De VN pakt de internationale georganiseerde misdaad aan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Verenigde Naties kent ook een eigen ‘Office on Drugs and Crime‘ (UNODC). Dat heeft onlangs nieuwe materialen en video’s uitgegeven als deel van een bredere campagne tegen criminele organisaties (nee, niet de banken!):

Met een handig schema over imitatiegoederen:

Reacties (11)

#1 Bismarck

Kijk dan, door internationaal drugs te legaliseren kunnen we gewoon meer dan 1/3e van de internationale criminele economie out of business helpen. Wel een catchy muziekje trouwens.

 • Volgende discussie
#1.1 Bolke de big - Reactie op #1

1/3e van de internationale criminele economie out of business helpen

Onzin en je weet het, sigaretten en alcohol zijn legaal en nog steeds worden ze nagemaakt en/of gesmokkeld, criminelen doet niet iets omdat het crimineel is maar omdat ze er geld mee kunnen verdienen, dus het legaliseren van drugs zal de criminaliteit helemaal niet doen terug dringen tenzij je drugs dan nagenoeg gratis kan krijgen.

#1.2 Arjan - Reactie op #1.1

In het kader van muizen en olifanten zijn beiden zoogdieren.

#1.3 Bolke de big - Reactie op #1.2

Dooddoener, net zo’n dooddoener als beweren dat het legaliseren van drugs de criminaliteit op magische wijze doet verdwijnen, het verplaatst alleen het probleem naar het ontduiken van accijns e.d., de criminaliteit blijft gewoon.

http://www.illegalehandelenaccijns.nl/relatie-tabaksaccijns-en-illegale-handel-die-bestaat-echt/

En als er morgen iemand bij mij op de stoep staat die mij een een bepaald product aanbied tegen een lagere prijs omdat die de accijns of welke tax dan ook ontduikt dan koop ik (en 99% van alle Nederlanders) die gewoon.

Dan kan je er inderdaad voor kiezen om drugs dan zo goedkoop te maken dat het voor criminelen niet loont om tax te gaan ontduiken maar dan krijg je als overheid bijna geen inkomsten binnen maar wel alle nadelen van een dergelijk systeem (economische schade door drugsgebruik).
En de criminelen gaan gewoon in een andere tak van busines hun centen ‘verdienen’, criminelen verkopen namelijk geen drugs omdat ze vinden dat iederee drugs moet kunnen kopen maar om geld te verdienen.

http://www.presseurop.eu/nl/content/article/174361-de-strijd-tegen-sigarettensmokkel

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1566263/2005/08/15/Sigarettensmokkel-Alleen-sukkels-slepen-nog-met-drugs.dhtml

#1.4 Arjan - Reactie op #1.3

Wat je nu doet is makkelijk scoren door de uitspraak ‘legaliseer drugs en dan ben je van het probleem af’ terug te brengen naar z’n letterlijke betekenis en de context van de discussie waarbinnen die wordt gemaakt te negeren. Niemand leeft onder de illusie dat bij professionele criminelen hun leven ineens gaan beteren wanneer drugs (gedeeltelijk) gedecriminaliseerd worden. Wat men zegt, is dat we van een gigantisch en onvatbaar probleem, een veel kleiner en begrijpbaar vraagstuk kunnen maken. Met andere woorden, een olifant in m’n woonkamer is een wat groter probleem dan die muis, ondanks dat het beiden zoogdieren zijn.

 • Volgende reactie op #1.3
#1.5 Bolke de big - Reactie op #1.3

An sich heb je gelijk echter die olifant duikt gewoon weer op in een ander deel van je huis.

Er zijn gewoon een bepaald percentage criminelen op deze planeet, en of die zich nu met drugs gerelateerde criminaliteit bezig houden of met andere criminaliteit maakt niks uit.

Misschien heb je gelijk dat door legalisering het probleem van de drugs criminaliteit zich verkleint tot een begrijpbaar vraagstuk maar daardoor zal er hoogstwaarschijnlijk toe leiden dat andere vraagstukken zich dan weer ontwikkelen tot een gigantisch en onvatbaar probleem.

Met andere woorden, legaliseren verschuift het probleem alleen, het lost het absoluut niet op.

 • Volgende reactie op #1.3
 • Vorige reactie op #1.3
#1.6 Karl Kraut - Reactie op #1.3

Bij legale drugs als sigaretten en alcohol is de overheid zelf middels de accijns de meest belanghebbende pusher; een Bolke lijdt nu al fantoompijn dat de overheid die opbrengsten zou gaan missen.

 • Volgende reactie op #1.3
 • Vorige reactie op #1.3
#1.7 Bolke de big - Reactie op #1.3

Op dit moment is reeds 10% van de sigaretten in de EU al gesmokkeld en begint tabak’s smokkel al groter en lucratiever te worden dan de drugs smokkel.

 • Vorige reactie op #1.3
#2 Let

Om hoe veel US$ gaat het bij de globale derivatenhandel eigenlijk, ter vergelijking?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Karl Kraut - Reactie op #2

Om plusminus 750.000 miljard dollar per jaar.

#3 jeanclaude

Lang geleden waren echte koffiehuizen verboden, de VS kende een drooglegging.
De Kennedy die president werd, en vermoord, dankte beide aan dranksmokkel.
Drugs zijn verboden omdat er grote belangen, drugsproducenten en – verkopers, en drugsbestrijders, gemoeid mee zijn dat verbod in stand te houden.
De Britse Economist publiceerde al twee keer een artikel dat de enige oplossing is drugs te legaliseren, maar het verstand regeerde nooit de wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie