Het onnodige elektronische kinddossier

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

het consultatiebureauRouvoet kwam met het onzalige plan van elk kind een elektronisch kinddossier aan te leggen, zodat de hulpverlening meer zicht heeft op het kind en de (thuis)situatie waarin het verkeerd. Dit dossier zou door het consultatiebureau, de organisatie waar je je kind regelmatig een gratis checkup kan laten geven, moeten worden aangemaakt. Verwacht dus vragen als “hoe staat het met het werk?” en “drinkt u veel?”.

Een slecht idee. Straks zullen probleemgezinnen niet meer langskomen omdat ze bang zijn een slechte aantekening te krijgen.

Maar de grote steden vinden het voorstel eigenlijk nog te mager, en zijn bang dat “er vooral medische informatie in terecht komt”.
Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt er ook zo over te denken.

Wat ik het ergste vind aan deze voorgestelde regeling is dat het een reactie is op de recente gevallen waarin het gruwelijk misging. Maar wat bijna al deze gevallen gemeen hebben is dat niet de signalering misliep, maar dat het daarna verkeerd werd opgepakt.

Dat maakt dit voorstel er één in dezelfde categorie als het voorstel om de minimumleeftijd voor alcoholconsumptie van 16 naar 18 jaar op te krikken om alcoholmisbruik onder de 16 tegen te gaan.

We zien het wel vaker in de politiek; je hebt een probleem en “lost dat op” door een niet bestaand ánder probleem aan te pakken.

Reacties (11)

#1 Abhorsen

Naast alle privacy issues, naast de issues dat dit belachelijk is tegenover 95% van alle kinderen en ouders waar het wel goed gaat, naast het feit dat wetenschappers zich blijkbaar al hebben uitgesproken over het feit dat zo’n dossier GEHEEL NIET HELPT….

serieus, dit is niet eens uitvoerbaar. Hoeveel bureaucratie wil je generen? Was iedereen voor de verkiezingen niet weer eens aan het mermeren over dat terugbrengen enzo?

Een zeer trieste ontwikkeling. De staat die ALLES moet verzorgen, alles moet afvangen. Niet realistisch, niet haalbaar, niet wenselijk.

(grap is dat de verzorgingsstaat wel wordt afgebroken, dat wat we nodig hebben. Maar de bemoeizucht staat wordt geld aan vergooid)

 • Volgende discussie
#2 Adriaan Pek

Het is inderdaad veel simpeler en effectiever alleen een allesomvattend dossier aan te leggen bij de eerste de beste serieuzere misstap van een kind of de ouders en ook direct in overleg met die ouders te gaan om te kijken welke maatregelen er meteen worden genomen. Je moet er niet aan denken dat hele ploegen (be-)ambtenaren gaan spitten in dossiers om iets op te sporen dat er niet is of nog niet is…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 MP

Goed gespot Spuyt, ik zat mij ook al op te winden toen ik het een tijdje terug las. Ik ben net verhuisd naar Nederland en een zoon gekregen, je moet je dan even aanmelden enzo. Gaat zo’n miep vragen of mijn dochter van 2 wel eens driftbuien heeft. Als je ja zegt gaat dat in een dossier, en als er later wat aan de knikker is dan leggen ze een vergrootglas op het dossier en plakken ze er een mooi stigma op wat ze dan steeds weer meeneemt. No Thank You!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Steeph

Goed punt Spuyt12!
Voelt heel erg eng aan.
En zonder enig bewijs van effectiviteit wordt dit klakkeloos geslikt. Brrrr.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Merel Duivenbode

Hoe kan zo’n Rouvoet met droge ogen maatregelen willen nemen ten behoeve van het kinderwelzijn, terwijl hij het met geen woord heeft over de pedofiele praktijken van de hoogste ambtenaar op Justitie? Secretaris-generaal Joris Demmink trekt een spoor van verwoesting, en Rouvoet houdt zijn mond erover. Is zwijgen in deze zaak uit te leggen als (indirecte) betrokkenheid bij deze smerige aangelegenheid?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Roy

@Merel “complottheorie” Duivenbode: Het schijnt dat zelfs Pim Fortuyn betrokken was bij dit stinkende zaakje. En zoals je weet, heeft Pim niet voor niets Mat Herben bij de LPF gehaald. Als lid van de vrijmetselaars heeft hij namelijk een grote invloed bij de Bilderberg-groep, die onder leiding van Prins Bernhard een “New World Order” wilde stichten, met als enige doel het verkopen van Joint Strike Fighters. Die deals werden overigens gesloten na 9/11, waarvan iedereen weet dat het een false flag was, met als doel het militair-industrieel complex te stimuleren. Joris D. zit hier als een spin in het web, want Turkije (waar hij het met jongetjes deed), is als NAVO-bondgenoot zeer belangrijk voor de oorlog in Irak, vandaar dat Turkije nog steeds niet de wacht aangezet is bij de EU.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Steeph

Met jullie welnemen heb ik dit punt (na een paar dagen met schrik in mijn donder rondgelopen te hebben) nog wat verder uitgezocht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

Ik had het al opgemerkt (zie zijdelinks :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Merel Duivenbode

@ Roy: Leuk verhaaltje, je kan vast nog er vast nog wel een paar meer verzinnen.

Joris Demmink en zijn bijdragen aan de pedogate zijn inmiddels het niveau van complottheorie overstegen. We zullen nooit en te nimmer alle vuile details weten, maar wel genoeg om te beseffen dat je nooit aan de top komt zonder je te moeten compromiteren.

De zwijgende minderheid die kan weten hoe het spel achter de schermen werkt, weet ook verdomd goed waarom ze zwijgt. De onwetenden wentelen zich in hun eigen vertrouwde ignorantie. Waarom ook zou je willen weten dat vrijheid slechts een woord is zonder inhoud.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

@Merel: insinuaties, verdachtmakingen… Zet een aluminium hoedje op je kop en ga neuriënd op de hei zitten ajb.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lisa

Ik vind dit helemaal niet leuk dat dalijk alles van mij ergens is opgeslagen.
Ik heb de lijst zitten bekijken wat ze allemaal gaan opslaan, en hou helemaal geen privacy meer over.
Als ik als 15 jarige dit nu helemaal niet wil?

Lisa

 • Vorige discussie