Het Sargasso EK Voetbalgevoel 2008: de aftrap

“Als je uiteindelijk bovenaan staat, dan ben je kampioen”

Een gevleugelde uitspraak afkomstig van Wim Kieft, gemaakt tijdens de rust van Wigan Athletic tegen Manchester United op de laatste speeldag van de premier league. Hij keek weer eens heel tevreden, op een barbecueachtige manier. Een lekker stukkie kip, effe dippen in een Calvé sausje en klaar, weet je. Ondanks geel P.C Hooft kapsel, net iets te glimmende v-truien, zonnebank bruin gezicht om zijn doorzaknacht te maskeren, is hij aan mij vastgegroeid. Een voetbalwedstrijd kijken zonder zijn ophalende neus (nog nooit iemand op tv zo vaak ‘verkouden’ gezien) is vreemd. Hij hoort bij het voetbal, hij houdt van het spel.

In iedere vrouw schuilt een potentiële Wilma Kieft of beter nog een Emily Schelvis. Zoals mannen het tot in hun ballen kunnen voelen tintelen, zo voelen vrouwen het via hun borsten. En de zogende vrouw heeft dubbel pret als Dirk Kuyt zijn Katwijkse kont erin zet: melkfonteinen. Voorwaarde voor het ontpoppen van deze liefde is dat het reeds op jonge leeftijd door de strot geduwd dient te worden – vaders, let op – omdat het anders een stille dood sterft, verdrongen door de aantrekkingskracht van het theeservies.
Het duurt even, een jaar of twintig, voordat je het zelf ook weet te waarderen. Ergens klikt het: voetbal is soap, negentig minuten lang is het genieten van zwetende mannenlijven, gespierde kuiten, emotionele uitbarstingen van geluk of frustratie en laten we niet de prachtige omhalen, hakjes en combinaties vergeten.

Ik zal voor jullie plezier en irritatie verslag doen van dit EK, gezellig met baby aan de borst. Niet alleen geef ik de standen door die er toe doen maar stort ik mij ook op de ditjes en datjes als het gaat om de voetbalvrouw of de scheidsrechter. Het eerste drama heeft zich al afgespeeld. Zo heeft de omstreden Eric Braamhaar te horen gekregen dat hij niet mee mocht fluiten op het EK. De voorkeur wordt gegeven aan Pieter ‘blinde’ Vink en tot overmaat van ramp krijgen alle scheidsrechters speciaal voor dit toernooi een nieuw horloge! Braamhaar moet niet lang treuren, wellicht dat een doosje nieuwe fluitjes hem weer doen opfleuren. Classic!

Tot slot doe ik iets met weervoorspellingen om toch iets van milieu en ecologisch bewustzijn te tonen en zal ik zoveel mogelijk fijne EK producten evalueren op duurzaamheid en de commerciële kans van slagen. Auf wiedersehen!

Huntelaar at ajaxonline
Huntelaar: wtf, schaamhaar, wat maak je me nou man.

 1. 6

  @4: Hou er wel rekening mee dat ik totaal onwetend ben als het over het EK voetbal gaat. Ik weet niet wie er meedoen (oke Nederland lijkt me duidelijk, anders zou deze aandacht er niet zijn), wie er bij elk land voetbalt, wanneer het EK begint en ik heb ook nog nooit een oranjegadget gekocht, dus daar ben ik ook niet zo’n expert in. Van OOstenrijk weet ik dan wel weer iets (het was in mijn vroege jeugd jaarlijks reisdoel tot ze bewust een ex-SS-er tot president kozen).

 2. 7

  Bismarck, volgens mij ben jij een van de meest reagerende Sargasso lezers, zeer gewaardeerd hier en ik zal dus rekening houden met jouw nog in de knop zittende voetbalgevoel. Voor mij de taak om dit te doen opbloeien!

  En ach, wie er allemaal meedoen doet er toch niet toe. Italie gaat toch wel winnen! In ieder geval als het gaat om meest hippe kapsels.

 3. 8

  “Niet alleen geef ik de standen door die er toe doen maar stort ik mij ook op de ditjes en datjes als het gaat om de voetbalvrouw of de scheidsrechter.”

  Tjesus! Wat wil een man (m/v) nog meer? En dan dit bericht nu net bekend is geworden dat Seedorf voor Oranje bedankt. Sargasso had altijd een haat/liefde verhouding met de man die behept was met de grootste leiderschapskwaliteiten en het vernufstigste tactische inzicht van de as des kwaads Bush-Balkenende-Seedorf. Ben benieuwd wie we straks de schuld gaan geven. Van Basten moet alvast uitkijken. Maar eerst natuulijk nog even onvoorwaardelijk als 12e man achter ONZE jongens staan natuurlijk. Onvoorwaardelijk zolang ze winnen!

 4. 9

  Ik vind Seedorf altijd wel wat weg hebben van mijn overleden opa, als hij een neger zou zijn geweest. Rustig, de wijsheid in pacht hebbend. Altijd gelijk krijgen, achteraf gezien. Vreeeeeselijk irritant dus.

 5. 10

  Tsja, het belooft weer een hete zomer te worden. En mocht het in Zwitserland en Oostenrijk niks worden, hebben we altijd nog Felle Fries Foppe en zijn Boys in Beijing nog! Dat is pas een duurzaamheidstest voor Oranjeprullaria. Ik ga dit weekend mijn nieuwe Oranje shirt kopen. In de Nikestore in Parijs. Want de Fransen zijn natuurlijk zo ongeveer de eersten die op onze palmares terecht komen. Ik kijk nu al uit naar 13 juni, vooral omdat ik de wedstrijd waarschijnlijk in Parijs ga kijken.

 6. 11

  Sjiek zeg, dat je zo’n mooi plekje krijgt van Sargasso. Verdiend, natuurlijk, geluk kun je afdwingen tenslotte, ik bdoel, je moet er wel staan natuurlijk.

  Krijg je ook je eigen RSS feed, of moet ik de hoogrelevante voetbalberichten zelf tussen al die poletieke ellende uitsorteren?

 7. 13

  Dat brulshirt ga ik ook meteen even tippen aan mijn zangleraar: Prachtig aanschouwelijk onderwijs voor de anatomische lessen!

 8. 15

  Nu nog korte(re) broeken, dan acht ik het niet onmogelijk dat ik toch even ga kijken (lees snoepen).
  Lekker stukje, ben benieuwd.

 9. 17

  @15: Zal wel balen zijn geweest toen die Achmed de Kom broeken (sorry weet niet hoe ze echt heten, ik bedoel die dingen die lijken op wielrenbroeken, maar dan zonder zeemlap) in de mode kwamen?

 10. 19

  @17: Nou.. in die broeken is weer te ‘veel’ te zien, er moet toch wel iets te raden en te wensen over blijven.

  Fiets zelf en moet toch regelmatig bewust mijn blik afwenden, want er naar kijken doe je toch, al wil je het soms niet ;)
  Zie de voetbaljongens nog niet zo snel in van die atletiek broekjes lopen, maar iets korter dan deze broekrokken moet toch wel kunnen?

 11. 23

  De blik van Cannavaro (links voor) is hilarisch. Alsof hij een beetje sneu is. Misschien klonk mama Cannavaro lichtelijk teleurgesteld aan de telefoon.

  ‘Dus je gaat bloot poseren? Voor Dolce & Gabbana? Bloot?’
  ‘No, no mama! Mio no bloot, alleen die bast bloot, mama’

  *silenzio*

  ‘Mama? Mama!’

 12. 25

  @23: Bedankt! Even geleden dat ik zo heb gelachen. :-) Inderdaad, als je naar de gezichten kijkt lijkt het verhaal erachter niet best. Of het verhaal ervoor natuurlijk..

 13. 26

  Tcheu La Ling was een echte “meisjesvoetballer”.

  Ik herinner me dat Bild Zeitung schreef dat oranje zo weinig goeie voetballers had dat ze een beroep moesten doen op een Chinees en “ein kleiner Japaner” (Tahamata).

  Later zei Janmaat glashard dat het Nederlandsch elftal zo beroerd speelde omdat er zoveel negers werden opgesteld.

 14. 27

  Scrhijf over voetbalvrouwen en kekke gadgets en normaal verlaat elke man onmiddelijk het kot. Ben vrouw en schrijf over hetzelfde en elke man zal aan je voeten liggen geloof ik ;)

 15. 30

  :) Leuk stukske Kittekat. Heb er zin in.

  mei: Giro
  juni: EK, Dauphiné Libéré en Ronde van Zwitserland
  juli: Tour de France
  augustus: Olympische Spelen
  september: Vuelta en WK wielrennen

  Mooiste sportzomer in twee jaar! ;)

 16. 33

  @12 Vooruit dan maar, omdat iedereen zo lovend is moet er toch een zuur doen.

  Joepie. EK-verslaggeving door een baarfabriek die toch verlof heeft en de hele dag niks ligt te doen. Alsof ik die niet al een thuis heb liggen.

 17. 34

  Overigens : kan Inge de Bruijn aub dringend Marco Van Basten vervangen ? Je zult die jongens bij elk doelpunt zien ontploffen als Tom Boonen in die beruchte eindsprint. Ze heeft alvast ervaring met PSV, toch ?

 18. 37

  Bald heartthrob RUUD GEELS !? Overigens, iets wat me van het hart moet : ben een grote Jan Mulder liefhebber, maar die zoon van hem, hoe is het mogelijk dat zo’n zeur zonder visie op tv gevraagd blijft worden ?

 19. 40

  EN over het gebrek aan echte verdedigers, want behalve dat de wingbacks zijn uitgestorven, kent iemand nog een voetballer die de naam van stopperspil verdient ? En dus is 4-4-2 pure zelfmoord, een lachtertje @meneer, 5-2-3 niet veel slechter. Met zo’n basis ga je dus uit van 2-4-4, dat is een hangende spits van 3-3-4. En oftie hangt, dat is in principe een kwestie van de vorm van de dag, da’s logisch.

 20. 41

  @m44: Ok die twee punten staan niet los.
  Volgens mij spelen de brazilianen 6-2-2.
  Maar al die 6 doen ook nog wel eens voorin mee.
  Systemen passen ook niet meer in het oude links-rechts, ik bedoel, 4-4-2 -4-3-3 paradigm.

  In frankrijk speelde we eigenlijk 4-5-1. Maar toen hadden we bergkamp.

 21. 42

  Ik geloof dat Obelix nog eens een keertje een hele muur van 4 ondersteboven liep in Asterix en de Britten. Heeft zijn coach genoeg everzwijnen tijdens de wedstrijd, dan is 1-9-1 ook een mogelijkheid.

 22. 43

  Bestaan er trouwens rouwgadgets? Oranjepleisters met een kekke vrouw die een kusje op de voetbalwond geeft. Of opblaasbare troostboezems in de oranje kleur. Of zoiets.

  Ik herinner me een voorspelling hiero dat Oranje niet door de eerste ronde komt. En voorkomen is altijd beter dan genezen.

 23. 45

  1-1-1-1-1-1-1-1-1-1

  Dat scenario is bekend. Gebeurt meestal zo’n kwartier voor het einde als ze achter staan of een late tegengoal hebben gekregen wegens te weinig druk op de tegenstander.

  Lijkt me wel cool, overigens. Tien libero’s op het veld. Of tien aanvallers. Wat zou dat aan creativiteit opleveren?

 24. 46

  = scenario vd Belgische nationale ploeg de voorbije euh 11 jaar. Absoluut dieptepunt : WK Frankrijk …

  Dat Dick Advocaat maar snel Belgisch bondscoach word, le petit général …

 25. 51

  O ja. De Samuel Jackson, de John Shaft van de groene mat.

  Wat zal de Bling Bling factor van dit EK zijn ?

  En welke spelersvrouw splijt de spelersgroep uiteen in die lange dagen voor de finale ?