Het Saillant | Ank Jank maakt debat dood

SaillantLOGO

Wie jankend bij justitie aanklopt beperkt de ruimte voor een inhoudelijk debat.

Als jong paaps meisje liep Anna Theodora Bernardina Bijleveld-Schouten (geboren te IJsselmuiden op 17 maart 1962, en momenteel woonachtig te Goor) vroeger op het schoolplein bijna dagelijks met dikke tranen op haar bolle wangetjes naar de schoolmeester. Als zij verloren had met knikkeren. Als iemand haar stom vond. Of als zij niet voor iemands verjaarspartijtje was uitgenodigd. Of gewoon, als iemand iets onaardigs zei. En toen iedereen uit de klas haar Ank Jank ging noemen, werd dat alleen maar erger. Zo stel ik mij voor. Gelukkig is ze toch nog best aardig terecht gekomen. Hoewel het kleine Ankje Jankje af en toe weer even boven komt bij deze CDA-mevrouw.

Gisteren deed ze aangifte bij justitie. Want de alleraardigste folder van Het Nieuwe Rijk tegen de massale registratie van onze vingerafdrukken vindt zij smakeloos. Of eigenlijk: ze vindt het geen probleem hoor dat je tegen die vingerafdrukken bent. Maar zeg dat dan normaal. Want zo hoort dat. Bijkomend voordeel is dat niemand dan naar je luistert.

Wie in het publieke debat iets naar voren wil brengen – ik noem maar wat: argumenten of zo – heeft als niet-politicus eigenlijk maar twee opties. Je fijnbesneden met goede argumenten wapenen in de hoop dat je iemand overtuigt. Een bijna onbegonnen zaak, want bezwaren tegen overheden worden niet op argumenten beoordeeld, maar op basis van regels. Ja natuurlijk zou dat beter zijn, maar Europa. Nee natuurlijk is dat onwenselijk, maar internationaal verdrag zus. Uiteraad zou dat moeten, maar afspraken zo. En als dat niet zo is, dan is het maar de vraag of er uberhaupt naar die argumenten wordt geluisterd.

Het privacy-debat is daar een goed voorbeeld van. De recente explosieve controle- en registratielust van de overheid doet inderdaad erg denken aan regime’s die het toch wat minder goed voor hebben met de nominale burgerd. Op dat groeiende gevoel van ongemak komt van kabinetszijde nauwelijks een geruststellend antwoord. Controle is goed voor uw veiligheid, meneer. Weest niet bevreesd, mevrouw. Wij gaan uw gegevens slechts met de uiterste zorgvuldigheid op de markt gooien.

En dus maak je een folder. En een petitie. Hallo Ank! Dit is waar jullie maatregelen aan doen denken! Dat zeg je dan. Je hoopt op tegenargumenten. Maar je ziet de tranen al bij Ank alweer opwellen. Wat een gemene rotfolder! En ze rent snikkend naar justitie om aangifte te doen.

Zo, weer een debat dood.

 1. 1

  Het is duidelijk waar jullie sympathie naar uitgaat.
  Rechterhandje omhoog iemand?
  Of zijn jullie allemaal van die politiek correctie linksers die nu van mening zijn dat we niet meer moeten zeuren over WO II en hetgeen de nazi’s daar gedaan hebben?

  Die folder is smakeloos. Het protest van Het Nieuwe Rijk tegen de verregaande privacyschending door de overheid steun ik, maar die folder is walgelijk.

 2. 2

  Hockey: dat is juist precies het punt van de folder; de maatregelen die oa. mevrouw Bijleveld neemt zijn even walgelijk als het tatoeren van nummers op polsen.

  Wat je verder bedoelt met rechterhandje omhoog is mij niet helemaal duidelijk.

  Ben het overigens niet eens met de stelling: mevrouw Bijleveld zou best inhoudelijk kunnen discussieren, dat staat verder los van het al dan niet aangifte doen. Ze kiest er alleen voor om die inhoudelijke discussie niet aan te gaan. Die keuze had ze echter ook kunnen maken zonder aangifte te doen.

 3. 4

  Provoceren is altijd leuk en spontaan en nodig als het voor de goede zaak is. Provoceren is altijd slecht en overbodig en zou-eigenlijk-verboden-moeten-worden als het voor iets is waar ik op tegen ben. Zie ook MDI en Nekschot, Nederland bekent kleur tegen Wilders, noem het maar op.

 4. 5

  Protesteren tegen de Nieuwe Staatszekerheid is nu nog slechts politiek incorrect, zeker wanneer je het niet stil en onopvallend doet. Wanneer wordt het illegaal?

 5. 7

  “Provoceren is altijd leuk en spontaan en nodig als het voor de goede zaak is. Provoceren is altijd slecht en overbodig en zou-eigenlijk-verboden-moeten-worden als het voor iets is waar ik op tegen ben.”

  Heel mooi gezegd.

 6. 8

  Dat gezegd zijnde; je mag je niet uitgeven voor politieagent o.i.d.; heeft de overheid geen zaak in deze door te stellen dat iets als ‘te officieel’ of gepresenteerd wordt ?

 7. 9

  @8 Nee. “Het Nieuwe Rijk” dwingt je WEL om na te denken. Als je dat dan ook nalaat… ga dan maar liggen en wacht op het tuintje op je buik.

 8. 10

  @Hockey, #1: Even vergeten dat juist de maatregelen waar de folder tegen ageert de nazi’s enorm hebben geholpen bij het zuiveren van onze samenleving? Wist je dat we in de jaren ’40 ook allemaal een vingerafdruk in onze pas hadden? Daar hoor ik je niet over.

  Los van dat alles heeft het rijk weinig keus; je moet je merk beschermen om het merkenrecht te behouden. De huisstijl hoort daar ook bij. De jank-argumentatie van Ank Jank heeft dan ook weinig te maken met de inhoud van de aangifte; die gaat over copyrightschending. Vreemd genoeg heeft het ministerie zelf niet eens het fatsoen om de aard van de aangifte te vermelden in haar persbericht:

  http://www.minbzk.nl/actueel/@123889/staatssecretaris_1

  Dat wordt nog een interessante zaak, want het is overduidelijk een persiflage. Het sarcasme druipt er vanaf.

 9. 11

  Heeft de overheid een dergelijke actie niet hoofdzakelijk aan zichzelf te danken? Lijkt mij wel…. Mijn advies aan de OvJ: seponeren die aanklacht.

 10. 16

  Gelekt uit de interne Sargasso-vergadering:

  “Ik weet het! We doen wel GeenStijl en Wilders na, maar we noemen het ‘Saillant’, dan lijkt het intellectueler! En als onze lezers iets leuk vinden, dan is het wel intellectueel lijken!”

 11. 19

  Niemand vertelt mij ook wat. Nou moet het opeens intellectueel ? FUCKYOU!!!1111

  OK dan,

  Weshalve straks de rapen gaar zijn. Welke deceptieve taktieken nog aan bod gaan komen valt nog te bezien.

 12. 20

  Leuke folder, bedankt sargasso.

  @ 16 Ik wist niet eens dat intellectueel iets was waar je moeite voor moest doen. Intellectueel is vor mij altijd een beetje het down-broertje van intelligent geweest.

 13. 23

  Heeft er nog iemand het lef om de petitie te tekenen? Ik niet. Ik teken online helemaal niets meer. Gek eigenkijk dat ik daar nu pas op kom. Vroeger tekende ik ook al niets voor alles wat aan de deur werd aangeboden.

  Maar goed, eerst bang geworden door de folder en dan een digitale petitie tekenen?
  Mag ik dan eerst even weten bij welke provider de initiatiefnemers zitten en welke bindende voorwaarden deze met de rijksoverheid heeft?

 14. 24

  Wanneer komt er nu eens een overheid die eerst zelf het goede voorbeeld geeft.En pas daarna iets van de burger verwacht.
  De samenleving verhard?
  Hoe zou dat toch komen?

 15. 25

  @20 dat heb ik nou precies andersom. Intelligent zijn de mensen die het met jou eens zijn, en dom de mensen die het niet met jou eens zijn. Intellectueel zijn mensen die graag interessanter over willen komen dan ze zelf zijn, maar dat staat dan weer los van hun standpunt.