Positieve ontwikkeling dat Hamas en Hezbollah nu militairen en militaire doelen aanvallen ipv pizzeria’s en bussen opblazen (ok, dat was vooral Hamas en niet zozeer Hezbollah.)
Het groene licht is net gegeven. Het israelische kabinet heeft net aangegeven dat alle middelen zijn toegstaan om de soldaten terug te halen ( volgens de woordvoerder net op CNN)
Nu maar hopen dat de aanvallen alleen in het zuiden van Libanon zullen plaatsvinden
#5
Larie
@Youssef. Ik ben erg verlegen om een soort van inkijk wat Libanon aangaat en dan wel van U graag en niet van de nare mr larous waar ik mijn buik reeds lang van vol heb.
Een moment heb ik wel :)
Maar ik neem aan dat je een inkijk wilt wat betreft de Libanese politiek?
#7
Larie
Ja heel graag en dan wel van jouw,U
#8
Larie
Ik wil dit wel even verduidelijken, je bent hier niet zo lang. Ik heb iets met Arabische cultuur, ik wordt er warm van. Zat ooit ergens in Wadi Rum op een stiekeme ontmoetingsplek tussen israeli,s en libanese mensen. Een groot feest man, de hele nacht maar heel stiekem en dat gaat daar al jaren zo. Er is hoop maar waarom is dit druppeltje geen plas geworden, vandaar mijn vraag omdat ik het gevoel heb dat jij/U iets toe kan voegen.
Jij/jouw/je is ook goed hoor :)
Ik voel me altijd zo opgelaten als ik met U wordt aangesproken.
Nou hier gaat ie dan.
Ik kom iig met een algemene beschrijving ( alhoewel dat voor Libanon praktisch onmogelijk is maar bepaalde punten zijn nooit veranderd)
De Libanese politiek draait om 1 ding, sektarische macht.
Het hele politieke stelsel is daar ook op gebaseerd.
Stemmen doet men langs sektarische lijnen, parlementszetels worden verdeeld langs sektarische lijnen en de 3 belangrijke posten in het land ( president, premier en kamervoorzitter) ook.
Op dit moment krijgen de christenen 50% van de parlementszetels en de moslims de overige 50%.
En daaronder weer worden de zetels verdeeld naar sektes binnen het christendom of Islam. ( katholieken, orthodoxen, armenen, protestanten, sunnieten, shiieten, druzen etc etc)
Dit hele systeem geeft natuurlijk wel ruimte voor intersektarische allianties.
Op dit moment zijn er 2 grote allianties in Libanon.
De Hezbollah-Amal-FPM alliantie. De eerste 2 zijn shi’itische partijen. De FPM is de grootste christelijke partij van Michel Aoun ( de gedoodverfde nwe president).
De 2de alliantie is die van Hariri. Bestaande uit de soennitische FutureMovement, de conservatief-christelijke beweging van de maronitische patriarch, de socialistische PSP van de Druzen en de extreemrechtse christelijke partij LF.
Verder heb je nog politieke beroemdheden die een parlementszetel hebben weten te bemachtigen. ( zonen/dochters van oud-presidenten, communistische journalisten)
Maar die stellen doorgaans niks voor.
De laatstgenoemde alliantie is anti-syrisch en vormt nu samen met de Hezbollah de regering.
De regeringsdeelname van de Hezbollah stelt eigenlijk niks voor omdat de ministers regelmatig terug worden geroepen. Libanon heeft nu in feite een minderheidsregering.
De shi’itische partijen zijn pro-syrisch en de FPM van Aoun is anti-syrisch maar pragmatisch.
De Libanese politiek is niet echt hetzelfde als die hier in West-Europa.
Alle allianties en standpunten worden ingenomen in het licht van de sektarische machtsrelaties en vaak ook persoonlijke animositeit.
Het Libanese politieke systeem is altijd ook heel vatbaar voor buitenlandse invloeden.
Aangezien het land verschillende bevolkinsgroepen kent.
Waren het vroeger Israel, VS, Egypte, PLO, Libie en Syrie die een stevige vinger in de pap hadden, nu zijn het Saudi-Arabie, VS/Frankrijk, Syrië, Israël en Iran.
De alliantie van de shiieten en FPM zijn op de hand van Syrië en Iran.
De alliantie van Hariri staat op de hand van Saudi-Arabie, VS en Frankrijk.
Op dit moment zijn er 3 onderwerpen die Libanon instabiel maken.
-De huidige president Emile Lahoud. Die wordt door velen gezien als schuldige inzake de moord op Hariri.
Hij is alleen nog niet afgezet omdat Hezbollah en Amal zijn kant kiezen vanwege zijn pro-syrische houding. De FPM kiest ook de kant van deze president maar doet dit alleen om de Druzen (PSP) dwars te zitten.
– De ontwapening van de Hezbollah vormt ook een heikel punt. Hezbollah handelt in strijd met de LIbanese vredesakkoorden door haar wapens niet neer te leggen.
Haar excuus is echter dat Israel nog steeds Libanees grondgebied bezet ( Shebaa Farms) en dat haar milities dus legitiem zijn.
Ondertussen krijgt Hezbollah militaire steun van Iran en Syrie en wil de president van geen ontwapenen weten.
– Het kiesstelsel. Al sinds het vertrek van de Syriers werkt men aan nieuwe kiesdistricten en een nwe kieswet.
Dit is alleen een heel gevoelig punt omdat Libanese emigranten stemrecht willen, en dat zijn voornamelijk christenen.
Euhm, dit is dan een soort algemene maar actuele beschrijving van de Libanese politiek :P
Ik heb het geprobeerd kort te houden maar misschien is het ietsjes te kort.
Dus als je vragen hebt…..
Oh volgens de laatste berichten zijn de 2 ontvoerde soldaten, Druzen. Oftewel Arabische moslims.
Hoe ironisch
#12
SciInv
Wat ik niet snap: Hezbollah zijn orthodox shi’itisch toch? En Syrië is een Baath-regime? Die hebben het toch helemaal niet op islamisten?
#13
Tzombo
Hezbollah zegt dat ze de actie al lang hebben voorbereid, lees ik op teletekst
Dat lijkt mij ook. Hezbollah zit al maanden, zo niet jaren op een enorme stapel wapens. Het zat er wel een keer in dat ze zoiets zouden doen om een reactie uit te lokken. De Israelis zullen hier toch een pietsje meer tegenstand krijgen dan in Gaza. Hezbollah heeft meteen al een tank opgeblazen…
#14
Tzombo
@Scilnv: Syrië heeft altijd geprobeerd zoveel mogelijk de strijd tegen Israel onder hun vleugels te brengen, ze hebben ook jarenlang geprobeerd de PLO onder hun controle te krijgen. In Libanon was er op een gegeven moment ook een pro-Syrische factie binnen de PLO die vocht tegen Yasser Arafat’s factie. Nadat Arafat uit Beiroet was verjaagd door de Israelis kwam hij terug naar Libanon en is hij door de pro-Syrische factie van de PLO uit Tripoli verjaagd.
Syrië wil zorgen dat er met hen onderhandeld moet worden over vrede in het Midden Oosten en dat gebruiken om de Golan terug te krijgen.
Idd het Baath-regime heeft het niet zo op islamisten ( vandaar de massaslachting in Hama)
Maar voor Libanon maken ze graag een uitzondering
#16
Larie
DP zeg wat nieuws, opwindens of wat dan ook maar niet je van dat..rot anders op man.. Zit wel diep he,je want je blijft komen.
#17
Larie
@Youssef, bedankt, heb ik potvedrie wat opgestoken vandaag!
#18
Pelayo
@Yousouf
Maar druzen (PSP toch?) zijn toch ketters in de ogen van veel moslims? In ieder geval meent wikipedia dat er relatief veel israelische patriotten onder de Israelische druzen bevinden.
“In Israel, Druze choose to vote in elections but usually identify themselves as Arabs (but not specifically as Palestinians)1. Some of the Galilean and Carmelean Druzes are well known in Israel as “Israeli patriots”. Lately, Azzam Azzam, an Israeli-Druze alleged spy, has become (in Israel’s popular culture) the model of the “ultimate Israeli patriot”.
#19
Pelayo
@Tzombo#14
Dat geloof ik. Maar er is inmiddels nog een reden: Ik denk dat het Syrische baathregime zo veel mogelijk troeven in handen wil hebben omdat ze een aantal conclusies hebben getrokken uit de inval in Irak.
Druzen worden vooral gezien als een shiitische sekte en niet zozeer als ketters.
#21
Bismarck
Interessant die allianties. Het lijkt erop dat de politieke kleuren meer voor de sier zijn (uiteraard zal vast iemand roepen dat dat overal zo is).
Overigens als ik de zetelverdeling bekijk, dan lijkt die wel erg ingesteld op verdeel en heers, want hij komt niet geheel overeen met de demografische stand van zaken. Uiteraard hebben de fransen het destijds met opzet zo achtergelaten, maar de libanezen hebben het dus na meer dan 60 jaar nog niet opgelost.
#22
Pelayo
@Yousouf
Enig idee wat Aoun bij Hezbollah zoekt? Ik meen me te herinneren dat dat een vijand was van Syrie.
#23
Bismarck
Volgens mij is Hezbollah geen vijand van Syrie. Ze worden er zelfs door gesteund, zolang ze Israel blijven bestoken (zie ook 14). Paradoxaal genoeg heeft de Syrische non-cooperatie rond de demarcatie van de Sheba farms daar vast mee te maken.
In Libanon zijn er (zoals in 10 al uitgelegd), nogal wat interreligieuse allianties, die misschien buiten Libanon niet zo voor de hand liggen, maar erbinnen heel logisch zijn.
Wat de Druzen betreft: Ze zijn inderdaad een beetje allemans schopmongooltje (vroeger ooit mongolenvoetbal gespeeld op school?). Aangezien ze in Israel relatief goed behandeld worden, zullen ze daar allicht graag voor hun land willen vechten. In Libanon moeten ze hun vriendschap steeds kopen. De enige reden dat er daar nog Druzen zijn is denk ik hun diplomatiek vermogen.
De Hezbollah en Amal zijn de enige 2 partijen die Aoun willen steunen als presidentskandidaat.
Het zijn ook geschikte partners in de persoonlijke strijd die Aoun heeft ontketend tegen de PSP en de christelijke LF.
Syrie heeft indirect ook al doorgegeven dat zij hem ook willen steunen als presidentskandidaat.
@ Bismarck
De zetelstand is ingevoerd na de burgeroorlog. Daarvoor was het 60% christen en 40% moslim qua zetels.
Nu dus 50/50. In Libanon zelf vormen de christenen ruwweg 40% van de bevolking.
Maar een heel belangrijk punt dus is het aantal Libanezen in het buitenland. Die mogen alleen stemmen als ze in Libanon zijn.
Als dat toegstaan wordt dan zullen christenen naar alle waarschijnlijkheid ondervertegenwoordigd zijn in het parlement.
correctie:
De LIbanezen in het buitenland mogen nu alleen stemmen als ze in Libanon zijn.
Volgens de net ontworpen kieswet mogen ze nu dat ook doen in het buitenland.
En pas als dat mag zijn de christenen ondervertegenwoordigd
#26
Pelayo
Ben ik nou cynisch als ik zeg dat dat uitnodigt tot ethnische zuivering?
#27
Bismarck
@25: Maar voor de verhoudingen binnen Libanon zijn ze dus juist behoorlijk oververtegenwoordigd begrijp ik (en dan ook nog de president erbij per defenitie). Ergens heb ik een vermoeden dat die stemmingen in het buitenland door de christenen erin zijn gevoegd om er zeker van te zijn dat die nieuwe wet het nooit haalt (logischerwijs zijn de moslims daar weer op tegen). Corrigeer me als ik het fout heb.
Het is hier ook niet alleen een simpele kwestie van christenen vs. moslims.
Soennitische moslims willen ook best graag dat Libanezen in het buitenland kunnen stemmen.
Met als doel het verminderen van het aandeel van de shiieten. ( shiieten vormen op dit moment de grootste moslimgroep)
De shiitische macht is voor veel soennieten een doorn in het oog.
Hoe meer niet-shiitische stemmen erbij komen hoe kleiner de macht van de shiieten wordt.
Dus in feite steunen de soennieten ( iig de leider en de grootste partij) de kiesstelsel-hervormingen.
Hoe meer christenen, hoe beter.
En de op 1 na grootste Libanese religieuze gemeenschap in het buitenland is soennitisch.
De shiieten vormen maar een heel klein deel
#29
Tzombo
De soldaten zijn geen Druzen: ‘Ehud Goldwasser, 31, of Nahariya, and Eldad Regev, 26, of Kiryat Motzkin were abducted Tuesday’, aldus Haaretz.
#30
Bismarck
Tzombo: Goldwasser klinkt wel heel joods inderdaad… Verder denk ik niet dat het veel uitmaakt wat het zijn. Punt is dat ze een israelisch uniform aan hebben en dat is veel geld waard in Iran.
Youssef: Dan zou er toch zo ongeveer een kamermeerderheid voor zijn, niet? Maar die President is dan weer tegen? Hoe kan die president trouwens nog zitten? Ik begrijp dat hij Christen is? Zijn Partij heeft toch maar een paar zetels en de regering wordt door zijn tegenstanders gevormd?
Nee dat is nog steeds geen kamermeerderheid.
NIet alle christelijke parlementsleden zijn namelijk voor de wijziging.
Ik zie dat ik niet duidelijk was geweest. Ik gebruikte het woordje “christelijk” ten onrechte om alleen de maronitische sekte aan te duiden. De maronitische sekte strijdt dus vooral voor kiesrecht in het buitenland.
Maar soennieten en maronieten vormen op dit moment geen meerderheid. Vooral ook omdat sommige maronieten heel erg pro-syrisch zijn, zoals deze president.
De president zit dus nog omdat hij steun geniet van de FPM van Aoun.
Alle partijen willen, behalve Hezbollah, Manal en een paar onafhankelijken, de president weghebben.
De FPM wil dat Aoun de nwe tijdelijke president wordt, de anti-syrische oppositie is daar tegen. Dit zou komen omdat Aoun de anti-syrische oppositie op een cruciaal tijdstip verliet en zichzelf ongeliefd zou hebben gemaakt bij de ( in die tijd dus) oppositie.
Reacties (31)
Positieve ontwikkeling dat Hamas en Hezbollah nu militairen en militaire doelen aanvallen ipv pizzeria’s en bussen opblazen (ok, dat was vooral Hamas en niet zozeer Hezbollah.)
@Scilnv
en niet zozeer Hezbollah
http://en.wikipedia.org/wiki/Imad_Mughniyeh
Israel is Libanon binnengetrokken:
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article329551.ece/Israelische_leger_trekt_Libanon_binnen
Het groene licht is net gegeven. Het israelische kabinet heeft net aangegeven dat alle middelen zijn toegstaan om de soldaten terug te halen ( volgens de woordvoerder net op CNN)
Nu maar hopen dat de aanvallen alleen in het zuiden van Libanon zullen plaatsvinden
@Youssef. Ik ben erg verlegen om een soort van inkijk wat Libanon aangaat en dan wel van U graag en niet van de nare mr larous waar ik mijn buik reeds lang van vol heb.
Heeft U een momentje ?
Een moment heb ik wel :)
Maar ik neem aan dat je een inkijk wilt wat betreft de Libanese politiek?
Ja heel graag en dan wel van jouw,U
Ik wil dit wel even verduidelijken, je bent hier niet zo lang. Ik heb iets met Arabische cultuur, ik wordt er warm van. Zat ooit ergens in Wadi Rum op een stiekeme ontmoetingsplek tussen israeli,s en libanese mensen. Een groot feest man, de hele nacht maar heel stiekem en dat gaat daar al jaren zo. Er is hoop maar waarom is dit druppeltje geen plas geworden, vandaar mijn vraag omdat ik het gevoel heb dat jij/U iets toe kan voegen.
Burp
Jij/jouw/je is ook goed hoor :)
Ik voel me altijd zo opgelaten als ik met U wordt aangesproken.
Nou hier gaat ie dan.
Ik kom iig met een algemene beschrijving ( alhoewel dat voor Libanon praktisch onmogelijk is maar bepaalde punten zijn nooit veranderd)
De Libanese politiek draait om 1 ding, sektarische macht.
Het hele politieke stelsel is daar ook op gebaseerd.
Stemmen doet men langs sektarische lijnen, parlementszetels worden verdeeld langs sektarische lijnen en de 3 belangrijke posten in het land ( president, premier en kamervoorzitter) ook.
Op dit moment krijgen de christenen 50% van de parlementszetels en de moslims de overige 50%.
En daaronder weer worden de zetels verdeeld naar sektes binnen het christendom of Islam. ( katholieken, orthodoxen, armenen, protestanten, sunnieten, shiieten, druzen etc etc)
Dit hele systeem geeft natuurlijk wel ruimte voor intersektarische allianties.
Op dit moment zijn er 2 grote allianties in Libanon.
De Hezbollah-Amal-FPM alliantie. De eerste 2 zijn shi’itische partijen. De FPM is de grootste christelijke partij van Michel Aoun ( de gedoodverfde nwe president).
De 2de alliantie is die van Hariri. Bestaande uit de soennitische FutureMovement, de conservatief-christelijke beweging van de maronitische patriarch, de socialistische PSP van de Druzen en de extreemrechtse christelijke partij LF.
Verder heb je nog politieke beroemdheden die een parlementszetel hebben weten te bemachtigen. ( zonen/dochters van oud-presidenten, communistische journalisten)
Maar die stellen doorgaans niks voor.
De laatstgenoemde alliantie is anti-syrisch en vormt nu samen met de Hezbollah de regering.
De regeringsdeelname van de Hezbollah stelt eigenlijk niks voor omdat de ministers regelmatig terug worden geroepen. Libanon heeft nu in feite een minderheidsregering.
De shi’itische partijen zijn pro-syrisch en de FPM van Aoun is anti-syrisch maar pragmatisch.
De Libanese politiek is niet echt hetzelfde als die hier in West-Europa.
Alle allianties en standpunten worden ingenomen in het licht van de sektarische machtsrelaties en vaak ook persoonlijke animositeit.
Het Libanese politieke systeem is altijd ook heel vatbaar voor buitenlandse invloeden.
Aangezien het land verschillende bevolkinsgroepen kent.
Waren het vroeger Israel, VS, Egypte, PLO, Libie en Syrie die een stevige vinger in de pap hadden, nu zijn het Saudi-Arabie, VS/Frankrijk, Syrië, Israël en Iran.
De alliantie van de shiieten en FPM zijn op de hand van Syrië en Iran.
De alliantie van Hariri staat op de hand van Saudi-Arabie, VS en Frankrijk.
Op dit moment zijn er 3 onderwerpen die Libanon instabiel maken.
-De huidige president Emile Lahoud. Die wordt door velen gezien als schuldige inzake de moord op Hariri.
Hij is alleen nog niet afgezet omdat Hezbollah en Amal zijn kant kiezen vanwege zijn pro-syrische houding. De FPM kiest ook de kant van deze president maar doet dit alleen om de Druzen (PSP) dwars te zitten.
– De ontwapening van de Hezbollah vormt ook een heikel punt. Hezbollah handelt in strijd met de LIbanese vredesakkoorden door haar wapens niet neer te leggen.
Haar excuus is echter dat Israel nog steeds Libanees grondgebied bezet ( Shebaa Farms) en dat haar milities dus legitiem zijn.
Ondertussen krijgt Hezbollah militaire steun van Iran en Syrie en wil de president van geen ontwapenen weten.
– Het kiesstelsel. Al sinds het vertrek van de Syriers werkt men aan nieuwe kiesdistricten en een nwe kieswet.
Dit is alleen een heel gevoelig punt omdat Libanese emigranten stemrecht willen, en dat zijn voornamelijk christenen.
Euhm, dit is dan een soort algemene maar actuele beschrijving van de Libanese politiek :P
Ik heb het geprobeerd kort te houden maar misschien is het ietsjes te kort.
Dus als je vragen hebt…..
Oh volgens de laatste berichten zijn de 2 ontvoerde soldaten, Druzen. Oftewel Arabische moslims.
Hoe ironisch
Wat ik niet snap: Hezbollah zijn orthodox shi’itisch toch? En Syrië is een Baath-regime? Die hebben het toch helemaal niet op islamisten?
Hezbollah zegt dat ze de actie al lang hebben voorbereid, lees ik op teletekst
Dat lijkt mij ook. Hezbollah zit al maanden, zo niet jaren op een enorme stapel wapens. Het zat er wel een keer in dat ze zoiets zouden doen om een reactie uit te lokken. De Israelis zullen hier toch een pietsje meer tegenstand krijgen dan in Gaza. Hezbollah heeft meteen al een tank opgeblazen…
@Scilnv: Syrië heeft altijd geprobeerd zoveel mogelijk de strijd tegen Israel onder hun vleugels te brengen, ze hebben ook jarenlang geprobeerd de PLO onder hun controle te krijgen. In Libanon was er op een gegeven moment ook een pro-Syrische factie binnen de PLO die vocht tegen Yasser Arafat’s factie. Nadat Arafat uit Beiroet was verjaagd door de Israelis kwam hij terug naar Libanon en is hij door de pro-Syrische factie van de PLO uit Tripoli verjaagd.
Syrië wil zorgen dat er met hen onderhandeld moet worden over vrede in het Midden Oosten en dat gebruiken om de Golan terug te krijgen.
@ Scilnv (12)
Idd het Baath-regime heeft het niet zo op islamisten ( vandaar de massaslachting in Hama)
Maar voor Libanon maken ze graag een uitzondering
DP zeg wat nieuws, opwindens of wat dan ook maar niet je van dat..rot anders op man.. Zit wel diep he,je want je blijft komen.
@Youssef, bedankt, heb ik potvedrie wat opgestoken vandaag!
@Yousouf
Maar druzen (PSP toch?) zijn toch ketters in de ogen van veel moslims? In ieder geval meent wikipedia dat er relatief veel israelische patriotten onder de Israelische druzen bevinden.
http://en.wikipedia.org/wiki/Druze
“In Israel, Druze choose to vote in elections but usually identify themselves as Arabs (but not specifically as Palestinians)1. Some of the Galilean and Carmelean Druzes are well known in Israel as “Israeli patriots”. Lately, Azzam Azzam, an Israeli-Druze alleged spy, has become (in Israel’s popular culture) the model of the “ultimate Israeli patriot”.
@Tzombo#14
Dat geloof ik. Maar er is inmiddels nog een reden: Ik denk dat het Syrische baathregime zo veel mogelijk troeven in handen wil hebben omdat ze een aantal conclusies hebben getrokken uit de inval in Irak.
@ Pelayo
Druzen worden vooral gezien als een shiitische sekte en niet zozeer als ketters.
Interessant die allianties. Het lijkt erop dat de politieke kleuren meer voor de sier zijn (uiteraard zal vast iemand roepen dat dat overal zo is).
Overigens als ik de zetelverdeling bekijk, dan lijkt die wel erg ingesteld op verdeel en heers, want hij komt niet geheel overeen met de demografische stand van zaken. Uiteraard hebben de fransen het destijds met opzet zo achtergelaten, maar de libanezen hebben het dus na meer dan 60 jaar nog niet opgelost.
@Yousouf
Enig idee wat Aoun bij Hezbollah zoekt? Ik meen me te herinneren dat dat een vijand was van Syrie.
Volgens mij is Hezbollah geen vijand van Syrie. Ze worden er zelfs door gesteund, zolang ze Israel blijven bestoken (zie ook 14). Paradoxaal genoeg heeft de Syrische non-cooperatie rond de demarcatie van de Sheba farms daar vast mee te maken.
In Libanon zijn er (zoals in 10 al uitgelegd), nogal wat interreligieuse allianties, die misschien buiten Libanon niet zo voor de hand liggen, maar erbinnen heel logisch zijn.
Wat de Druzen betreft: Ze zijn inderdaad een beetje allemans schopmongooltje (vroeger ooit mongolenvoetbal gespeeld op school?). Aangezien ze in Israel relatief goed behandeld worden, zullen ze daar allicht graag voor hun land willen vechten. In Libanon moeten ze hun vriendschap steeds kopen. De enige reden dat er daar nog Druzen zijn is denk ik hun diplomatiek vermogen.
@ Pelayo (22)
De Hezbollah en Amal zijn de enige 2 partijen die Aoun willen steunen als presidentskandidaat.
Het zijn ook geschikte partners in de persoonlijke strijd die Aoun heeft ontketend tegen de PSP en de christelijke LF.
Syrie heeft indirect ook al doorgegeven dat zij hem ook willen steunen als presidentskandidaat.
@ Bismarck
De zetelstand is ingevoerd na de burgeroorlog. Daarvoor was het 60% christen en 40% moslim qua zetels.
Nu dus 50/50. In Libanon zelf vormen de christenen ruwweg 40% van de bevolking.
Maar een heel belangrijk punt dus is het aantal Libanezen in het buitenland. Die mogen alleen stemmen als ze in Libanon zijn.
Als dat toegstaan wordt dan zullen christenen naar alle waarschijnlijkheid ondervertegenwoordigd zijn in het parlement.
correctie:
De LIbanezen in het buitenland mogen nu alleen stemmen als ze in Libanon zijn.
Volgens de net ontworpen kieswet mogen ze nu dat ook doen in het buitenland.
En pas als dat mag zijn de christenen ondervertegenwoordigd
Ben ik nou cynisch als ik zeg dat dat uitnodigt tot ethnische zuivering?
@25: Maar voor de verhoudingen binnen Libanon zijn ze dus juist behoorlijk oververtegenwoordigd begrijp ik (en dan ook nog de president erbij per defenitie). Ergens heb ik een vermoeden dat die stemmingen in het buitenland door de christenen erin zijn gevoegd om er zeker van te zijn dat die nieuwe wet het nooit haalt (logischerwijs zijn de moslims daar weer op tegen). Corrigeer me als ik het fout heb.
@ Bismarck
Het is hier ook niet alleen een simpele kwestie van christenen vs. moslims.
Soennitische moslims willen ook best graag dat Libanezen in het buitenland kunnen stemmen.
Met als doel het verminderen van het aandeel van de shiieten. ( shiieten vormen op dit moment de grootste moslimgroep)
De shiitische macht is voor veel soennieten een doorn in het oog.
Hoe meer niet-shiitische stemmen erbij komen hoe kleiner de macht van de shiieten wordt.
Dus in feite steunen de soennieten ( iig de leider en de grootste partij) de kiesstelsel-hervormingen.
Hoe meer christenen, hoe beter.
En de op 1 na grootste Libanese religieuze gemeenschap in het buitenland is soennitisch.
De shiieten vormen maar een heel klein deel
De soldaten zijn geen Druzen: ‘Ehud Goldwasser, 31, of Nahariya, and Eldad Regev, 26, of Kiryat Motzkin were abducted Tuesday’, aldus Haaretz.
Tzombo: Goldwasser klinkt wel heel joods inderdaad… Verder denk ik niet dat het veel uitmaakt wat het zijn. Punt is dat ze een israelisch uniform aan hebben en dat is veel geld waard in Iran.
Youssef: Dan zou er toch zo ongeveer een kamermeerderheid voor zijn, niet? Maar die President is dan weer tegen? Hoe kan die president trouwens nog zitten? Ik begrijp dat hij Christen is? Zijn Partij heeft toch maar een paar zetels en de regering wordt door zijn tegenstanders gevormd?
@ BIsmarck
Nee dat is nog steeds geen kamermeerderheid.
NIet alle christelijke parlementsleden zijn namelijk voor de wijziging.
Ik zie dat ik niet duidelijk was geweest. Ik gebruikte het woordje “christelijk” ten onrechte om alleen de maronitische sekte aan te duiden. De maronitische sekte strijdt dus vooral voor kiesrecht in het buitenland.
Maar soennieten en maronieten vormen op dit moment geen meerderheid. Vooral ook omdat sommige maronieten heel erg pro-syrisch zijn, zoals deze president.
De president zit dus nog omdat hij steun geniet van de FPM van Aoun.
Alle partijen willen, behalve Hezbollah, Manal en een paar onafhankelijken, de president weghebben.
De FPM wil dat Aoun de nwe tijdelijke president wordt, de anti-syrische oppositie is daar tegen. Dit zou komen omdat Aoun de anti-syrische oppositie op een cruciaal tijdstip verliet en zichzelf ongeliefd zou hebben gemaakt bij de ( in die tijd dus) oppositie.