Het teleurgestelde zuiden

Foto: copyright ok. Gecheckt 26-09-2022

DATA - De PVV kreeg harde klappen gisteren. Zuid-Nederland lijkt teleurgesteld als we de opkomstcijfers mogen geloven.

Over het algemeen lag de opkomst met 73,8 procent van de kiesgerechtigden erg laag dit jaar, de laagste in veertien jaar. De kiezer is moe. Maar de ene kiezer lijkt meer moe dan de andere.

Als we naar de regionale spreiding van de opkomstcijfers kijken, vallen de grote steden en het zuiden meteen op. Kerkrade is hekkensluiter, met een magere 64,19 procent van de kiesgerechtigden die de moeite nam om te stemmen. Heerlen, Tilburg, Helmond, Roermond, Rucphen, ze scoren allemaal laag. Niet geheel toevallig, denk ik, waren dit ook gemeenten die in 2010 een sterke voorkeur voor de PVV aan de dag legden.

Deze lage zuidelijke scores staan in groot contrast met het Noorden en Oosten van Nederland en enkele welvarende gebieden. De Waddeneilanden scoren standaard boven de 100 procent, vermoedelijk omdat recreanten daar ook stemmen. Rozendaal, 93 procent. Staphorst, 86. Bloemendaal 85. Zie hieronder het overzicht van 2012. Rotterdam komt er bekaaid vanaf, omdat ik nog niet over de definitieve cijfers beschik. Dat geldt ook voor een aantal kleine gemeenten.

Het wordt nog interessanter als we kijken naar de verschillen in opkomstpercentages tussen 2010 en 2012. Vrijwel in heel Nederland zie je een afname (blauw), maar sommige gebieden vallen sterker terug dan anderen. Het Noorden en Oosten van het land pieken af en toe in het rood, daar gingen meer mensen naar de stembus. En laat dat nu net een gebied zijn dat trouw PvdA stemt. Het zuiden, ook hier weer een afname.

Wie nog steeds niet overtuigd is, moet onderstaande kaart maar eens bekijken. Hierin zie je het verlies van de PVV ten opzichte van 2010 in procentpunten. Geert heeft op zijn hometurf harde klappen gekregen. De vraag is: waar ging het voor hem mis?

Reacties (12)

#1 Inkwith Barubador

De tafel is niet publiek.

  • Volgende discussie
#2 sjiek

Waar ging het niet mis kun je beter vragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ik zou zeggen kijk nog maar eens verder terug naar de opkomsten in het zuiden voor 2010. In het zuiden werd al decennia lang minder gestemd. Met de opkomst van Wilders is dat tijdelijk veranderd, toen (2007 en 2010) zijn mensen tijdelijk gaan stemmen die dat eerder niet deden. En daar zijn ze nu weer mee gestopt. verder zie je nog heel veel meer patronen in het zuiden (het meest opvallend een duidelijke ontwikkeling van CDA -> PVV -> VVD over de afgelopen 3-4 verkiezingen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 sjiek

Wilders zal de geschiedenis in gaan als de politicus die de kiezers die toch al geen vertrouwen in de politiek hadden nog meer kopschuw heeft gemaakt.

Mooie ironie: je lokt ze uit de tent door ze te vertellen dat ze van achteren worden gepakt door de regenten in den haag en als ze dan de tent uitkomen zien ze dat je al klaar staat met de broek op de enkels.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mihai Martoiu Ticu

Misschien hebben zijn Amerikaanse donateurs niet meer op hem gestemd. Of zoiets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 jeanclaude - Reactie op #5

Het punt is niet dat de geldgevers de VS nationaliteit hebben, het punt is dat ze joods zijn.

#6 Maxm

Daar in Maaskantje hebben ze altijd wel wat te zeiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 jeanclaude

Niet wordt ingezien dat oude zaken lang hun invloed behouden.

Nederland werd tot in de zestiger jaren geregeerd vrijwel uitsluitend door lieden van protestantse komaf van boven de grote rivieren.
De nacht van Schmelzer was daarom zo’n schok omdat het tweede rangs katholieke volksdeel van beneden de grote rivieren de euvele moed had een kabinet te laten vallen.

Al dit gedoe gaat terug tot onze roemruchte Tachtigjarige Oorlog, toen de Spanjaarden moeite hadden die rivieren over te steken.
Daarom bleef het daar katholiek.
Nadat Nederland gevormd was werden de katholieken gewantrouwd.

Interessant was dat al weer een paar jaar geleden iemand dat ook zei, iemand uit Venlo, als ik het goed heb Wilders’ home town, ‘we kunnen nu eindelijk eens op iemand van ons stemmen’.

Waar het mis ging met Geert vraag ik me af.
Was het omdat hij zonder duidelijk motief een kabinet liet vallen ?
Of was het omdat mensen echt dachten dat met een Grote Geert wij als enig land EU en euro zouden verlaten.
Of was het omdat Geert niets bereikte, en de schandalen binnen z’n één mans partij ook beneden de rivieren niet meer werden gepikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

Al dit gedoe gaat terug tot onze roemruchte Tachtigjarige Oorlog, toen de Spanjaarden moeite hadden die rivieren over te steken.
Daarom bleef het daar katholiek.

Je bedoelt natuurlijk dat het daarom aan de overzijde (overwegend) protestant werd (omdat je als katholiek ronduit gediscrimineerd werd). Die mentaliteit (katholiekje pesten) heeft Nederland ook na 1815, toen het zich het katholieke zuiden toe eigende niet verloren. Dat heeft uiteindelijk onder andere het Limburgs nationale gevoel en de grondige afkeer jegens “Den Haag” flink in de hand gewerkt.

Het is alleen jammer dat Wilders zijn pijlen zo negatief op Brussel richt (waarschijnlijk omdat hij ook graag stemmen in de rest van het land wilde ronselen), want in de EU ligt juist voor de Limburgers veel goeds (niet dat ik denk dat dat de hoofdoorzaak is van zijn verlies alhier). De Vlaamse nationalisten hebben dat aanzienlijk beter begrepen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 jeanclaude - Reactie op #8

Ik geloof niet dat wij erg van mening verschillen, overigens ging het in de Tachtigjarige oorlog verder dan discrimineren, katholieke geestelijken die niet protestants wilden worden mochten hun boeltje pakken, of erger.

Wat er voor goeds in de EU ligt voor Limburgers ontgaat me, sinds de EEG kan bijna alles.
Naar mijn mening is de EU slecht voor een ieder in Europa.

#8.2 Bismarck - Reactie op #8.1

Nou, als je in Duitsland tankt en in België je boodschappen doet, is het best handig als dat met één beurs kan in plaats van met drie. Hoef je ook niet zoveel geld in huis te hebben en bovendien kunnen de banken je tenminste geen poot uitdraaien met de wisselkoersen (er blijven natuurlijk nog de nodige andere manieren over).

Verder geldt dat er maar één interessante belemmering is aan een grens (namelijk als het er ééntje is tussen verschillende economische entiteiten, zodat je kan smokkelen) en die was al met de EEG weggenomen. Alle andere barrières zijn alleen maar zeer vervelend voor de grensoverschrijdende burger. En laat dat nou juist dingen zijn die de EU wel aanpakt (waar de EEG dat niet of nauwelijks deed). Overigens is het wat dat betreft nog lang niet af, want die grens ligt nog steeds op velerlei terreinen in de weg.

#9 Henk Daalder Duurzame Brabanders

De conclusie dat der PVV heeft verloren is fout.
De fractie in de kamer is deze keer kleiner, door de hype tussen vvd en PvdA.
Alleen als die partijen en de regering er in slaagt, de media (rtl en telegraaf) voor zich te laten werken, en tegen de pvv, dan is er kans dat de volgende verkiezingen ook dit beeld geven.

Anders stemt de pvv aanhang de volgende keer weer op een dergelijke lijst.

Het ging mis met gw doordat hij uit het akkoord stapte, en dat gebeurde omdat gw geen achterban heeft, er zit geen intellectueel kapitaal achter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie