1. 4

  In daglicht presteert het netvlies, de blik, het best door ergens regelrecht naar te kijken. Plaatsing van kegeltjes en staafjes, zeg maar.
  In de schemer(toestanden) is detaillering alleen te zien indien men de blik iets afwend van het onderwerp, ernaast kijken.

  Ergo, het schuldgevoel blijft zichtbaar met afgewende blik, maar dat staat er al..wat lul ik nou.

 2. 6

  Droompje van mij: die onderhuidse gemoedstoestanden, onwillekeurig maar des te aanweziger, weergeven in een reeks. Schuldgevoel, Jalouzie, Wraak, Nostalgia, Hoop, -ik hoop een aanzet naar mezelf gegeven te hebben met bovenstaande.

  Wel jammer achteraf gezien, dat ik de tekening niet vertikaal begonnen ben. Nu blijft ie wat, ahum, vlak.

  Inhoudelijk: qua Schuld met hoofdletter, kwam ik al denkend dra op de Nevada Test Site. Het verlies van onschuld, op macroschaal. Hence de UShelm, ook niet onbesproken de laatste jaren. Maar daar waar de loop rechtdoor richt, raakt die nu naar achter.

 3. 9

  Eigenlijk zie je precies niet waar je naar kijkt. Dat heeft te maken met de aanhechtingsplaats van de oogzenuw. Daar zitten juist geen kegeltjes en staafjes. Om hiervoor te compenseren zijn onze ogen steeds in beweging.

  Tekst werkt duidelijk beter voor mijn hersenen dan plaatjes. In eerste instantie registreerd het als een mooie tekening. Pas na de uitleg, wanneer de details worden uitgelicht begint het voor mij te leven en krijgt het ook veel meer diepte. De uitleg vind ik dan ook een verrijking, dank daarvoor.

 4. 10

  Hmmmm. Ik ben helemaal niet visueel ingesteld; weet ook nooit zo goed wat ik met zo’n beeld moet. Het kost me veel tijd om het te “pakken”.
  Bij Crachàt’s #6 komt wel meteen een reactie naar boven: NIET DOEN! Niet uitleggen! En vooral: niet verontschuldigen voor wat er misschien anders had gemoeten, beter had gekund. Het zal mijn muzikantenhart (en ook wel een beetje de muzikantenervaring) zijn dat zegt: als je iets aan je publiek hebt gegeven is het van hén. En niet meer van jou. Laat ze er op kauwen, laat ze er over denken, laat ze hun mening geven en probeer een tijdje op de achtergrond te blijven. Pas als ze het zich hebben toegeëigend geef je een stukje van je eigen gedachten prijs. Maar sluit niet uit dat de toeschouwer de bron beter begrijpt dan jij zelf.

 5. 11

  Dat doet hij wel eens vaker inderdaad. Verklappen voordat de beer geschoten is. Waarom? Tja,..en weten wij het,..blijft gissen. Net als die soldaat,…die met zijn handen afwerend récht in de lichtflits kijkt. Onbegrijpelijk! Alsof dat zin heeft. Dat doe je toch niet! Zal wel een soort van ”hoho mijn naam is haas ik weet van niks” verklaring volgen. Maar dat heeft nu geen enkele zin meer. Spijt betuigen. Want Alles Is Naar God!

  Ja en je moet maar hopen dan dat alles weer goed komt.

 6. 12

  Ja, Oplawaai, da’s gek, kijk naar Manyang 9 en daar werkt het wel. Ik volg eigenlijk niets dan mijn hart -en ik was pas thuis toen ik mijn ‘verklaring’ gaf. Dan zie ik de tekening opnieuw, maar in andere omstandigheden. En het moest me van het hat dat ik ‘m ineens rechtop drukkender, dreigender had gevonden.
  Aan de nog anderdere kant: ik zou natuurlijk véél verder kunnen gaan in mijn visie op wat waar en waarom staat en slaat. Zo is die witte lijn bovenaan duidelijk een PIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIEP

 7. 14

  “Inhoudelijk: qua Schuld met hoofdletter, kwam ik al denkend dra op de Nevada Test Site. Het verlies van onschuld, op macroschaal. Hence de UShelm, ook niet onbesproken de laatste jaren.”

  Ja vreselijk, die atoombommen die ons onze onschuld hebben gekost. Wij westerlingen waren onbedorven, maar moesten het wapentuig wel inzetten tegen dezelfde barbaarse oosterlingen die in de jaren dertig China in een slachthuis veranderden. Onze doden en onze families in kampen en aan spoorlijnen in WO2 waren het waard.
  Ook moesten wij verder in Nevada, zodat de USSR volgens plan kon imploderen.

  Een mooi aandenken aan de noodzaak van verantwoordelijkheid om tegen tirannen op te treden.

 8. 17

  In dit beeld zie ik de anonieme strijder, die zijn handen opheft en stopt met vuren. Komt hij tot inzicht? Ziet hij in waar hij mee bezig is?

  Een bijzonder beeld, een metafoor. Herkenbaar nu ik zelf onder vuur lig. Er bestaat blinde haat tegen mij, er wordt vergelding gezocht voor iets waar ik geen deel aan heb.

  Het beeld spreekt mijn wens uit: mensen stop jullie strijd, tegen mij, maar vooral met jezelf. Je gedachten over mij kloppen niet en die over jezelf waarschijnlijk ook niet.

  Staakt het vuren. Mijn witte vlag wappert al heel lang.

 9. 20

  Het blijft plakken..wat zeg ik, getatoueerd aan de binnenkant van mijn schedel. Wil U eens ophouden er is bijna geen plek meer….mooi werk @Crachàt, deze is raak.

 10. 23

  In zekere zin wel, Jacques. Ik kan me proberen voorstellen, hoe je in koorts wakker wordt, nadat je iemand neer hebt geschoten. De steek van schuld, zou die niet recht terug kunnen keren, alsof je de daad teniet doet? Achter de afschermende handen, uit het publieke gelaat.
  En ‘zijn’ gelaat, het gelaat van Schuld, kijkt achterom, naar het verleden, als was het in een achteruitkijkspiegel.
  Nevada is, anders dat Natte Heer denkt, verbonden met schuld, omdat met rijen en rijen Amerikaans soldaatjes op 8 kilometer afstand van een atoomontploffing plaatste, met niets dan een zonnebril.
  Ik zou niet in de dromen willen vertoeven van de man die dàt idee bedacht.

 11. 25

  In een breder kader geplaats..wat doe je met kennis die je hebt waarvan je weet dat kennis gebruikt wordt en meerendeels ten goede maar in de donkere niches ook ten kwade…wel of niet voor de groep gooien? Zoniet het berenvel lijkt me.

 12. 26

  Kennis,

  Ik hoorde eens, lang lang gelden een charmante bescheiden heer aan op de medische faculteit Rottterdam, een zekere tim lee ofzo. Waar hij over sprak (eind 70) kon ik gewoon niet vatten was beyond me at the time, behalve zijn boodschap..het (www) brengt licht en donker (soort van samengevat), ik zie nog het spuug uit z’n mond komen vanwege de schijnwerpers in de collegezaal….leuke vent, ik viel voor hem..met platonische blik dan..bedoel ik..

  Daarna deden we met Tim in de nacht iets nieuws met ons systeem wat aan Sara zat..kregen we een chocoladetaartrecept van een prof uit de VS..mijn eerste mail.

 13. 28

  Linda Tripp aan de ene, Albert Einstein aan de andere kant?
  Goede vraag Larie… Hoeveel lieden zijn het graf ingestapt met kennis die enorm potentieel heeft? De paraox tussen het Groter Belang en de Nietigheid van het bestaan.
  Mijn gok is dat er weinig bespaard blijft. De mens is extreem intelligent wanneer het op excuses aankomt. Het Manhatten project had: we moeten de anderen voor zijn.

 14. 31

  @mescaline, dat weet ik niet..eerst veel gedoe met kaarten waar gaatjes in werden gepirikt..lange dunne a la telexsliert kwam eruit en ergens instoppen, telefoneren en konop indrukken van een enorm ding en inderdaad eerst een soort van modem gepiep maar iets anders (sneller en hoger)

  Nie leuk @MP, Zoals ik beschrijf was het, “internet” is voortgekomen uit de scene (wetenschap) waar ik een zeer bescheiden deel van uitmaakte en dingen dan ook meemaakte. Ik blijf bij mijn gedachte wat meneer Tim Lee uitsprak en mij deed zinderen. Ik kwam hem vorig jaar nog tegen ergens diep in de ondergrond in Zwitserland werkend aan iets wat “grid” heet..nog steeds stenende charmante man..hij krijgt een Nobelprijs ooit, das zeker.

 15. 32

  @larie,

  Tuurlijk wel leuk, ik spreek ook wel met respect hoor, maar ik begrijp dat bij jou ook de donkere dagen zijn vat hebben :)

  Waarschijnlijk kom ik zeer binnenkort vlak in de buurt van Sara te werken :)

 16. 33

  Er zijn, even mijn diplomatische smoel afwerpend, momenten dat ik denk leeft U wel o.a. @MP ? vanwege het verwijt dat wat ik soms krijg omdat ik wat van mijn ervaringen “in de groep” gooi., word ik wat morzelig van.

  Maak zelf eens wat mee..

 17. 35

  • Larie: ik zie in MP’s reactie niets, maar dan ook niets anders dan respect voor je ervaring(en).
  • Mescaline: dan is Feynman: da bomb.
  • En aan de Crachàtliefhebbers: er is een feyne bom op komst, in de komende dagen. Explosie op vreydag.
  Zeg dat uw redacteur het gezegd heeft :-)))

 18. 36

  Donkere dagen..oh..mooi niet ik ben erg blij, zeker na deze voor mij bijzondere dag..huis vol piepjonge meiden voor een feest..schmick, scenes..en feest..doodmoe..

  Ik vond en vind die meneer Tee een voorbeeld, zo knap en gelijk ook wetend wat de donkere invloeden kunnen zijn..de knal..de hand..de afgewende blik.

  Maar, voor 5 minutes onley , Carlos beeld was onlangs ff hier..nu de mijne voor ff..ik ben geen honderd MP maar wel stokkie..ik leef ..U toch ook dacht ik?

  [IMG]http://img352.imageshack.us/img352/9959/arielistenerofradioactizz2.jpg[/IMG]

 19. 41

  Weetje MP, ik ga me ff schamen..maar weer on topic of waren we dat nog steeds….schuldgevoel.. het ding is dat deze schets me zo raakt en loswoelt..is er een plekje in het Louvre over?

 20. 45

  Ik sta, zoals gevoelsman Larie af en toe, volkomen pàf bij deze vergelijking, Mesc.
  Vanwege privéredenen: enorme verbondenheid met die Les, EN vanwege de eer.
  (gaat verdekke meteen op tekening, deze associatie. Nogmaals, dank. Owe u one!)

 21. 47

  @45 welkom, A-team-wise mebbe.

  @35 Feynman: da bomb, dat niet. Qua match wel: da Challenger. Waarom is zijn naam, roem, roep, eer niet gekoppeld aan dat onderzoek ? Maar als persoon is-ie nog veel ongrijpbaarder dan een Erasmus. Briljant is niet briljant, eerlijk is niet eerlijk, dapper is niet dapper, en toch ook weer wel….