1. 1

  Is dit een combinatie van twee posts de afgelopen dagen? Mijn La Palma post en de Osama theorie van gisteren? Maar om hier nu een complete post aan te wijden… Dat wordt getheoretiseer waar ik op dit moment geen zin in heb. Misschien over een paar maanden.

 2. 2

  Ik vind het wel een interessante gedachte, maar naar mijn mening slaat je fantasie wel een beetje op hol. Alleen al om een kleine beweging te forceren zul je, denk ik, gigantische krachten moeten gebruiken van bijvoorbeeld meerdere atoombommen. Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren…

 3. 3

  De mega-tsunami theorie is nog niet volledig verworpen. Het gevaar van een ‘canarische’ vloedgolf die de amerikaanse oostkust ooit zal overspoelen bestaat nog steeds. De kans dat de mens instaat zal zijn om dit te veroorzaken lijkt mij ook zeer klein. Ooit hebben de geallieerden geprobeerd Helgoland te vernietigen (tot gruis te bombarderen) ook dat is mislukt. Toch is het bij La Palma ‘slechts’ een kwestie van het opwarmen van wat onderaardse waterlagen die vervolgens gaan uitzetten met alle gevolgen van dien.

 4. 4

  Volgens mij werd er geen ‘verdriet’ gewogen, maar ‘media-aandacht’. Een achterhaalde balans, inmiddels. Al dringt hier en daar de sfeer door dat het komt omdat er zoveel toeristen bij betrokken zijn.

 5. 5

  Amerika begon om 911 een oorlog in Irak… Als ze dat geld nou gebruikt hadden om niet alleen de eigen kust met systemen in de gaten te houden, maar ook de rest van de oceanen in de gaten zou zijn gaan houden, dan waren er wellicht wat minder doden gevallen.

  De media aandacht bij 911 was in mijn herinnering ook een stuk intensiever, misschien omdat het daar een rijk westers land betrof, en niet een gebied van de wereld waar het sowieso al een ramp is om te wonen (qua economie dan he).

 6. 11

  Maar heeft iemand nu al uitgerekend hoeveel TNT je nodig hebt om de westflank van de Cumbre Vieja te laten afzinken in de Atlantische Oceaan? En zijn er na dit postje opeens twee keer zoveel aanmeldingen voor de studie Geofysica? Maar dan vooral studenten uit de arabische middenklasse?

 7. 14

  @larie
  sorry maar ik mis de symboliek, wat bedoel je precies?

  Mijn reactie was overigens een beetje off-topic en meer een reactie op de titel en de eerste alinea dan op het hele stuk. Ik wilde alleen maar zeggen dat de VS zich op een betere manier om de wereld kan bekommeren dan dat ze nu doet. Het lijkt me trouwens niet onwaarschijnlijk dat ze in het geval van de La Palma ramp gewoon tijdig kunnen reageren en iedereen, of een zeer groot deel van de kust, kunnen evacueren. Anders dan dat bij de derde wereldlanden die nu getroffen zijn het geval is.

 8. 15

  http://www.bbc.co.uk/science/horizon/2000/mega_tsunami.shtml

  “What will happen when the volcano on La Palma collapses? Scientists predict that it will generate a wave that will be almost inconceivably destructive, far bigger than anything ever witnessed in modern times. It will surge across the entire Atlantic in a matter of hours, engulfing the whole US east coast, sweeping away everything in its path up to 20km inland. Boston would be hit first, followed by New York, then all the way down the coast to Miami and the Caribbean.”

  “In 1958 there was a landslide, in which a towering cliff collapsed into the bay, creating a wave half a kilometre high, higher than any skyscraper on Earth. The true destructive potential of landslide-generated tsunami, which scientists named “Mega-tsunami”, suddenly began to be appreciated. If a modest-sized landslide in Alaska could create a wave of this size, what havoc could a really huge landslide cause?”

 9. 16

  Beste Mensen,

  @Carlos,

  Ik dacht zelf meer aan een zeebeving ten noordoosten van ijsland. Op de eveneens euro-atlantische breuk. De zee is hier immer veel minder diep dan op de plaats waar die nu gebeurde, 50 m vs 4 km. Een mindere sterke beving kan zodoende eveens een vernietigende kracht ontwikkelen. Het gevolg; Een golf die niet alleen schotland en denemarken treft maar ook NL. Gelukkig ligt er voor onze kust nog een redelijk aaneengesloten zeereep met jonge duinen tot 50 meter hoog. Zeeland moeten we daarentegen wel als verloren beschouwen. Tja n.a.v natuurverschijnsel ga je inderdaad nog eens filosoferen.

  PS: De europese plaat en atlantische plaat bewegen echter uitelkaar en waar de ramp plaatsvond naar elkaar toe. De vraag is dan ook of zo ondiep onder het zeenivo gegeven de omstandigheden dezelfde druk opbouw kan plaatsvinden.

 10. 20

  n.a.v. salon socialist
  Ik denk niet dat IJslands vulkanisme/bevingen zulke heftige onderzeesche schokken/rotswand verplaatsingen zullen veroorzaken. Het type vulkaan en vulkanisch materiaal is er niet het geschikts voor. Dat is op de Canarische eilanden beter geregeld. Maar een tsunami die daar getriggered wordt komt niet op volle sterkte de noordzee binnen.

  Zo’n 8300 jaar geleden was er een groote onderzeesche afschuiving voor de kust van noorwegen (google eens op Storegga slide). Deze veroorzaakte een tsunami waarvan afzettingen zo’n 20 m boven toenmalig zeeniveau zijn aangetroffen langs Noorse fjorden, en zo’n 10 meter boven toenmalig zeeniveau op NO schotland.
  Dit is ook ongeveer het moment waarop de noordelijke noordzee definitief herverbonden raakte met het meest zuidelijke deel van de noordzee en het kanaal, als gevolg van zeespiegelstijging na de laatste ijstijd.

  De kans is uiterst klein dat zich langs de kust van Noorwegen andermaal zo’n tsunami losmaakt (de zeespiegelstijgingsomstandigheden 8300 jaar geleden zijn onvergelijkbaar met de omstandigheden nu). Maar als er nu weer zo’n tsunami golf vanuit het NW de Noordzee in zou lopen, zou die grotendeels breken op de ondiepten van de doggersbank, als een golf van een meter of 10-20 hoog. Daar vindt het meeste tsunami geweld plaats, nog redelijk ver van de nederlandse kust. De kust krijgt vervolgens nog wel een tijdelijke waterspiegel stijging te verwerken (een meter of 3-5 of zo, zogenaamde ‘bores’ die voor de gebroken golf uitrollen en doorrollen), met nog steeds behoorlijke golven er op, vergelijkbaar met wat er gebeurt bij een zware storm.

  Overigens vond in 1755 AD een grote aardbeving/zeebeving plaats in Lissabon. Sterkte vergelijkbaar met deze zeebeving. Deze veroorzaakte in de Noordzee, het IJ en de Zuiderzee een individuele golf/stijging van de waterspiegel van 1-2 meter. Onder andere opgetekend door de toenmalige havenmeesters.

  Tenslotte, voor het perspectief: de tsunami in Azi

 11. 23

  La Palma heeft zijn eigen verdediging tegen moslimterroristen en wel de ongelovelijke hoeveelheid oude potten die op het eiland hun orgies houden. Geen moslim die daar een aanslag wil plegen.
  Waarom niet een hele plens water over die berg gooien zodat de hellingen instabiel worden en vanzelf in de zee zakken. Is misschien wel goedkoper dan TNT.

 12. 24

  Het eiland Thera barstte en veroorzaakte een explosief gasmengsel[ knalgas ] van 36 km3.

  Kreta werd volkomen overspoeld.

  Een gelijkaardig effect zal ontstaan op zowel de Canarische Eilanden als op het eiland Jan Mayen.

  Op Jan Mayen in de vulkaan Beerenburg, door het smelten van het ijs, dat nu nog als een deksel van een hogedrukpan alles onderdrukt.

  Maar iedereen weet dat overal het ijs smelt, zelfs op de Zuid- en Noordpool.

  Jaren geleden heb ik het Benfield Hazard Research Centre te London al gewaarschuwd.

  Engeland en Noorwegen liggen als een trechter voor de delta gevormd door Denemarken, Noord-Duitsland, Nederland en Belgie.

  Een vloedgolf van Jan Mayen gaat, verwacht ik, door tot ver in Duitsland tot aan Frankfurt.

  Ianno

 13. 25

  Het eiand Kreta werd niet volledig (volkomen?) overspoeld: ‘slechts’ de druk bevolkte noordkust werd volledig overspoeld (en de Nijldelta, en de kustzones van veel andere eilanden in de oostelijke middelandse zee).

  Voor het vulkanisme op Jan Mayen gaat hetzelfde op als voor IJsland. Het is een flinke vulkaan, en die ijskap erop zal wel smelten, maar of ie onder donderend geweld in zal storten zoals op de Canarische eilanden af en toe gebeurd is, betwijfel ik. http://www.jan-mayen.no/

  Om Frankfurt (a/d Main) te overspoelen heb je een mega-mega-mega-tsunami nodig. Hamburg/Bremen e.o. tot aan osnabruck voor mijn part, doet mij realistischer aan als landinwaartse grens van een mega-tsunami, zou zo’n mega tsunami al realistisch zijn.

 14. 26

  Ha gelukkig hebben we nog echte experts in huis.
  Een tsunami tot aan Frankfurt… dan worden de Doggersbank, het langzaam oplopende continentaal plat, onze duinenrij, de Utrechtse heuvelrug en de Veluwe toch wel erg onderschat.

  Tot aan de Grebbeberg en niet verder !

 15. 28

  Volgens mij zegt de definitie van tsunami ook iets over de oorsprong van de golf, namelijk: een aardschok. Technisch gesproken zouden golven veroorzaakt door blokken ijs geen tsunami’s mogen heten.

  Een golf die ontstaat door het afbreken van een ijschots is in de meeste gevallen kleiner. De crux zit ‘m denk ik dat grote ijsschollen (van kilometers groot) wel veel water verplaatsen maar niet snel genoeg afbreken, zodat er er geen rollende golf ontstaat. De ijschotsen die wel met grote snelheid afbreken en in zee storten zijn te klein om een golf met de omvang van een tsunami te veroorzaken. Maar kunnen lokaal wel resulteren in een nat (pinguin)pak of weggespoeld behouden huis.

 16. 29

  Wat nu te denken van het gegeven… dat wij theoretiseren op basis van bekende feiten! Tsunami’s, die ooit hebben plaatsgevonden en die wellicht ooit plaats zullen gaan vinden.

  In de nabije toekomst zullen gebeurtenissen plaatsvinden, die niemand voorspellen kon. Doodeenvoudig omdat er een tijd aanbreekt die nog nooit geweest is en ook nooit meer wezen zal! Hierover bestaat dan ook (helaas) absoluut geen kennis!

 17. 31

  Opzich een ijzersterke formulering van Morris dat “er binnenkort een tijd aanbreekt die nog nooit geweest is en ook nooit meer wezen zal”, hier krijgen we geen speld tussen.

 18. 33

  Ik begrijp jullie sceptische en ook humoristische reacties wel. Ik hoor het niet begrijpende, het ongelovige, en zo zal het ook zijn, omdat het een tijd is, die niet geweest is en ook nooit meer wezen zal. Het is niet voor te stellen. En toch staat er geschreven (als wij het dan toch over tsunami’s hebben):

  En de tweede engel blies de bazuin, er er werd iets als een grote berg, brandend van vuur, in de zee geworpen, en het derde deel van de zee werd bloed, en het derde deel van de schepselen in de zee, die leven hadden, stierf, en het derde deel van de schepen verging.

  Zo onvoorstelbaar is het!

 19. 36

  Beste tomtom… En wat dacht je van een minisingulariteit die de aarde in zijn geheel opeet?

  Of dat iedereen teveel leent (zie comment 33) en dat daardoor de wereldeconomie volledig instort?

 20. 37

  @morris
  Ja, die bijbel (s.l.) opschrijvers hadden zeker profetische talenten en inzichten. Daarnaast kun je filosoferen over de universele geldigheid van fysich-deterministische wetten in de toekomst.
  Maar om dat laatste nu te gebruiken als onderbouwing waarom profetien best eens realiteit zouden kunnen worden, is niet zuiver in de creationistische leer, noch zuiver in filosofische zin. Overgelovige meets ongelovige?
  Overigens is de door jou aangehaalde profetie juist zeer goed voorgesteld, zeker niet onvoorstelbaar.

  @tom
  Ja, reactie 20, onderste alinea.
  meteorieten zijn realistische mega-tsunami veroorzakers – althans, heel af en toe.

  Een enorm grote engel met een meteoriet in een bazuin, die geeft een enorme tetter en dan schiet die meteoriet kei-hard er uit – BAF – zo in de noord-atlantische oceaan – SPLASH.