Historische inauguratietoespraak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Spoelstra tijdens zijn nu al legendarisch speech (Foto: Flickr/Bram Donkers)

Tegen alle verwachtingen in is Douwe Spoelstra benoemd tot voorzitter van buurthuis Kortfoort in Oss. Hij schrijft geschiedenis als de eerste Friese voorzitter die aan de macht komt in de Brabantse gemeente. Het buurthuis verkeert in slechte staat, geteisterd door wanbeleid en veel te lage subsidies. Spoelstra heeft echter grote herstelplannen. “Op deze dag komen we bijeen omdat we hoop boven angst hebben verkozen, eensgezindheid boven conflict en onenigheid,” zei hij bij zijn benoeming.

Na een jarenlange hegemonie van de familie Vandekapelle lijkt met de benoeming van Spoelstra de hoop te zijn teruggekeerd voor een beter buurthuis. De bescheiden Fries maakte de reis naar Oss per trein vanuit Boxmeer. Een menigte van dertig à veertig man kon genieten van een zeer uitgebreid entertainmentprogramma. Zo bracht blaaskapel de Deurdreuners een roerende versie van het Wilhelmus te horen en zongen groepen 3 en 4 van Basisschool De Regenboog ‘I believe I can fly’ van R. Kelly.

In een twintig minuten durende toespraak kondigde Spoelstra onder andere aan dat de snoepautomaat de deur uit gaat. Hij pleit voor het aanbieden van vers fruit uit de regio. “Aan de burgers van deze regio zeg ik dat we met u zullen samenwerken om uw boerderijen te laten opbloeien; om uitgehongerde lichamen en hongerige geesten te voeden.” Verder zei de kersverse voorzitter dat hij zich zal gaan inzetten om weer schoon water uit de kraan te krijgen in Kortfoort. “Wat er nu van ons vereist is, is een nieuw tijdperk van verantwoordelijkheid ? een erkenning, door elke Ossenaar, dat we plichten hebben jegens ons zelf, onze gemeente en de wereld, plichten die we niet morrend accepteren maar met plezier aanvaarden, gesterkt door de wetenschap dat er niets zo bevredigend is voor onze geest, niets zo vormend is voor ons karakter, als een volledige inzet voor een moeilijke taak. Schoon water zal weer over uw land stromen,” zei Spoelstra.

Onder de aanwezigen was groot enthousiasme te bespeuren, maar ook enkele sceptische geluiden werden gehoord. “Ik zie die speeltuin het komende jaar niet opgeknapt worden. Daar zullen wel jaren overheen gaan. Ik betwijfel of hij al zijn beloftes zal waarmaken,” zei de buurman van Spoelstra. Een groot probleem is het slepende conflict met Buurthuis de Brink in Utrecht en Sociaal en Cultureel Centrum de Bolder in Noord-Holland. Hierover zei Spoelstra: “Kortfoort, in het aangezicht van onze gezamenlijke bedreigingen, in deze zware winter, laten we ons deze tijdloze woorden herinneren. Laten we de ijzige stromen nog eenmaal met hoop en deugd weerstaan, en laten we de stormen die nog zullen komen het hoofd bieden.”

Reacties (4)

#1 Lesley

[email protected]”en zongen groepen 3 en 4 van Basisschool De Regenboog ‘I believe I can fly’ van R. Kelly”

  • Volgende discussie
#2 Turiddu aka Sante Brun

Ik heb er deze week al meer gezien, maar deze is tot nu toe de beste.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lesley

…maar plagiaat van The Onion? Check RC.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Het idee is niet extreem orgineel. Is de uitwerking hetzelfde?

  • Vorige discussie