Hey, Gutmensch, hier zijn je instructies

Foto: John "Hannibal" Smith, Gutmensch met een plan copyright ok. Gecheckt 06-11-2022

Zo, vrienden op links, nog anderhalve maand tot de verkiezingen. Als Gutmensch heeft u daar natuurlijk zin in. Fijn! U gaat van mij wat peptalk krijgen. Links zit namelijk in het defensief en dat ligt aan u. U bent te aardig. Houd daar NU mee op.

Ja, u zet natuurlijk steevast een keel op als die blonde of een van zijn laven weer een lelijke babbel heeft opgehoest. Ongehoord, niet acceptabel, roept u dan, of u bezigt in uw boosheid steviger woorden, iets met racisme of de jongste oorlog. Maar zo krijgt u het initiatief niet terug. Wie steeds in het defensief zit, kan wel terrein verliezen, maar niet winnen.

Daar gaan we wat aan doen. U gaat zich afvragen: hoe zou John “Hannibal” Smith dit aanpakken? Zitten afwachten? Eg nie. Hij zou erop afgaan, desnoods vermomd als Godzilla, maar toeslaan zou hij, nog voordat de boosaardige nitwits het doorhadden. Dat gaat u ook doen. Geniet van het spel, maar houd uw ogen strak op de knikkers.

 1. Arrogant, elite, etcetera. Daar begint het mee, kameraden. U krijgt een verwijt en u begint te ontkennen. Fout! Niet doen! Duik weg en sla terug. Word u uitgescholden, adopteer onmiddellijk die geuzennaam. Is het buiten alle proportie, negeer het en slinger – tsjakkaaaa – een volkomen ongerelateerd verwijt terug. Verwarring is uw vriend.
 2. Feitenvrij. Daar heeft u moeite mee en dat is terecht. Uw achterban laat zijn oren sneller naar factcheckers hangen dan die van de populitici. Dat is lullig. Het ontneemt u immers een eenvoudig retorisch instrument: lekker ongenuanceerd terugbrallen. Vergeet niet: de brulapen gaat u toch niet overtuigen. Het gaat om de twijfelaars in het midden. Houd stug vast aan de realiteit, verdedig haar met hand en tand.
 3. Polarisatie. U kent dat wel, u trekt net lekker van leer tegen de rechtsmalloten en dan roept iemand, soms zelfs uit eigen kring: zo versterk je de polarisatie alleen maar, we moeten samen verder in dit land. En geef toe: daardoor raak u van uw à propos. Want polariseren, dat wilt u niet. Fok it! Het verdedigen van de fundamentele waarden en vrijheden van Nederland is niet polariseren.
 4. Landverraders. Dit vindt u een moeilijk woord. U bent wel bang dat Poetin/Erdogan/Trump teveel invloed in Nederland verwerft als bepaalde partijen het voor het zeggen krijgen, maar u associeert ‘landverraad’ met nationalisme en daar wilt u zich verre van houden. Vrees niet, lieve Gutmensch! Ook u mag uw trots op Nederland belijden. Het is een van de beste landen ter wereld om te wonen en het zijn niet de bokkige klagers die ons daar gebracht hebben. Landverraders zijn degenen die de vrijheden van iedereen op de helling willen zetten ten behoeve van hun eigen doelen. En ja, dat mag u hun op luide toon vertellen.
 5. Tradities. Vergeet niet: u bent progressief. Dus als iemand u verwijt Nederlandse tradities (Zwarte Piet, Kerst, Oliebol, wat ze maar verzinnen) te grabbel te gooien, dan gaat u niet in de verdediging, maar in de aanval. Als we niet bereid waren onze tradities met de tijd mee te laten gaan, leefden we nog steeds in de middeleeuwen. Tradities hebben waarde, je hoeft ze niet overboord te zetten alleen omdat het kan. Maar tradities die niet aan de tijd getoetst worden, zijn ten dode opgeschreven. Denk Vuurwerk. Het is hard werken en er wordt tegengesparteld, maar vrije verkoop gaat eraan. Dat is niet de afschaffing van de vuurwerktraditie maar de redding ervan. Stilstand is een enkeltje naar de ratsmodee.
 6. Vingertje. Ok, deze heeft u aan uzelf te wijten. Ergens in de jaren zeventig bent u begonnen met mensen wijs te maken dat moraal en fatsoen vieze woorden waren. Inmiddels geloven ze dat en gaan ze er verder in dan ooit uw bedoeling was. U bent dus hypocriet als u nu toch weer met het vingertje gaat zwaaien. Dat is even slikken. Maar laat het u niet afschrikken. Het is geen schande dat u deugt. Fatsoen mag!
 7. Immigratie, vluchtelingen, the whole shebang. Niet wachten tot het door anderen ter sprake wordt gebracht. Meteen zelf over beginnen. Lees ter inspiratie even deze alarmkreet van de UNHCR uit juni 2015. Voedseltekort in de Libanese kampen zette de vluchtelingenstroom naar Europa goed in gang. Als het aan u gelegen had, was het benodigde geld indertijd meteen opgehoest. Dan was de opvang gewoon in de regio gebleven. De vluchtelingencrisis is veroorzaakt door autocratische oorlogszucht, versterkt door rechtse krenterigheid en uit de hand gelopen door eigen-land-eerst-sentimenten in Europa. Eat that!
 8. Multiculti en zo. Vergeet niet: ook u bent tegen islamisering. Maar! Het handjevol radicale moslims is tot alles in staat, edoch te marginaal om de samenleving werkelijk te veranderen. Die dreiging komt van de moslimvrezers. Het zijn er veel, ze hebben een grote bek en ze willen van ons aller vrijheid hun vrijheid maken. De multicultuur piept en kraakt, maar ze is wenselijker dan een bekrompen monocultuur die voortdurend ‘spiegeltje spiegeltje aan de wand’ mispelt. U staat voor de open blik, u staat voor de toekomst.
 9. Corruptie. Rusland is een maffiastaat. Turkije begon te schuiven toen kranten Erdogans zoon in een witwasschandaal noemden. In de VS weigert Donald Trump zijn bedrijf werkelijk op afstand te zetten. En de financiën van de PVV zijn ook niet heel erg transparant. Blijf erop hameren: populisten zijn de ergste zakkenvullers die er zijn. Wie graaiende bankiers zat is, stemt links en niets anders.
 10. Thee drinken. Ja, dat is wat u gaat doen. Thee, liters en liters, gaat u naar binnen gieten bij alle wegkijkers die het niet met u eens zijn. En als ze niet willen, dan bindt u ze vast – figuurlijk dan, hè – en drukt de rooiboswashand net zo lang op hun gezicht tot ze naar genade happen. De toekomst deugt! Die Zukunft ist GUT! Daar mag u gerust een extra kopje op nemen. Met een stukje baklava erbij.

Dat was het. Of wacht, deze nog: Hannibal blijft er altijd bij lachen. Geef ze van katoen! Maar doe het met een brede grijns.

+4

Reacties (5)

#1 beugwant

Grijnzen, OK. Maar mag het ook zonder sigaar in mijn hoofd?

 • Volgende discussie
#2 lmgikke

“Polarisatie. U kent dat wel, u trekt net lekker van leer tegen de rechtsmalloten en dan roept iemand, soms zelfs uit eigen kring: zo versterk je de polarisatie alleen maar, we moeten samen verder in dit land. En geef toe: daardoor raak u van uw à propos. Want polariseren, dat wilt u niet. Fok it! Het verdedigen van de fundamentele waarden en vrijheden van Nederland is niet polariseren.”

deze komt me bekend voor. Mijn antwoord dan altijd:

Voor mij is de inhoud belangrijk. Voor u is blijkbaar de eenheid belangrijker dan de inhoud. Daarom stel ik voor dat u zich achter mijn standpunten schaart i.p.v. ik achter de uwe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Arduenn

0. Godzillapak. Check.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KJH

Ik lees al dat het helemaal goed gaat komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Olav

@2:

Voor mij is de inhoud belangrijk. Voor u is blijkbaar de eenheid belangrijker dan de inhoud. Daarom stel ik voor dat u zich achter mijn standpunten schaart i.p.v. ik achter de uwe.

Die zet ik op een tegeltje.

 • Vorige discussie