Het gerucht ging dat de decaan ‘zijn’ toilet – dat wil zeggen, het toilet naast zijn kantoor – liet opknappen. Er waren inderdaad mannen in overalls bezig achter een haastig opgetrokken wandje van spaanplaat. En dat in tijden van bezuinigingen en de dreiging van ontslagen. Er werd schande van gesproken.
Een paar weken later bleek dat alle toiletblokken in het gebouw werden opgeknapt. Ook dat plan werd kritisch bejegend, zij het dat het klagers geestdriftiger hadden geklonken toen de decaan nog van dure privileges beschuldigd kon worden. Het tentenkamp op het Damrak in Amsterdam is nagenoeg verdwenen, maar de Occupy-beweging heeft enkele oude volkswijsheden nieuw leven ingeblazen: mensen die meer hebben, zijn verdacht. En: maatschappelijke tegenslag is het gevolg van de morele gebreken van een bepaalde groep.
Het toiletblok dat ik frequenteer, is inmiddels ook opgeknapt. In eerste instantie zag ik geen verschil, behalve dat het toiletgarnituur nu van grijs plastic was, in plaats van wit. Pas veel later viel me het grijze apparaatje op in de nok van de toilethokjes. Een automatische toiletverfrisser.
Ik besefte ineens dat ik al enige tijd geen toilethokje had hoeven mijden vanwege de geur van de vorige gebruiker. Soms, als het andere hokje ook bezet bleek te zijn, ging ik naar binnen met mijn neus begraven in de holte van mijn ellenboog. Maar dat hoefte niet meer.
Nu hangt er een penetrante chemische lucht die je doet vergeten dat er andere mensen bestaan met dezelfde behoeften als jezelf.
Het is geen vriendelijke gedachte, maar daar offer ik graag een medewerker voor op.
Reacties (11)
de Occupy-beweging heeft enkele oude volkswijsheden nieuw leven ingeblazen: mensen die meer hebben, zijn verdacht. En: maatschappelijke tegenslag is het gevolg van de morele gebreken van een bepaalde groep.
Dat besef is anders niet veel verder dan tussen jouw oren doorgedrongen. Wat een dooddoeners zeg.
@000: Wat een productiviteit ineens. Komt er binnenkort dan ook een nieuw boek?
@001: Dat een besef nieuw leven wordt ingeblazen wil nog niet zeggen dat ook iedereen er van doordrongen is.
Wat ik zeggen wilde, maar in nettere woorden, is dat hij uit zijn nek kletst en een stropop op zet. Maar blijkbaar kwam dat niet aan, dus bij deze alsnog in grove bewoordingen.
Hij stelt het inderdaad wel erg makkelijk: “Occupyers leggen graag hun eigen schuld bij een ander neer” lijkt dat stukje te willen zeggen. Onzin.
Dit verder artikel valt qua intellectuele impact wat mij betreft volkomen in het niet bij het gevoel van onvolledigheid dat zich van mij meester maakte zodra de vraag in mijn brein opdoemde wat dat “haastig opgetrokken wandje van spaanplaat” daar doet. Wat is het doel van het wandje? En waarom spaanplaat? Was het een tijdelijk wandje? En zoja, waarom dan? Woont de decaan in een winkelstraat? Of was het integraal onderdeel van het vernieuwde toilet? Was het wel extra formaldehyde-arme spaanplaat? Of gewoon van die goedkope troep waarmee je de hele school de kanker wenst? Is de “penetrante chemische lucht” wellicht deels afkomstig van overmatig gebruik van ongeschikte bouwmaterialen? Werd het toegepast in een goed geventileerde ruimte? Was het FSC-spaanplaat? En hoe betrouwbaar is dat keurmerk nou eigenlijk?
Dus, ja, goed stukje. Houdt me bezig!
@002 Productiviteit staat geheel los van een nieuw boek. Dat is voorlopig nog niet klaar.
@003 Kun je voor mij in twee zinnen de Occupy-beweging samenvatten? Of ben jij een van de aanhangers van de theorie dat de beweging niet samen te vatten is? Binnen de beweging schijnt die theorie nogal populair te zijn.
@004 Je lijkt nogal gehecht aan het mysterie, dus ik zal je de dienst bewijzen je vragen niet te beantwoorden.
Ik kan dat niet, en “Bijzinnen” blijkbaar ook niet.
Die chemische toiletgeurtje kunnen gevaarlijk zijn:
Ze kunnen hallucinerend werken, waarna onvolledige gegevens als hele waarheden worden gezien ;-)
Wat wil de schrijver eigenlijk met dit stuk zeggen?
Ik vermoed dat het satirisch is, over de kleine geesteswereld van een bijna uitgebluste middelbare-school docent.
Docent? Je meent het. Het leek me eerder van de hand van een leerling, die daardoor een zware onvoldoende opliep.