High 5-en door de stad

De acceptatie-speech van Barack Obama wordt in het cafe in Memphis, Tennessee waar ik de uitslagen kijk met weinig enthousiasme begroet. “Spread the Wealth!” wordt spottend geroepen. Het hele cafe is blank, maar niemand ontgaat het feit dat buiten constant grote groepen auto’s toeterend voorbij komen.
Eenmaal op straat is de sfeer totaal anders. Ik geef tientallen high-five’s aan voorbijgangers, en wordt begroet door enthousiaste automobilisten. Een keurig gekleed zwart echtpaar komt net uit een sjiek hotel en staan grijnzend aan de overkant van de weg. De man huppelt voorbij als we elkaar op het zebrapad passeren. Lachend verontschuldigt de vrouw zich. “We hebben een nieuwe president, en hij heeft een nieuw loopje.”
Aan de reacties op straat is duidelijk te merken hoe belangrijk de overwinning van Obama is voor zwarte Amerikanen. Autoraampjes gaan open: “Obamaaaaaaaa.” Wildvreemden schudden elkaar de hand, er wordt gedanst op straat en iedereen lacht. Behalve dan de licht overgewichte blanke football-shirt dragende kerels. Ze lopen stuurs door.

 1. 4

  Heb toch een beetje medelijden met die rechtse – conservatieve amerikaan. Tot gisteren was je gewoon doorsnee amerikaan en misschien wel trots op je onvolkomenheiden. Nu ben je ineens onderdeel van een buitenstaande, beetje zielige en enge minderheid.

 2. 6

  Steen voor steen, hervormen, opbouwen van een staat…
  zomaar een paar woorden uit de overwinningstoespraak van Obama.
  Begrijp jij het nog?

 3. 8

  Ik woon momenteel in Madison, Wisconsin, en dat is een universiteitsstad. Gisteren nadat Obama zijn overwinningsspeech gehouden had, ging iedereen de straat op. Het was een spontaan feest van mensen die hun vreugde graag op straat wilden laten zien. Iedereen juichte, was blij en er werd muziek gespeeld. Het mooiste was dat het allemaal unplanned was. Ik heb hier 3 uur lang in de menigte meegelopen. Hoe je je het je voor moet stellen? Als zoiets als het Nederlands elftal het WK zou winnen.
  Je kon duidelijk merken dat ze ten eerste blij waren dat Obama gewonnen had, maar zeker ook ten tweede het een enorme opluchting was dat ze van Bush af zijn. Veel mensen hier verwachten dat er een hele verandering aan zit te komen.