Het is weer wat gezelliger in Europa

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

EU plus 10Het is eigenlijk relatief geruisloos gegaan: de EU is weer twee lidstaten rijker. Roemenië en Bulgarije sloten zich eergisteren bij ons aan en zorgen er met hun bijna 30 miljoenen inwoners voor dat de EU nu net geen 500 miljoen inwoners heeft: 492,8 miljoen.

De twee nieuwe lidstaten hebben een flinke economische achterstand op de rest, maar een overwegend jonge bevolking. Zal deze aansluiting positief of negatief uitvallen voor Europa?

Reacties (18)

#1 Victor

De Bulgaren die ik eergisternacht een gelukkig nieuwjaar wenste waren in ieder geval erg blij met de aansluiting. Ik hoop en verwacht dat de aansluiting veel kan betekenen voor de inwoners van de twee landen en dus voor (een (nieuw) deel van) Europa.

  • Volgende discussie
#2 Ouwe

Ik ben eerlijk gezegd ietwat bevreesd voor taferelen á la Polen waar honderdduizenden Polen naar West-Europa kwamen voor werk. In Engeland blijft bijvoorbeeld de werkeloosheid stijgen.

Hoe dan ook; de economie van beide landen zit behoorlijk in de lift dus dat zal niet per sé het probleem zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arnoud

Positief, voor de landen zelf en de Europese economie, vrede & veiligheid.

We kunnen trouwens ook sinds afgelopen maandag met de euro betalen in Slovenië.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Dat gezeik altijd over dat mensen van daar hierheen zullen komen. Gedeeltelijk zal dat waar zijn, maar of dat slecht is is nog maar de vraag. Ze doen immers vaak laaggeschoold werk, dat niet meer door Nederlanders gedaan wordt omdat ze er geen trek in hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 bugger

off-topic:
@4: Aangezien er nog altijd ca 4% vd werkgeschikten werkeloos is en zij moeten betaald worden door bvNL. Het is dus jammer dat banen die deze kunnen invullen (da’s gegaradeerd ivm laagst mogelijke scholing) worden vervuld door mensen die onze lasten slechts beperkt verlagen (deels wel want ze betalen natuurlijk loonbelasting). Dus de klacht lijkt mij legitiem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

Op het moment dat je Nederlandse werklozen te werk wilt stellen dan heb je recht van spreken. Maar de gemiddelde werkloze wil nog niet dood gevonden worden in een kas.

Ikzelf ook niet, trouwens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 prometeus

@4 …en ze doen het goedkoper zodat wij ons geld ergens anders aan uit kunnen geven.

Bovendien betekent een nette cash flow richting die landen (of ze nu geld hier of daar verdienen) in een stijging van de welvaart daar, wat weer leidt tot minder inkomens verschillen. De beste economische verdediging voor ons is dus hun aanval ;-)

Spanje was ook het “ontwikkelingsland” van de EU en nu een van de grootste aanjagers van de economie in de euro-zone.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 knut

Eigenlijk ontgaat mij de meerwaarde van de toetreding tot de EU (hooguit strategisch vanwege moeilijkere terugweg naar dictatuur).

“bigger ain’t better”.

Het bestuur van de EU wordt moeilijker. Onze invloed op de wereld minder, onze daadkracht irt de VS of midden-oosten verzwakt. De meerwaarde van deze toevoeging vind ik in dat licht niet opwegen.

Wel fijn voor de Roemenen en Bulgaren natuurlijk. Maar daar komt mijn andere struikelblok tav EU-uitbreiding. Men kijkt teveel naar wat de EU voor eigen land kan doen en te weinig naar wat eigenland voor de EU kan doen. En die instelling kan mi de EU nog wel eens opbreken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joost

“En die instelling kan mi de EU nog wel eens opbreken.”

True. Maar dat is natuurlijk inherent aan de indirecte democratie die de EU nu is. Men wordt tijdens andere verkiezingen gekozen die vaak niet over Europa gaan. Iedereen stemt op lokale kandidaten die – uiteraard – hun eigen achterban te vriend willen houden. Als de achterban een beetje anti-Europa is dan zal dat op deze manier niet verbeteren.

Rechtstreekse Europese verkiezingen en een staatshoofd zal – denk ik – Europa meer smoel geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 knut

@6 voor mij geldt hetzelfde maar in hoeverre is dat legitiem om in plaats daarvan je hand op te houden?

De Denen hebben een (royaal?) sociaal stelsel opgebouwd wat echter wel iedereen dwingt alles (tijdelijk) te accepteren. Voor wat ik ervan meegekregen heb, vond ik het wel een overweging voor nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 knut

@9 aardig idee. Maar doordat elk land nu zoveel mogelijk voor zichzelf loopt te graaien zal er weinig vertrouwen te vinden zijn voor een stelsel met meer bevoegdheid bij de EU.

Ik denk dat we eerst alle subsidie regelingen moet beperken (mn landbouw). Maar Balky/Veerman hebben die kans verzaakt toen Blair het opzetje gaf na het EU-stemfiasco.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 prometeus

@8 “Het bestuur van de EU wordt moeilijker.”
Inderdaad. Even denken, hoor… Ik heb het! We hebben een nieuw Grondwettelijk Verdrag nodig. Ik stel voor dat we een paar wijze mannen iets nieuws laten verzinnen en op een conferentie in Rome tot een vervanging van het Verdrag van Nice te komen.

“Men kijkt teveel naar wat de EU voor eigen land kan doen en te weinig naar wat eigenland voor de EU kan doen.”
Mee eens. Maar ik denk dat op de langer termijn dit eigenbelang tot een ontwikkeling daar leidt waar wij ook weer profijt van hebben. Maar gezien de laatste TK-verkiezingen, denkt de rest van NL daar anders over…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 knut

@12 Ik denk dat de nee-stem van NL niet gericht was op de bestuurlijke vernieuwing maar op het succesvolzakkenvullen van de buren (of onsuccesvol vullen vd nederlandse zakken). Wat het “nee” was m.i. tegen huidige gang van zaken.

En terecht lijkt mij. Eerst moet men eigenbelang loslaten en wederzijds vertrouwen opbouwen (beetje zoals het geheime overleg rondom kabinetsformatie vandaag). Want huidige gang van zaken leidt helemaal tot excessen als we overstappen op een sterker EU-bestuur. Of nog erger als je het model van spuyt zou doorvoeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Jan Jaap

Veel mensen bekijken de EU op veel te korte termijn volgens mij. We zijn er al vijftig jaar mee bezig en er wordt nog steeds hard aangewerkt. Eén dezer dagen komen we wel van dat veto recht af, over twintig jaar met de vergrijzing zullen we elke jonge Bulgaar die we kunnen krijgen hard nodig hebben, en bloeit hun economie waarschijnlijk op. Zoals Spuyt al zei: bijna dertig jaar geleden was iedereen heel bang voor de komst van Spanje en Portugal. Die zouden maar hierheen komen en onze baantjes in pikken en met onze subsidies en ons geld het er lekker van nemen. En kijk nu, Spanje doet het geweldig en heeft één van de best draaiende economies in Europa.

Das hetzelfde met de euro, so what als er mensen zijn die in de gulden blijven rekenenen. Geef dat vijftig jaar en dan hebben we twee generaties die nooit anders gekend hebben en zijn een groot deel van den ‘gulden rekenaars’ uitgestorven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 knut

@14 gelijk heb je maar je argument is slechs beperkt van toepassing.

Nu hebben we vanaf 2003 ongeveer een verdubbeling van de leden dus die vergelijking is niet redelijk.

Een vergelijking op basis van BNP is meer van toepassing en dan kan je alleen maar concluderen dat het draagvermogen tov het aantal nog op te bouwen economien danig lager is dan ttv jouw vergelijking. Oftewel je mag vraagtekens zetten of wij wel op eenzelfde wijze die economien kunnen opvijzelen met investeringen/subsidies.

Verder laat je Griekenland buiten beschouwing terwijl deze zwakke broeder toch meer als mogelijk voorbeeld voor toekomstig resultaat genomen moet worden dan Spanje of Portugal.

Ook hier geldt “behaalde resultaten uit het veleden zijn geen garantie voor de toekomst” en dan moeten we de andere ongunstige factoren zelfs nog buiten beschouwing houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 rks

Flink achterstand, dat is onzin, gezien op de belangrijke geo plaats die Bulgaije in Europa neemt en door de enorme ?boom? van bouwen en verbouwen, denk dat dat helemaal niet zo is. Even een herinnering- in 2009 koomt Croatia als het laatste land in de EU. Samen met Bulgarije en Roemenia maken ze een gezelige groepje van drie heel erg oude landen die veel aan Europa hebben gegeven, vooral Bullgarije die tot nummer 3 hoort met archeologie in Europa en dat ze de cyrillisch taal hebben geschreven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 rks

Flink achterstand, dat is onzin, gezien op de belangrijke geo plaats die Bulgaije in Europa neemt en door de enorme ?boom? van bouwen en verbouwen, denk dat dat helemaal niet zo is. Even een herinnering- in 2009 koomt Croatia als het laatste land in de EU. Samen met Bulgarije en Roemenia maken ze een gezellige groepje van drie heel erg oude landen die veel aan Europa hebben gegeven, vooral Bullgarije die tot nummer 3 hoort met archeologie in Europa en dat ze de cyrillisch taal hebben geschreven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Roy

@rks: daarom staat er ook economische achterstand. Wat het cyrillisch er verdern ee te maken heeft, kan ik niet zo gauw bedenken.

  • Vorige discussie