het Saillant | BN’ers politiek neutraal?

SaillantLOGO“De politieke onthouding van BN’ers is wellicht een teken van intellectuele impotentie of sociale verwijdering. De echte tweedeling van de maatschappij zit ‘m erin dat BN’ers zich niet sociaal betrokken voelen”.

Een stelling die caprio (ex-Sargasso) met een linktip meestuurde. Het getipte artikel gaat over de beroemde Filipijnse bokser Manny Pacquiao die onlangs het Huis van Afgevaardigden betrad. Pacquiao is een held van het volk die dertig jaar geleden in de sloppen werd geboren maar die nu rijk en beroemd als gekozen vertegenwoordiger zich gaat inzetten voor het bestuur van zijn land.

In Nederland zijn weinig tot geen geslaagde voorbeelden van ‘helden van het volk’ danwel andere Bekende Nederlanders (BN’ers) die de politiek ingaan. Intellectuele impotentie is bij sommigen hier zeker een plausibele verklaring. Sociale verwijdering treedt, zodra men zich nestelt aan de Brink van Blaricum, zeer waarschijnlijk ook op. Toch zijn er wel BN’ers die een poging waagden: Peter R. de Vries en Emile Ratelband, maar zij strandden voortijdig. Hierdoor blijft volgens caprio de Haagse politiek voor de burger een afstandelijke technocratische bedoeling.

 1. 1

  Veel mannen lijden bovendien aan het demi-debiele syndroom (ziet inzet) om altijd maar de hele godsganse dag leuk en gevat te willen doen. Maar zitten we echt te wachten op NOG een seizoen Paul de Leeuw? Die man heeft een binding met het volk, laat m daar eens iets nuttigs mee doen. Ik snap gewoon die hele sociale politieke onverschilligheid niet, maar misschien ben ik verwend met Bloomberg als burgemeester.

 2. 2

  Veel BN’ers zijn wel degelijk maatschappelijk betrokken. De clown op de foto is nog meer PvdA dan Cohen zelf, maar wil je die als politiek kopfiguur? Even afgezien van het feit dat het hem een paar ton salaris kost, weet hij zelf waarschijnlijk ook zijn plaats en is hij nuttiger voor de PvdA bij de VARA dan in Den Haag. Aan de andere kant hebben VVD en CDA een paar kopfiguren in het bedrijfsleven die met 2 vingers in de neus minister president kunnen worden. Die zitten echter ook nuttiger bij de Shell etc. Politiek is een vak appart het moet je roeping zijn anders moet je er niet aan beginnen, met B.N.’er zijn alleen trek je het niet, vraag maar aan Henk Westbroek.

 3. 4

  Met het huidige politieke klimaat moet je wel knettergek zijn om als BN’er voor het pluche te gaan. Spreek dan gratis een spotje in voor de kankerbestrijding, ofzo.

 4. 5

  De huidige generatie BNN- ers vertoont een leegte een nietszeggendheid…daarnaast ontbreekt het volledig aan authentiek kleurige figuren. Programmamakers, schrijvers, amusement…alles doodgeknuppeld door de commercie. Zag b.v. op cultura weer eens wat oude afl. van Adriaan van Dis, om maar een v.b. te geven.

  En maak maar eens een lijstje van een jaar of 20 a 30 terug, toen ze nog konden bovenborrelen

 5. 6

  Net een uitzending van Tegenlicht (VPRO) gezien over de visies van Beppe Grillo, een politiek actieve bn-er (komiek, acteur) uit Italië http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/aanval-op-europa/toekomst-europa-Beppe-grillo.html goed verhaal, juist voor dit blog een verhaal om te behandelen en veel (nieuw, modern) linkser dan je wellicht door mijn endorsement zou verwachten. Verstandige man, maar hij heeft iig nog een accountantstitel wat hem enig financieel inzicht en autoriteit geeft qua politiek.

 6. 8

  Ja, @2, goed idee, om figuren uit het bedrijfsleven als eventuele MP’s neer te zetten. Dan weten we zeker dat naar alles in het leven nog meer gekeken wordt met een economisch uitgangspunt.

 7. 9

  Aaaaahh dus DAAROM kan ik Geert Joling en Gordon niet uitstaan! Omdat ze niet in de politiek zitten het land te redden! Bedankt voor die spetterende uitleg Caprio. Persoonlijk zou ik dolblij zijn dat zo min mogelijk van die onbehouwen boeren waaruit Nederland bestaat politieke aspiraties heeft. Ik vind dat soepzooitje wat er in die 2e kamer zit al erg genoeg.

 8. 13

  In België loopt er wat van dat soort, nu met mandaat, rond. Een kleine honderd.
  Op een enkele uitzondering na (en dat is dan een ex-nieuwslezer) zijn het mensen die uitsluitend ‘iets in de politiek’ willen doen ‘omdat het ‘hen gevraagd is’. Er loopt een ex-judoka-coach rond, en die heeft zijn eigenpartij zelfs. Zijn pupil van de tatami: die zetelt ook in het parlement. Ze zoekt al enkele jaren naar een reden, en samen men haar vond niemand die.
  De machtigste Vlaming van de nu grootste partij aldaar was een volkomen nobody tot hij tweede werd in het miljoenenpublieke ‘Slimste Mens’ quizzje.
  Er loopt ergens een zanger van de Kreuners in het blauw rond, er loopt een dikke troela zichzelf ooit geweest te zijn te spelen, en ja hoor: Kabouter Plop himself is een gristelijk verkozene.

  Volgens mij is het nog net de laatste trap die het politieke bestel nodig heeft: het laatste greintje zelf- en introrespect -iets wat toch met intelligentie te maken heeft- zit niet in mensen die ‘ergens van bekend zijn’.
  Politiek bedrijven is een vak.

 9. 14

  Nou, held held Tjerk? Bescheiden man verder die van Dis, dat niveau wordt vandaag niet meer gehaald. Waren er meer in die tijd, Ischa Meijer, en mediageil stond nog in de kinderschoenen…

  We moeten het nu doen met op de Toppers en Yolanthe’s gegrondveste snuiters die het straat(media)beeld bepalen: om te huilen. Om over authentieke wacko’s in spe op de radio maar te zwijgen…

  Dieptriest.

 10. 19

  Ik wil op Matthjs van Nieuwkerk kunnen stemmen! Of op Clairie Polak. Nee beter nog: op ERWIN KROL!! elke dag zonneschijn! ERWIN! ReDT OnS!!

 11. 20

  Ik word liever helemaal niet vertegenwoordigd dan door De Leeuw of Ratelband of Van Nieuwkerk of Kabou van Kabonken.
  Beppe Grillo was zeer amusant vanavond, vooral zijn woorden over het internet. Maar ik vond hem tegelijk een grotere populist dan Wilders.

 12. 21

  Gerard Joling managed een merk dat miljoenen Euro’s waard is, weet een miljoenenpubliek aan zich te binden, middels populaire one liners. Zakelijk inzicht, charisma, populariteit, succesvol, klinkt mij als een politiek CV. Maar er zijn betere voorbeelden natuurlijk. De populariteit van mensen als Wijers, Plasterk, Fortuyn, geeft wel aan waar het manko bij de politiek zit. Waarom zit iemand als Van den Ende, of De Mol, niet in de politiek? Uitgesproken leiders in de Nederlandse sociaal-politiek, waarom voelen zij zich daar niet toe geroepen?

 13. 24

  Was er niet een soort van dingetje dat een zekere rossige filmmakert ging doen met de Amsterdamse PvdA, en dattie toen toch weer zijn lidmaatschap ging opzeggen en toen toch weer niet ? Wat een lul die Terstall zeg.