Nederland rijtjeswoningland

DATA - In geen enkel ander Europees land wonen er meer mensen in rijtjeshuizen dan in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de databank van de Europese Unie (EU). Ruim zes op de tien mensen woont in een rijtjeswoning, zo blijkt uit de cijfers.

Alleen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn rijtjeshuizen vergelijkbaar populair; ook daar woont zo’n 60 procent van de bevolking in een tussenwoning.

Vrijstaande woningen en flatwoningen komen daarentegen juist een stuk minder voor in Nederland. Nog geen 20 procent van de Nederlanders woont in een flat en dat is vrij laag binnen de EU. Er zijn landen, zoals Ierland en Noorwegen, waar dat percentage nog lager is, maar in de meeste landen wonen er relatief veel meer mensen in een appartement in een flat. De hoogste percentages zijn te vinden in het voormalige Oostblok, met Letland als koploper (65,4 procent).

‘Een rijtjeswoning is deel van onze cultuur. Er is wel markt voor appartementen in flats, maar veel mensen willen toch graag een woning met een tuintje. Dat is het referentiekader’, legt Kees Dol uit. Hij werkt bij het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, dat zich richt op wonen en bouwen. Volgens Dol willen veel mensen een grondgebonden woning, want ‘de flats in Nederland zijn vaak niet heel ruim.’

Dat zijn ze wel in sommige andere landen, waardoor gezinnen sneller voor een flat kiezen. Ook speelt volgens Dol een rol dat in landen als Spanje en Zweden veel mensen een appartement in de stad hebben en een tweede, vrijstaande woning buiten de stad zodat zij daar kunnen recreëren. ‘Qua planningsideologie weten Nederlanders dat we in de Randstad eigenlijk compacter moeten bouwen, maar de vraag naar koopappartementen blijft beperkt. De verkoop van eengezinswoningen verloopt veel beter,’ aldus Dol.

Mensen die in vrijstaande woningen in Nederland wonen zijn overigens bijna net zo zeldzaam als de flatbewoners: 16,4 procent van de Nederlandse bevolking heeft geen directe buren. Ook dat is zeldzaam binnen Europa, alleen in Spanje en Malta ligt dat aantal lager. Wie vrijstaand wil wonen moet naar landen als Kroatië en Slovenië, waar respectievelijk 72,9 en 67,3 procent van de bevolking woont in een vrijstaande woning.

Koen Nederhof

Reacties zijn uitgeschakeld