Het Sargasso EK Voetbalgevoel 2008: de finale

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het kost moeite om te onthouden dat er nog een finale te zien valt. Gelukkig zet ik de HD TV met 34.790 megapixelpower precies op tijd aan om de geweldige eindceremonie van dit zinderende EK mee te krijgen. Dames met witte Amy Winehouse pruiken op dansen tussen mannen verstopt in tippies die bezaaid zijn met ballonnen. Apart. Dan een ‘live’ optreden van de Spaanse zanger Enrique Iglesias, specialist in open geknoopte wapperende overhemden. Ik weet zeker dat Heino nu ENORM zit te balen, thuis. Dan worden alle attributen, het podium en achtergrondzangeressen snel afgevoerd om plaats te maken voor de twee finalisten: der mannschaft met Schweini voorop en de Spaanse Reconquista met de kopvriendelijke Torres. Zijn ogen staan strak gericht op de strakblauwe hemel terwijl het volkslied door het Ernst Happel stadium galmt. Luis Aragones staat er onbewogen bij. Deze ouwe rakker doet mij denken aan een bejaarde Willem van Hanegem. Man van weinig woorden maar met vuur in zijn hart.De wedstrijd begint onrustig, de ploegen tasten elkaar af. Die mannschaft neemt het voortouw in de aanval maar echt gevaarlijk wordt het niet. Dan na een dikke twintig minuten volgt een prachtig uitgespeelde aanval met Xavi en Torres voor het doel van Lehmann: GOAL! Die mannschaft is volledig de kluts kwijt, als kippen zonder koppen lopen ze te draven over het veld zonder plan, zonder overzicht. Het hoofd van Ballack vertoont een soort van stigmata wonden waar het bloed uitspuit. Een voorteken?
Na de rust zijn we weer getuigen van spectaculaire beelden: Klose krijgt een rotschop in zijn ballen te verwerken. Het beste spel is afkomstig van de Spanjaarden. Moeiteloos wordt gecombineerd vanuit het middenveld, richting de flanken, richting het doel. Een liedje klinkt door mijn hoofd, ik voel een zachte bries terwijl de palmbomen mee ritselen op het ritme van de wedstrijd. Dan, als de finale langzaam het einde nadert, doet een ander deuntje haar intrede. Zelfs de laatste minuut verloopt zonder dodelijke Duitse gevolgen. Het hoofd van Joachim Low hangt geknakt, de goudgele sproeten van Torres stralen. Alles ist forbei, Schweini.

Reacties (17)

#1 Taco Zip

Wat is dat toch dat iedereen graag die Duitsers graag ziet verliezen? Ik zie geen probleem in het supporteren van een duitse ploeg wanneer die attractief voetbalt.
Duitse ploeg, attractief? … Wenn Schweine fliegen können

 • Volgende discussie
#2 dick

Zou sowieso nooit de mofjes supporteren.
Omdat hier geen geschikt topic was, dit gister maar op een passend Volkskrant-topic gepost:

TORresssssssssssss, supergaaf zeg!
Zo behendig en zo snel.
Absoluut de beste ploeg in de finale. Gingen er even 2 spelers de mist in bij die goal zeg: Lahm en Lehmann die later ook nog hands buiten de 16 maakte. Ballack en Podolski kwamen in het stuk niet voor en die Kuranyi speelt al net zo vies als ie eruit ziet.
Eerste paar minuten van Spanje waren minder (de hele wedstrijd vond ik Puyol ook niet zo sterk), maar daarna hebben ze het initiatief niet meer weggegeven. Die Iniesta ook een bijzonder belangrijke pion. Die knuffels van Casillas met het koninklijk paar. Wereldkeeper!

Mooi, er zitten nu 5 stellen die ik ken verspreid over Spanje. Ben benieuwd naar de verhalen, wij komen er zaterdag binnenrijden.

Just for tonight van Ine night only vond ik live wel tegenvallen bij Sjek van Gelder gister.

Grappig die belangrijkste bijzaak in het leven….straks de Olympiërs onder leiding van een hele goede coach maar vooral ook een supergoed mens….. Foppe

En natuurlijk vol verwachting kijken wat San Marco met Ajax doet. Gelukkig is er altijd wel voetbal.
Oh eerst hier nog ff afscheid nemen van wat spraakmakende voetballers:

Voor de afscheidswedstrijd van Jaap Stam op 26 juli 2008 in het Oosterenkstadion van FC Zwolle zijn de eerste namen bekend van spelers die het samen met, en op uitnodiging van, Jaap Stam op zullen nemen tegen het nieuwe elftal van Ajax onder leiding van Marco van Basten.
Henk Timmer, Ronald Waterreus, Arthur Numan, Frank en Ronald de Boer, Michael Reiziger, Wim Jonk, Bert Konterman, Philip Cocu, Arno Arts, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Aron Winter, Jordi Cruyff, Marc Overmars en Edgar Davids zijn de Nederlandse spelers die hun opwachting gaan maken. Wat betreft de buitenlandse inbreng hebben inmiddels in principe toegezegd: Paolo Maldini, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta en Romario. Dit team staat zaterdag 26 juli aanstaande onder leiding van Guus Hiddink.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 m44

Nou ja, supporteren, noem eens wat, duitsland-engeland, duitsland-croatie, duitsland-israel, duitsland-amerika, ik zou dan toch wel lichtelijk voor duitsland zijn.

Maar niet bij duitsland-spanje, duitsland-schotland, duitsland-brazil, duitsland-nederland, zucht, stomkoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 S’z

Supporteren voor goed voetbal … en dat doet Duitsland zelden. Schotland en Ierland ook niet vaak, trouwens. Eens met #1.

& jààà een wereldspitsengoal. Maar het had voor de rust 2-0 moeten zijn, en na de rust 4-0. Ze hadden het dus bijna zelf weggegeven door te nonchalant te zijn, een lateraaltje teveel, het soort dingen dat hen op het WK 2010 nog gaat nekken.

Maar nu kon het geen kwaad. Ongelooflijk zwak waren die Duitsers ook he. Zeldzaam. Alan Hansen had weer ’n boner bij het zicht van zoveel onbekwaamheid en poor defending.

Slim van Aragones ook om Villa meteen te wisselen, had duidelijk last van zenuwen, verspeelde de bal een paar keer op een foute plek / slecht moment, en dan nadien dat minikopstootje …

Yep, ’t was een mooi EK, en de columns hier waren ook lekker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 dick

Ongelooflijk m44!
Kom je nog weer eigenlijk Kittekat?
Ik weet niet wie je bedoeld S’z maar Villa was geblesseerd en speelde niet mee. Zal wel humor zijn want de 1e Spaanse wissel was over het uur spelen. Die van dat minikopstootje was Silva (2 kijven 2 schuld), hij werd vlak daarna gewisseld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 S’z

Sorry, die Silva dus, twee namen lijken ook zo op elkaar. Kort ervoor had Silva gevaarlijk balverlies geleden, en hij zat eigenlijk niet zo goed in de match als pakweg tegen Rusland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 dick

Hij heeft idd wel eens beter gespeeld. Mooi team dat Spanje. Xavi, Ramos en Senna (gister iets minder net als Puyol), Silva dus, Fabregas, Iniesta (niet te vergeten), topscorer Villa, bliksemsnelle Torres natuurlijk, Casillas is een wereldkeeper. Al denk ik dat Sar nog net iets beter is, ben niet zo’n fan van “stompende keepers”. Maar miniem verschil. Dit team kan ook nog jaren vooruit; super en goed voor de interne-verbroedering.

We krijgen toch nog wel een EK-slotwoord van Kittekat; die het meer dan voortreffelijk heeft gedaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Steeph
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 dick

Gaaf zeg: Kun je uren blijven zeiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 S’z Gravenwezel

Casillas is toch ook heel sterk op z’n lijn, bijna zo goed als Preudhomme destijds ;-) Om maar te zeggen : plots is Nederland VdSar wel heel erg beginnen omhelzen en de beste gaan noemen. Nu ja, tegen Rusland was hij net zo goed als Casillas. En dan zit Reina daar nog op de bank. (Op Sportzomer zag men het niet vrolijk in met Stekelenburg overigens …) Vergeet overigens geen kaarsje te branden voor Cech, op dat blundertje na toch ook een topkeeper.

Opvallend overigens hoe close de spelers van Real (niet zomaar de koninklijke) met de koninklijke familie zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 dick

Sar was natuurlijk altijd al een koele kikker. Hij voetbalde altijd al enorm goed mee, vandaar dat hij prima bij Ajax paste. Opeens ging hij ook nog pengels stoppen en werd een leider. Ja zelfs een onmisbare schakel bij het Nederlands Elftal (Steek is een stukkie minder) en bij Manchester. Daar zijn ze hem ook wel dankbaar; reken daar op.

Lijnkeeper idd tegen meevoetballende keeper. Maar ik vind dat Sar op de lijn ook behoorlijk sterker is geworden. Het lijkt wel of hij iets langer wacht, net als met pengels.

Cech, idd een topkeeper met een essentiële blunder. Tja, kaarsje is op zijn plaats.

Close: Die omhelzingen idd en vooral die van Casillas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 squire

De steward in de ICE naar Amsterdam had hoorbaar moeite met het doorgeven van de uitslag, die ik al wist , want kopfhörer ingeplugd op kanaaltje 4, (radio 1). Heerlijke treinen zijn dat.
En bedankt Kittekat! Ga je het Olympisch polsstokhoogspringen en hinkstapspringen voor meisjes ook analyseren? Of ga jij voor de hordenlopers?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 dick

Kittekat, Barbera Barend vandaag in de Dag gelezen? Super (korte) column. Vinger op de zere plek in haar analyse. Moet je goed doen…..een vrouw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 farquaad

@ 13, een vrouw met een mening over voetbal, waarom zou dat Kittekat goed doen? Da’s concurrentie man!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 dick

Omdat de kittige tante nogal overkomt alsof ze nogal geemancipeerd is. Maar in de regel heb jij absoluut gelijk farquaad; vrouwen zijn vaak jaloerse types. doch oh zo lekker!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kittekat

@13, ik lees deze week alleen nog maar notities, emails, voortgangsrapportages en planningen. EK 2008 voorbij, zwangerschapsverlof voorbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 dick

Ha,ha mijn reactie is geweigerd. Nou ja laat maar dan. Behoudens je gelijk farquaad dat vrouwen vaak jaloers zijn. Maar oh zo lekker!

 • Vorige discussie