Het nieuwe man op de maan project

sbsp.pngJe bent een supermacht. In je eentje besteedt je bijna 50% van de totale globale militaire uitgaven. Het grootste gedeelte van de wereld heeft een hekel aan je vanwege iets te overduidelijke imperialistische trekjes. De laatste regering maakte dat een stuk erger, door flink wat internationale regelgeving aan haar laars te lappen.

Wat doe je dan, de Verenigde Staten zijnde, om weer in de gunst te komen van de Europeanen, Aziërs, Afrikanen en Moslims? Je gaat grootse mondiale problemen oplossen! Al Gore snapt dat. Hij deed een duit in het zakje met zijn documentaire een ongemakkelijke waarheid over de klimaatproblematiek. De nobelprijs die hij binnen sleepte is de slagroom op de cake van zijn internationale Goeroe Gore status. Hij probeert het, in zijn eentje kan de beste man alleen de wereld niet redden. Gelukkig heeft het Departement van Energie van de VS besloten om ook eens wat te gaan doen. Ze sponsorde een studie naar “Space Based Solar Power”.

Het idee erachter is dat in de ruimte om de aarde zonne-energie kan worden opgevangen met een enorme intensiteit. Voordeeltje, je hebt het probleem niet dat de zon niet schijnt s’nachts. Over niet al te lange tijd voorzien de auteurs van de studie dat we zouden kunnen beginnen met een enorm zonne-energie park in een baan om de aarde te brengen. Dat park zet de zonne-energie om in radio-signalen die op aarde weer omgezet kunnen worden in elektriciteit. In theorie kan je dan makkelijk alle energie die we nu gebruiken aftappen. Er zijn nog wel een aantal mega struikelblokken, maar die zijn op te lossen, denken de auteurs. Ze raden het departement van energie dan ook aan om fiks te gaan investeren in de techniek, samen met het bedrijfsleven.

Is het science-fiction lariekoek? Beoordeel het zelf! Het is de eerste grote studie naar de techniek. En ook de eerste studie in opdracht van het departement van energie die via een open source model is uitgevoerd. In totaal werkten 170 experts mee, van o.a. universiteiten, ruimtevaartebedrijven en zonne energie laboratoria. Het zou zo maar eens kunnen, dat “Space Based Solar Power”, het nieuwe man op de maan project wordt van de VS.

 1. 1

  Ja want dat gaan mensen echt fijn vinden, dat de VS een supermagnetron in baan rond de aarde heeft die gericht energie op verschillende frequenties kan uitstoten.

 2. 2

  Je kan natuurlijk ook gewoon een hele grote lens de ruimte in schieten. Of een schotelvormige spiegel. Zorg dat het brandpunt precies op aarde ligt en je hebt geconcentreerde zonne-energie….

 3. 3

  @Oplawaai

  Het idee om de conversie van licht–>energie in de ruimte te laten gebeuren is dat licht, in tegenstelling tot het type stralingsenergie dat ze willen gaan gebruiken, hinder ondervind van bewolking, waardoor er een buitengewoon groot gedeelte van de energie al verloren gaat voordat het op de aarde aankomt.

  Door het om te zetten en naar beneden te stralen heb je dat probleem niet. Daarnaast is een lens (één geheel) natuurlijk op zo een schaal veel ingewikkelde te construeren dan geclusterde zonne-cellen.

 4. 4

  @ Arjan: Maar die geconcentreerde zonne-warmte zorgt er toch wel voor dat die bewolking vanzelf verdwijnt? Mijn opmerking was trouwens niet heel erg bloedserieus bedoeld.

 5. 9

  Nou zit ik niet zo in mijn kennis van de directe omgeving van de Aarde, maar hoe groot is de kans dat er een meteorietje of een stuk ruimtepuin in die zonneschermen knalt precies? En wat kost het om dat te repareren?

 6. 10

  @Weerbarst

  Dank voor de spellingssuggestie

  Als het gaat om het doomsday device, de auteurs noemen in het rapport letterlijk de mogelijkheid om lokaal het militiair instrument van energie te voorzien.

  @bartb

  Veel geld gaat dat kosten, leuk onderwerp voor een afstudeervak economie ;-)

 7. 11

  Maar de kans dat het gebeurt is niet bijster groot. Kleine inslagen wel (Gruis e.d.), maar met een beetje goed ontwerp is zulke schade te beperken en hoef je er niet onverwacht heen.

 8. 12

  Als dit het nieuwe speeltje wordt van het mil-ind. complex, en het geen mensenlevens kost… Ach, kunnen we weer weg uit het Midden-Oosten…