevant. Overigens gaat het dan eigenlijk niet om de luistercijfers maar om het daaraan gekoppelde verdienmodel natuurlijk. Reclame!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 qwerty

Hé misschien is praten – of reclame – tegenwoordig wel erg pop! The Times They Are a-Changin’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Eva Schram

@7 Voor m’n gevoel is het ook om kwart voor en kwart over nog, maar misschien verbeeld ik dat me, en vliegt de tijd gewoon zo hard als ik naar de radio te luisteren dat ik het gevoel heb dat die twee reclameblokken om de vijf minuten plaatsvinden ;).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Dennis

@10: Reclames duren gemiddeld van :57 tot :06 Tussendoor wel nieuws, weer en verkeer natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Eva Schram

@11 en van :27 tot :36 dan, denk ik, want op het halve uur zit toch ook nieuws (+reclame)? Of ben ik echt gek geworden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Dennis

@12 3FM draait alleen op het hele uur reclame.

Programma’s als GIEL, De Coen & Sander Show en De Croissandershow hebben op het half uur ook een nieuwsbullentin, de rest (bijv. MetMichiel) heeft dat niet. Wel verkeersinformatie ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Olav

Steeph:

Daar zitten namelijk respectievelijk Giel Beelen en Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. En die betaal je natuurlijk niet al dat dure geld om hun mond te houden.

Giel Beelen betalen om zijn onzinwaffel te houden lijkt me een uitkomst. Niet om doorheen te komen, dat slappe geouwehoer.

Die andere twee ken ik niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Inkwith Barubador

Vroeger praatte de DJ de plaatjes aan elkaar. Nu is de muziek vooral bedoeld als afwisseling voor het gelul van de DJ. Dat zijn mensen die als belangrijkste kwaliteit hebben dat ze heel hard om hun eigen grappen kunnen lachen. En als die grappen nu nog leuk waren…

Mond houden en plaatjes draaien, lijkt mij het devies. En dan bij voorkeur breed, dus niet 1 nummer 50 tot 100 keer draaien in 1 week.

Maar de laatste keer dat ik naar 3FM luisterde (echt luisterde, dus niet even een paar minuten proberen en dan walgend weer afzetten) is toch al wel een jaar of 10 geleden, misschien langer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 aynranddebiel

Ik luister eigenlijk wel graag naar slap geouwehoer. Muziek kan ik zelf ook wel opzetten, en dan is het nog naar eigen smaak ook, dus daarvoor hoef ik de radio niet aan te zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Olav

@16: Sommige mensen luisteren naar de radio omdat ze dan de kans lopen af en toe muziek te horen die ze nog niet kenden. Nu valt dat bij zwetskous Beelen ook nogal tegen want wat hij zoal draait lijkt nogal veel op elkaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Robin v H

Het gaat natuurlijk om meer dan de muziek (hoeveel muziek zendt MTV nog uit? Hoef je volgens mij geen onderzoek naar te doen).
Radio 3 levert programma’s voor de pop-cultuur waarin blijkbaar, naast muziek, behoefte bestaat aan slap geouwehoer van een ander niveau dan het slappe geouwehoer dat bij radio 1 te horen is. Ikzelf zit helaas al te lang in de leeftijd waarin je naar het slappe geouwehoer van radio 1 luistert omdat je radio 3 niet meer begrijpt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Brenda

Je geeft aan te kijken naar de muziek die 3fm aangeeft dat wordt gedraaid. Nu weet ik alleen wel dat bijvoorbeeld live muziek nooit vermeld staat in de playlist. Op deze manier je onderzoek doen is dus niet volledig, aangezien een aantal programma’s regelmatig live muziek hebben (zoals Giel).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Steeph

@19: Mmmm, dat is een goed punt, daar was ik namelijk niet vanuit gegaan. Hoe ga ik daar overzicht op krijgen zodat ik het kan corrigeren….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Brenda

Nummers die sommige DJ’s uit hun eigen platenkoffer halen staan trouwens ook niet in die overzichten, maar dat zal minder vaak voor komen.

Ik zou zeggen… neem een weekje vrij en turven maar ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Andy Cap

@17: “Sommige mensen luisteren naar de radio omdat ze dan de kans lopen af en toe muziek te horen die ze nog niet kenden.”

Daartoe kopieer ik met enige regelmaat het opslagmedium van iemand met een goede smaak die zo’n afspeelding bij zich heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Olav

@22: Da’s ook een prima methode. En verder biedt het wilde web natuurlijk ook genoeg mogelijkheden om met nieuwe dingen kennis te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Andy Cap

@23: Het wilde web is vooral een plaats waar je door de bomen het bos niet meer ziet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 L.Brusselman

@17:Je kan natuurlijk ook de bladen /sites zoals Pitchfork , Rolling Stone,Music Express of desnoods 3 Voor 12 raadplegen als je op zoek bent naar nieuwe/andere muziek.
Naar de radio luisteren en wachten tot er iets interessants langs komt daar heb ik het geduld niet voor,bovendien moet je teveel rommel aanhoren

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Raaphorst

De radio aanzetten om zo muziek te horen die je nog niet kende… Welke muziekliefhebber doet dat zo passief? Waarom niet zelf actief achter nieuwe muziek aan?
Laatste keer dat ik radio heb geluisterd, en niet specifiek naar 3FM maar gewoon in z’n algemeen, is denk ik meer dan 15 jaar geleden. En dat was toen op mijn bijbaantje in een magazijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Daan van der Keur

Ik luister uit principe niet naar 3FM. En dat alleen vanwege die achterlijke totaal zwakzinnige gnoom Giel Beelen. Man, man wat is die gozer een ongelofelijke zelfingenomen ouwehoer. Ik schaar hem onder de overbodige mensen, totaal nutteloos en tot geen enkel nut voor de mensheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Andy Cap

@25: Ja, maar dat soort spul heb ik helemaal geen interesse in. Ik wil je wel eens een voorbeeldje geven van iets waar ik absoluut van uit mijn dak ben gegaan. En het lijkt me sterk dat er nog auteursrechten op zitten, dus het mag vast wel:

http://torrentcrazy.com/torrent/6581134/nina-simone-live-in-65-68

Downloaden iedereen: adembenemend goed!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 L.Brusselman

@28: Heb ik al,ik ben ook gek op Nina Simone,maar ik wil toch nog horen wat er voor fraais er(toch nog steeds)bijkomt aan goede muziek.
De ouwe knakkers doen het overigens ook nog,zo heeft Neil Young vorig jaar een schitterend album uitgebracht,dat moet ik toch eerst lezen ik ben niet helderziend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 pedro

Radio is totaal niet interessant voor wie van muziek houdt. Voor wie van roddelen en muzak houdt wel.

 • Vorige discussie