het Saillant | Condooms zijn broodnodig voor Haïti…

SaillantLOGOHet is goed als de Europese Unie zo gauw mogelijk condooms, morning-afterpillen en tampons richting Haïti stuurt.

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) noemt het ‘broodnodig’ dat Haïtianen voorbehoedsmiddelen krijgen. “Voorbehoedsmiddelen zijn cruciaal om niet zwanger te worden en om geen geslachtsziekten op te lopen. En dat is belangrijk, want in het rampgebied komt sexueel geweld voor”, aldus Sargentini. Een idioot plan of niet? Op internet wordt Sargentini’s voorstel al her en der neergesabeld. “Waarom niet meteen een landelijke sterilisatie-campagne?” schrijft een reaguurder als reactie op het bericht. Iemand anders reageert met: “Wie niets te eten heeft, denkt ook helemaal niet aan seks.”

 1. 1

  “want in het rampgebied komt sexueel geweld voor””

  Alsof een verkrachter eraan zou denken om eerst een condoom om te doen?

  Verder geen gek plan. Het is een feit dat mensen tot elkaar komen, tijdens moeilijke tijden. En protectie is ook dan belangrijk.

  ““Waarom niet meteen een landelijke sterilisatie-campagne?””

  Een christelijke reactant, toevallig?

 2. 2

  Wie niets te eten heeft, denkt ook helemaal niet aan seks.

  Wie in doodsnood verkeerd doet er alles aan om nageslacht te creëren om zo zijn genen veilig te stellen.

  Seks vindt overal plaats.

 3. 3

  Nou ja zeg, als GroenLinkser was ik altijd een liefhebber van Judith Sargentini, maar nu is ze toch wel helemaal van de pot gerukt. Met droge ogen beweren dat er toch wel verkracht en misbruikt wordt en dat we daarom maar condooms en morning afterpillen moeten sturen. Nee, verkrachting is niet erg en hoeft niet aangepakt te worden als het maar veilig gebeurt…. Tja, dieptepuntje! :(

 4. 5

  Haiti valt onder de zuid-europese invloedssfeer – vandaar ook die hissie-fit tussen Frankrijk en de VS laatst. Ze zijn altijd braaf ‘katholiek’ geweest voor een heel groot deel (nou ja, behalve de alomtegenwoordige santeria daar) en dus heeft bijvoorbeeld de paus ook altijd trouw Papa en Baby Doc Duvalier de hand boven het hoofd gehouden.

  Neuken maar, is dus het devies altijd geweest. Want de resultaten daarvan zie je ook zo fraai terug in menig Afrikaans land en Ierland. De volgende battleground voor seks dus – Hitchens zou er een harde van krijgen. Protestanten uit de VS komen met zonne-energie-bijbels en de ‘verlichten’ komen met condooms. Hoi hoi.

  Dat laatste is, van alle er op dit moment niet toe doende initiatieven, wel het sympatiekst natuurlijk. Maar wat het land werkelijk nodig heeft op de lange duur, is gewoon een influx van Yanken-toeristen, hotels en spring-break; je kunt dus beter engelse lesboeken droppen dan condooms.

 5. 6

  Ben het wel met Herman eens dat er een onderscheid moet zijn tussen consensuele seks en seksueel geweld zoals aanranding en verkrachting.

  Het vraagt ook om een andere oplossing: condooms zijn nuttig in de eerste situatie (“no glove, no love”) maar na een verkrachting lijkt me een morning after pil meer aan de orde.

  En ik zou ook niet graag zonder maandverband zitten, waar dan ook.

 6. 7

  @6: Een internationale politiemacht die de veiligheid garandeert van de Haïtiaanse bevolking lijkt me passender. En daarnaast kun je dan nog een zending morning afterpillen zenden. De insteek moet wat mij betreft bij seksueel geweld echter voorkomen zijn, in plaats van genezen.

 7. 8

  @7:
  Een internationale politiemacht die seksueel misbruik garandeert lijkt me reeler. Of stuur je daar weer prostituees voor mee?

  Dat soort machten hebben in het verleden dacht ik al te vaak veiligheid gegarandeerd ten koste van een deel van de vrouwelijke bevolking.

 8. 9

  Ik mis geloof de link tussen seksueel geweld en condooms meesturen. Wil men dan eerst alle verkrachters gaan identificeren, deze vervolgens condooms meegeven en ze vertellen dat ze het wel veilig moeten gaan doen?

 9. 10

  Wel typisch dat bij de meeste reaguurders alleen condooms blijft hangen. #6 probeert het al voorzichtig te brengen, maar ik denk dat veel verkrachte vrouwen meer geholpen zouden zijn met een morning after pil dan met een een zogenaamd grappige opmerking over condooms.

 10. 12

  Wanneer je nog 1 jurk of broek bezit en ongesteld wordt, is dat nogal een probleem. Zeker als er geen water voorhanden is om je te wassen, of je ondergoed in uit te spoelen. Het voorstel om tampons te sturen is dan ook een fantastisch idee!