“De Nederlandse taal zal de komende eeuw niet verdwijnen.”
Mark Rutte had het in het journaal over de ‘Turkse administratie’ in plaats van over de Turkse regering. Een beweging die is opgericht om Nederland Nederlands te houden noemt zich de “Dutch Defence League”. Weliswaar uit eerbetoon aan hun Engelse zusterorganisatie, maar toch. Vorige week zag ik een hoogleraar het woord ‘groeps survey’ opschrijven. Wat betekent ‘groeps’? Waar Nederlandse begrippen voldoen, mogen Engelse termen achterwege blijven. Toch wil ik geen ‘huilie-huilie’ doen over de teloorgang van onze taal. De Nederlandse taal is springlevend. Wekelijks ontstaan er nieuwe Nederlandse woorden. Voor 23 miljoen mensen is het Nederlands de moedertaal. Regels veranderen, woorden vallen af en er komen nieuwe woorden bij. Zo is het altijd geweest. Daarbij komt: als iedereen een Engelse term gebruikt, kun je met het Nederlandse equivalent positief opvallen. Op je schootcomputer je webstek bijwerken klinkt toch ook prima?
Reacties (5)
Veel Nederlandse ‘acteurs’ hebben het tegenwoordig over een karakter wanneer zij een personage bedoelen. Erg (érg) storend. Vooral ook omdat het feitelijk niet eens verkeerd is.
@1: Goed toch, personage is duidelijk een buitenlands leenwoord.
Taalpurisme, überhaupt een trending topic.
Op de lange termijn wordt de Nederlandse taal naar alle waarschijnlijkheid een vinyl achtige hobby voor een clubje liefhebbers. Niets mis mee.
je maintiendrai !