Het NK voordringen

Dossier:

COLUMN - Wie mag er eerst, wie pas later? Wie wordt er plots tussendoor geschoven? Wie kruipt voor? Wie zakt er stilletjes op de lijst? Wie priemt er een vinger in de lucht, krijtend: ‘Ik ook, ik mag ook eerst?’ Wie wint de afweging tussen zielig genoeg zijn en sociaaleconomisch onmisbaar zijn?

De voorrang voor het smaldeel van de zorg dat zich intensief met coronapatiënten bezighoudt, was goed te billijken. Maar door die ene exceptie ging de rest van het land prompt los: belangenorganisaties kregen door dat wanneer je de onmisbaarheid van je beroepsgroep maar voldoende benadrukte, je kennelijk aanspraak kon maken op privileges. Waarna zowat iedereen ging bedelen om eerder dan de kwetsbare mensen gevaccineerd te mogen worden. Onderwijzend personeel wilde ook, net als de politie en de boa’s, de medewerkers in de kinderopvang, de doktersassistenten, ja zelfs de rijschoolhouders maakten aanspraak om eerder geprikt te mogen worden dan de oude en kwetsbare mensen. En toen wilden de obese middelbare mannen ook nog eerst.

Geen wonder dat de chronisch zieken, gehandicapten en ouderen zo snel kelderden op de lijst. Wie oud is of chronisch makke heeft, kan zich moeilijk op maatschappelijke onmisbaarheid beroepen. Die moet sowieso vaak genoegen nemen met de kruimpjes.

Het levert een schril beeld op: wie zijn maatschappelijk nut maar genoeg weet op te pimpen – rijschoolinstructeurs, god bewaar me – heeft meer rechten. Maar was het doel van de hele operatie niet om de mensen die het meest ziek werden van corona, als eerste in te enten en zo de overstroming van de zorg tegen te gaan?

Intussen mochten de écht oudere mensen die eindelijk aan de beurt waren, zich vervoegen bij een centraal vaccinatiepunt dat soms anderhalf uur rijden verderop was.

Los van deze akelige wedstrijd om voorrang: zo’n gesegmenteerde aanpak remt de zaak alleen maar en leidt tot een logistieke nachtmerrie: meer regels, meer lastige selecties, en per vers geïdentificeerde doelgroep kleinere groepjes die zich stads- en streeksgewijs moeten vervoegen bij een prikpunt een paar uur reizen verderop.

Terwijl er een zoveel slimmere – en jarenlang beproefde – strategie klaarlag: die van de griepprik. De huisartsen roepen elk jaar alle ouderen en alle mensen met, zoals dat tegenwoordig heet, ‘onderliggend lijden’ uit hun praktijk op en geven die in twee dagen tijd een vaccinatie. Klaar. Fluitje van een cent. Het dondert niet of je Down hebt, suikerziekte of copd, of je 80 bent, obees of kankerpatiënt: je huisarts weet je zo te vinden, en zit bovendien dichtbij.

Daarna kun je streeksgewijs en per huisartsenpraktijk de rest inenten, en dan eerst de regio’s waar veel besmettingen rondwaren: want zolang er een tekort is aan vaccins, zet je het schaarse spul in waar dat het nuttigst is.

Dat is, dunkt me, het beste recept voor een efficiënte aanpak.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (14)

#1 Bismarck

“En toen wilden de obese middelbare mannen ook nog eerst”
Als ik het goed heb, was het niet zozeer dat de vereniging, koepel, of vakbond van obese middelbare mannen daar om vroeg, maar meer dat IC-artsen aangaven dat de IC vooral door mensen met deze kenmerken met Corona vol kwam te liggen. De suggestie om die dan maar eerst te vaccineren kwam ook daar vandaan.

  • Volgende discussie
#1.1 Joost - Reactie op #1

Klopt, maar al die maatregelen zullen uiteindelijk iets minder IC-gebruik, maar méér doden opleveren.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Frank789 - Reactie op #1.1

Wat bedoel je met “al die maatregelen”? Bismarck heeft het er maar over één.

Die arts zei dat iets van 80% van de IC Corona plekken vol lag met obese mannen. Hoezo kom jij dan slechts uit op “iets minder IC-gebruik en meer doden?

  • Volgende reactie op #1.1
#1.3 Bismarck - Reactie op #1.1

Dat betwist ik ook niet (zeker ook gezien de omvang van de groep, die nogal wat beslag zou leggen op de beschikbare vaccindosissen, zoals die dat nu ook doet op IC-bedden). Waar het me meer om ging is dat die groep niet zelf aan het voordringen is, maar door anderen (IC-artsen) naar voren geschoven wordt.

  • Vorige reactie op #1.1
#1.4 Frank789 - Reactie op #1

Je hebt het goed. Karin zit fout of overdrijft.

  • Vorige reactie op #1
#2 Cerridwen

Eens met de strekking van het artikel.

Wel nog even over de voorgestelde oplossing: het probleem is dat er nu maar weinig vaccins zijn. En dan is kleinschalige verspreiding via huisartsen niet handig, dat leidt tot veel vertraging en verspilling omdat elke huisartsenpraktijk maar weinig vaccins krijgt. Dat probleem zie je nu ook al in de beperkte doelgroepen die wél door de huisartsen worden gevaccineerd. Alternatief is bepaalde regio’s voorrang te geven boven andere, maar dat is op zichzelf natuurlijk ook problematisch. Kies je voor regio’s met veel problemen? Dan straf je regio’s met een laag aantal besmettingen = goed gedrag.

Door de schaarste is het inrichten van een beperkt aantal grootschalige priklocaties het effectiefst, precies waar nu de grote bulk aan vaccins gegeven wordt. De GGD’s komen wat traag op gang, maar als het eenmaal loopt, dan werkt het prima. Dat was met de teststraten zo, en nu ook met de vaccinaties.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Co Stuifbergen - Reactie op #2

Dat in sommige regio’s weinig besmettingen zijn, hoeft niet met het gedrag te maken te hebben.
De Waddeneilanden zijn nou eenmaal een beetje geïsoleerd.

#3 beugwant

En de volgende twist staat al in de startblokken: Wèlk vaccin belieft men? Het aantal vaccinatiekandidaten, dat vanwege de bijwerkingen voor dit of dat vaccin bedankt, groeit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Co Stuifbergen - Reactie op #3

Of omdat een ander vaccin tegen sommige mutaties beter werkt.

Met name als u vakantieplannen heeft.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/08/zuid-afrika-schort-vaccinatie-op-met-astrazeneca-vaccin-a4030963

#4 pjotr

Zou het voorkruipen voortkomen uit de ervaring, dat het huidige kabinet erg gevoelig is voor lobby’s?
Afgekeken van grote bedrijven en lobbyclubs?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 beugwant - Reactie op #4

Misschien liepen ze wel Ton Elias tegen het lijf, die bij de gelegenheid meteen maar even vroeg wanneer hij aan de beurt was?

#5 Arduenn

[Verkeerde thread]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rigo reus
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Bismarck - Reactie op #6

En langzaamaan komen ook de voordeeltjes voor gevaccineerden op gang.