het Saillant | Groot durven denken

SaillantLOGO
FC Twente is kampioen geworden door het lef om ondanks het feit dat je ‘uit de provincie komt’ toch groot te denken.

Twente wordt voorgesteld als een zuinige kampioen. Waar Ajax 106 doelpunten scoorde en 14 wedstrijden op rij won, was dat – o grootstedelijke verbijstering – nog niet genoeg. Twente schopte er slechts 63 in maar eindigde gewoon met een wedstrijdpuntje meer – ja bedankt, en we blijven gewoon nuchter hoor. Maar alleen maar nuchterheid is geen verklaring. Nuchterheid is namelijk helemaal niet schaars in Nederland.

Nee, het gaat om groter durven denken. Kijk maar eens naar enkele belangrijke feiten. In 2008 ging het Arke Stadion van zo’n 13.000 naar 24.000, ongeveer een verdubbeling. Er zijn uitbreidingsplannen naar 40.000 plaatsen en mocht dat WK van 2018 er komen dan heeft de gemeente Enschede zich alvast als kandidaat speelstad aangemeld, waarbij een van de eisen een stadion met minimaal 44.000 zitplaatsen is. En dan te bedenken dat er ooit mensen waren die zich afvroegen of ze dat Arke Stadion wel vol zouden krijgen. Ook schroomde FC Twente er niet voor om met het aantrekken van Steve McLaren gewoon de beste trainer in huis te halen die ze maar krijgen konden. Hoezo klein denken? En deze McLaren schroomde niet om op belangrijke momenten een in de begeleiding van topsporters ervaren sportpsycholoog te laten invliegen. En nee, zo gewoon is dit niet bij andere voetbalclubs in het land van ‘doe maar gewoon’.

 1. 2

  Een fout die een jaar of tien twintig geleden heel veel ploegen hebben gemaakt: Hun stadion megalomaan uitbreiden. Leuk zolang je goed speelt. Zodra het minder gaat zit je met een leeg stadion en mag de overheid weer bijspringen om je van het faillissement te redden. Juist als je in de provincie zit lijkt me dit een op termijn gevaarlijke strategie.

  Verder zou je gezien de doelsaldo’s van beide ploegen eerder van geluk mogen spreken (voor Twente dus, met het laagste doelsaldo van de top 3). Dat beeld wordt ook bevestigd als je kijkt naar het aantal keer dat FC Twente met het kleinste verschil won: 12 keer (Ajax 2, PSV 8). Daarnaast was de rest van de competitie waarschijnlijk te zwak (ieder van de top 3 ploegen verloor behalve tegen elkaar maar 1 wedstrijd), waardoor toeval een grotere rol kon spelen.

 2. 3

  @2: Ik denk niet dat toeval er iets mee te maken heeft. Daarvoor duurt een voetbalseizoen gewoon te lang. Als je zo vaak zo zuinig wint dan weet je blijkbaar beter dan de anderen te roeien met de riemen die je hebt.

 3. 4

  @3: Ik denk van wel. Als je 12 keer met 1 goal verschil wint tegen 5 keer gelijk, dan heb je geluk gehad. 1 keer meer een goal meer tegen (op 12) en je was geen kampioen geweest.

 4. 5

  Wie kampioen wordt overschat de eigen verdiensten. Want, focust zich daar op.

  Wie geen kampioen wordt, vindt altijd wel redenen waarom. Want, focust zich daar op.

  In sport, en in het leven, speelt toeval een grote rol. Alleen hebben we dat liever niet.

 5. 7

  @4 en 5: Wat betreft de verschillen tussen Twente en Ajax, ik zou het toch geen toeval willen noemen. Twente is gewoon de stabielere ploeb. Je ziet het bijvoorbeeld aan het feit dat ze in de uitwedstrijden beter presteren. Als er er alleen maar thuiswedstrijden waren geweest was Ajax kampioen geweest. En opmerkelijk: hetzelfde zie je verleden jaar (toen AZ kampioen werd). Ook toen presteerde Twente beter (2e) dan Ajax (3e) omdat het in de uitwedstrijden beter speelde.

  @6: Bedankt.

 6. 9

  @8: Ja, tot de verbouwing in 2008 heette het Arke Stadion. Ik had beter meteen de naam Grolsch Veste kunnen gebruiken.

 7. 11

  Helemaal niets in Amsterdam!

  Twente is een mooie club, heeft een trouwe achterban en een voorzitter met lef en visie. Daarnaast breed gedragen door iedereen in de regio en een zeer goed imago in de rest van Nederland. Die combinatie zorgt er voor dat je in ieder geval tot de top behoort in Nederland. Dat je dan 1 keer in de 10-15 jaar kampioen wordt, is logisch. En geluk, ach. Afgelopen jaren was het puntentotaal van 83 (dus nog voor de overwinning van gisteren) al genoeg voor de titel. Winst is winst.

 8. 12

  Zonder iets aan de prestatie van Twente af te willen doen, is de lijn tussen succes en falen niet flinterdun?

  Twente is kampioen en dat is te danken aan het ‘grote denken’. In het nabije verleden kun je dat ook van AZ zeggen, maar ietsje verder heb je Aalbers die van Vitesse het lachertje – niets zo lollig als leedvermaak – van de competitie maakte met zijn ‘grote denken’.

 9. 13

  Ach ja bismarck, je kunt niet winnen zonder geluk. Even vergeten dat FC Twente vorig jaar 2e werd? Het succes van Twente is meer dan geluk alleen, bovendien heeft Ajax simpel weg te laat gepiekt. De ploeg met de meeste punten is de kampioen. End of story.

  Ik weet dat het randstadcentrisme telkens weer om de hoek moet komen kijken, maar dit is goed voor Nederland en de permanente arrogantie van Ajax en Amsterdam. Even de mondjes dicht en minder lullen. Dat arrogante gelul hebben we in Twente een hekel aan, en dat zeg ik als Tukker woonachtig in Amsterdam.
  Het verbaast mij dan ook niets dat de gunfactor in heel Nederland groot is, en dit hoeft niet eenmalig te zijn. De markt voor FC Twente is gelijk aan die van PSV, misschien wel groter.

  Heel goed voor de regio Twente, waar dit gevierd wordt als een verlossing van een permanent minderwaardigheidscomplex, en het kampioenschap gevierd wordt alsof de wereldbeker net binnen is gesleept.

  Past prima in de zeitgeist.

 10. 14

  Ach, de uitdrukking ´uit de provincie´ is al flauwekul. Het is voornamelijk een uitdrukking van de misplaatste arrogantie uit de grote steden. Juist het gebruiken van dergelijke termen getuigt van provinciaals denken….

  En verder: het is een spelletje, jongens. Al lig ik wel onder de tafel als ik op Twitter een Ajax-fan zich zie afvragen waarom iedereen ´de grootste club van Nederland´ de titel misgunt. Nou precies, dáárom!

 11. 16

  @13: Ik woon in Twente noch de de Randstad. Ik keek alleen naar de cijfertjes. Ik misgun Twente het kampioenschap niet, maar ik denk dat mensen als D. Jouwe in een paralelle realiteit leven als ze met droge ogen durven beweren dat de ploeg die het beste presteerde kampioen is geworden en dat dat ligt aan huidige/toekomstige stadionuitbreidingen in plaats van een bijzonder forse portie geluk.

  Als het op voetbal aankomt past het momenteel (alle ploegen) beter om te bezuinigen en te rekenen op een krimp in plaats van een groei. Veel ploegen verkeren op het randje van een faillissement en Europees gezien draait men al lang niet meer mee aan de top. Voor de TV-inkomsten ziet het perspectief er ook niet al te florisant uit en als er inderdaad wat clubs over de kop gaan, wordt de Nederlandse competitie redelijk waardeloos (letterlijk, in TV-rechten).

 12. 17

  @Bismarck. Is er iets waar je wel blij en/of optimistisch over bent? “ik misgun Twente het kampioenschap niet”. Wat een zuinig compliment. Ik ben zelf voor Ajax, maar dit is toch hartstikke leuk!

 13. 18

  Veel ploegen verkeren op het randje van een faillissement en Europees gezien draait men al lang niet meer mee aan de top.

  Behalve in Twente dus. Er zijn 2 clubs die de zaken goed voor elkaar hebben. De eerste is FC Twente, en de 2e is die andere club uit Twente die structureel het huishoudboekje het best voor elkaar heeft van alle clubs uit de eredivisie.

  Er is alleen maar omhoog mits clubs niet leeggekocht worden door clubs die gemeentegeld ontvangen.

 14. 19

  Was vroeger Ajax fan maar dit jaar Twente fan. Sinds Van Basten er coach was, heb ik nog maar weinig gevoel bij Ajax – dito bij Oranje. Te veel gezwam, te weinig goed voetbal. (Ook blij voor McLaren die al te genadeloos was afgebrand in het VK na z’n passage als bondscoach. Was prima coach in de premier league.)

 15. 20

  Wat ik me opeens realiseer:

  #1 Twente
  #6 Heracles

  De Graafschap promoveert,

  Zwolle, Eagles en AGOVV in de top 6

  Heel typisch.

 16. 22

  @16 Bismarck: Nou moet je m’n woorden niet verdraaien. Kampioen worden, een veel groter stadion nemen, McClaren als trainer nemen – het zijn allemaal uitingen van groter durven denken.

  Ik herken mezelf niet in jouw woorden waarin ik zou beweren dat Twente kampioen is geworden doordat het een groter stadion heeft genomen.

  Ik denk trouwens wel dat de club die het beste presteerde kampioen is geworden (ik woon overigens in Amsterdam).

 17. 23

  Huidig Nederlands profvoetbal kán zich internationaal alleen maar handhaven door fusies op provincieniveau of puissante suikerooms uit Rusland o.i.d. qua groot durven denken (een competitie met de 3 topclubs + groter regionaal AZ, Twente, Heerenveen, FC Limburg enz., e.v.t. aangevuld met wat Vlaamse clubs). Nederland kukelt namelijk ras op de uefa- ladder na dit seizoen…

  Gelukkig behoort de jeugdopleiding nog tot de besten in de wereld, talenten blijven nog steeds komen. (als klein landje zit een Cruijff, v.Basten, Gullit, Rijkaard, van Hanegem, Neeskens en Bergkamp er steeds in). Gaan echter tegenwoordig wel erg snel de deur uit, schiet 2 keer een colablikje van een muurtje en Real Madrid klopt op de deur om daarna als bankvulling of wisselgeld te dienen (Winston Drenthe en Huntelaar).

  Niveau a la (middenvelders zien wandelen achter de rug van een tegenstander bij balbezit, verdedigers met het gezicht naar de bal), neemt niet weg dat de laatste 3,4 jaar Ned. competitie bepaald spannend was (met AZ en Twente bij vlagen briljant)

  Internationaal? Eens in de 10 jaar een cupje tis nooit anders geweest en Le ballon est rond

 18. 26

  @16 Ik denk ook dat de ploeg die het best presteerde kampioen is geworden.
  De regels zijn simpel, het aantal gewonnen wedstrijden telt, niet het doelgemiddelde.

  Bovendien heeft, over het gehele seizoen gezien, Ajax zichzelf in het begin overschat heeft en ronduit slecht speelde. Ze hadden de arrogante overtuiging dat nog wel even in te halen.
  Twente heeft daarentegen vanaf het begin van het seizoen goed en consequent gespeeld.

 19. 27

  Parallax (20): NEC 13e, Vitesse 14e, dus het patroon is niet geheel eenduidig. ;-)

  Ik denk overigens dat er een groter probleem is in het NL voetbal: het grote verschil tussen eerste- en eredivisie. Allerlei clubs hebben structureel eredivisiepubliek nodig om rond te kunnen komen. Als ze degraderen is er acuut een overlevingsprobleem. Mijn cluppie Vitesse bijvoorbeeld. Ze moeten de tering naar de nering zetten en doen dat nu ook – o.a. salarisplafond-, maar bij degradatie gaat de club onderuit door de stadionhuur. Mochten Willem II en/of Sparta degraderen, dan hebben ze eenzelfde probleem.

  Clubs met een te kleine begroting voor de eredivisie zullen heen en weer blijven pendelen tussen ere- en eerste divisie. Heracles is, met een kleine begroting op de 6e plek, overigens een positieve uitzondering.

  Fusies zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Een fusie tussen NEC en Vitesse is bijvoorbeeld ondenkbaar. Je zou eerder fusies tussen BVO’s en topamateurclubs verwachten, omdat het dan clubs uit dezelfde stad kunnen zijn. Stormvogels Telstar heeft overigens al laten zien dat dat geen garantie voor succes is….

  Gezond financieel beleid afdwingen – nationaal en internationaal – is sowieso een eerste vereiste. Voetbal is voor velen een tijdverdrijf en mag de gemeenschap wat kosten, maar middelmatige voetballers die met 3,5 ton euro naar huis gaan terwijl de gemeenschap moet bijspringen is altijd belachelijk, of het nu crisis is of niet.