Het kwaad komt uit Huissen (maar noem hem geen terrorist)

Sculptural Construction of Noise and Speed - Balla

Sculptural Construction of Noise and Speed - Balla

Toen ik in 1997 na 19 jaar vanuit Huissen naar de randstad verhuisde, moest ik aan studiegenoten altijd net iets te lang uitleggen waar het stadje lag waar ik vandaan kwam, hoe je het schreef en uitsprak (‘nee, niet Huizen, Huissen, met een uu’). Misschien is dat na afgelopen Koninginnedag anders. ‘Je weet wel, van die gek die toen in Apeldoorn…’ (Terwijl ik eigenlijk niet eens in de oude stadskern woonde, maar in een vinexwijk die aan Arnhem grensde). De afgelopen uren is er een uitvoerig mediadossier aangelegd van een type massacre dat alleen in bizarre nachtmerries voorkomt. Ik heb de gebeurtenis nog niet eens letterlijk benoemd, maar u weet nu al waar het over gaat. Kortsluiting in het hoofd van een provinciale ex-bewaker met wijkende haargrens in een Suzuki. Geen terrorist, zeggen deskundigen. Maar Karst hing vermoedelijk wel degelijk een ideologie aan. Nihilistisch exhibitionisme, in hifi sound and vision.

Uiteraard denk ik aan de dood van onschuldige toeschouwers die slechts op een mooie dag naar de Koningin wilden zwaaien. Het lijkt koel en zakelijk om een paar uur na de daad van krankzinnigheid van ene Karst uit Huissen al zo te spreken. Maar dit is geen cynisch referaat om klappen uit te delen aan het journaille dat ons elke minuut van informatie voorziet. Evenmin is het een vingerwijzing naar het publiek of de ooggetuigen.

Deskundigheidsdeskundige
De gebeurtenis die op 30 april 2009 plaatsvond in Apeldoorn is het instapmodel van het type horror media event dat zich de afgelopen jaren al vaker heeft laten zien. Een doelloze daad van verderf in een decor van oorspronkelijke vreedzaamheid. Of het nu de vader is die zijn gezin doodt, de gek die een crèche afslacht of een ontspoorde tiener die zijn klasgenootjes neerknalt. Het begint met de daad zelf, kort daarop gevolgd door een ‘mediabehandeling’ die tegenwoordig kan bestaan uit een palet aan filmpjes van de mobiel, grofkorrelige foto’s van een digitale camera en verslaggeving via twitter. Daarna ontstaat weer de publieke én professionele reactie op deze mediabehandeling, gelardeerd met in allerijl ingevlogen experts. Een nabehandeling van peinzende talkshowhosts die vragen aan de deskundigheidsdeskundige: ‘Hadden we dit kunnen voorkomen?’

Sprekend voor deze generatie is de collectieve beleving van een aanslag. In een mum van tijd krijgen we verschrikkelijk veel te verstouwen. De Suzuki die nog geen 24 uur geleden tegen het monument tot stilstand kwam, is in onze hoofden bijna even berucht als een kunstwerk van Giacomo Balla. De beelden van rondvliegende lichamen, vleeswonden en die nét wegfietsende politieagent benaderen de impact van de vliegtuigen van 9/11 die vanuit verschillende standpunten werden vastgelegd. En dat vinden we niet eens gek meer.

Zapruder
Tot in de late jaren zestig was het nauwelijks mogelijk voor het journaal om beeld synchroon met geluid op te nemen. Uit het boek Journalistieke cultuur in Nederland (2000) van Jan Bardoel e.a: ‘Tijdens de watersnoodramp in 1953 was er alleen een 35 mm geluidscamera beschikbaar […] de televisiereportages leden onder een groot gebrek aan beeldmateriaal. Daarnaast had film nog een nadeel: het moest worden ontwikkeld. Dat kostte tijd en vertraagde de verwerking aanzienlijk.’

Je kan het je nauwelijks voorstellen maar de Kennedymoord, die gefilmd werd door Abraham Zapruder, heeft het publiek pas bewegend en in kleur kunnen aanschouwen na meer dan tien jaar. Ja, frames van de films zijn een week na de moord in 1963 afgedrukt in Life magazine. Maar pas in 1975 werd het fragment vertoond tijdens een uitzending van het programma Midnight, gepresenteerd door Geraldo. Terwijl tegenwoordig iedereen onbetwist denkt aan de Zapruder film bij de moord op Kennedy.

rijp voor het dolhuis
Beeld je in hoe een dwaas, rijp voor het dolhuis, in Friesland in 1747 met een paard en wagen op een menigte was ingereden tijdens een bijeenkomst met Willem IV. Het had behoorlijk lang geduurd voor Malle Ed in Maasbracht het nieuws zou horen. Uit de mond van een stadsomroeper, die het weer uit de vijfde hand kreeg. Ongetwijfeld dat de beleving anders zou zijn geweest dan in onze situatie. Je kan het je niet meer voorstellen dat de draaiende camera’s zouden ontbreken. Dat weblogs niet ala minuut de informatie verstrekken over nummerplaten, aanslagen op Beatrix en een huiszoeking in Huissen.

De huidige generatie mediaconsumenten krijgt elke gruwelijke gebeurtenis per direct, als het bloed nog warm is. Niet eens meer alleen in de huiskamers. Terwijl Balkenende zijn medeleven betuigde voor een zoemende camera van een televisieploeg, stonden achter hem lachende tienerjongens dát weer te filmen met hun mobiel. Zal die jongen vanavond na zijn alsnog genoten pils het filmpje uploaden naar YouTube?

Het echte kwaad
Karst uit Huissen zal misschien in het zelfde rijtje eindigen als Volkert en Mohammed. Met dat verschil dat het nu ineens het werk van een ‘gek, in zijn eentje’ is. Dat hij op het moment van schrijven al dood is. Zijn doelwit, de Koninklijke familie, miste hij. We vinden hem geen terrorist. Dat moet iemand me toch eens uitleggen; nog niet zo lang geleden werden enkele onschuldige burgers tegen de vlakte gewerkt door een speciale militie op verdenking van terroristische activiteiten, maar waag het niet om deze losgeslagen provinciaal een terrorist te noemen. Terwijl ook hij een ideologie zal hebben gehad. Een ernstig soort nihilisme dat niet eens een geschrift nodig heeft om op te leunen. De oerhollandse Karst met zijn eigen kleine leed reed als een bloeddorstig subject in op mensen, terwijl het hele Koningshuis toekeek en de camera’s alles vastlegden. De voice-over moest in de chaos het juiste zeggen. Iedereen wist dat deze fragmenten, terwijl ze in feite plaatsvonden, nog vaak herhaald zouden worden.

Ik denk dat we dergelijke patiënten als Karst, die een statement van nihilisme maken in hifi sound and vision, eerder als bedreigend moeten ervaren dan wat de gemiddelde Nederlander beschouwt als bedreigend.

Maar het echte kwaad zie je niet. Dat woont in Huissen of Steenwijk. Slaapt misschien wel naast je. Wel wordt gezegd dat het kwaad erg intelligent was, grappig en ontzettend aardig. Is nu pas veertien jaar. Heeft een krantenwijk. Lust graag bami. Of is een vrouw. Ken je als een rustige, beleefde buur. Speelt cello. Rijdt een Fiat. Of een Lada. ME’ers zullen in de toekomst een raam inslaan van de woning om naar binnen te gaan. En zal een populaire zoekterm zijn.

(In verband met een versobering van Van Aaltens artistieke plan deze week geen aflevering van Reality, The Making of…)

 1. 1

  Je hoeft de comments onder maar een paar potsjes op Sargasso te lezen om te beseffen dat Nederland reeds door een tsunamie van extreem cynische nihilisten overspoeld is.

  Het moge duidelijk zijn dat keurige enigszins teruggetrokken levende blanke mannen, eind dertig met beginnende midlifecrisis die net ontslagen zijn een risicogroep vertegenwoordigen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de politiek een database gaat aanleggen met mannen die aan dit signalement voldoen. Uri Rosenthal dacht gister in NOVA hardop hoe je doorgedraaide eenlingen zou kunnen monitoren, dan moesten we naar een totalitaire staat gelijkend Oost-Duitsland waar in elke huiskamer een Stasilid het gedrag van zijn medebewoners nauwlettend volgde en rapporteerde aan het systeem. (http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/6914/Zes+doden+tijdens+koninginnedag-drama)

  Ik krijg het beeld van het meisje dat door de lucht vliegt niet van mijn netvlies. Ik ben dan ook slechts een beginnend nihilist.

 2. 3

  Los van hoe de maatschappij zal gaan veranderen (met databases, controles en camera’s) doordat ze het risico van dit soort nihilistisch exhibitionisten wil inperken, is het wel een opvallende trend. Ik ben genoeg relativistisch exhibitionist om vast te stellen dat geweld van allen tijden is, maar dit type moordernaars lijkt mij wel iets nieuwerwets?

  Blijkbaar zijn er steeds meer individuen vatbaar voor lemmingachtige suicide? Alleen willen de rest van de lemmingen (nog) niet meespringen?

  Is het de overbevolking? Is het het internet? Is het het gebrek aan Sesamstraat om half zeven? Vroeger hadden mensen ook huurachterstand en een eenzaam kutleven. Of zijn er ergens statistieken die mij kunnen vertellen dat deze zogenaamde stijging van nihilistisch exhibitionisten slechts perceptie is?

 3. 6

  Terrorisme heeft als doel mensen angst aan te jagen, angst voor iets dat in de toekomst kan gebeuren. Bij Karst lijkt het meer wraak te zijn geweest.

  Best kans dat bij een volgend evenement mensen even nerveus naar een aankomende auto zullen kijken, maar angst dat dit een traditie wordt zie ik niet.

  (En die uitspraak kun je het best uitleggen met een verwijzing naar Oirschot, daarin spreek je de i ook niet uit.)

 4. 7

  Inderdaad raar hoe snel men het als ‘niet terroristisch’ classificeert…
  Een grote factor in de toename van ‘nihilistische’ daden zou nu juist wel eens de nieuwe vorm van collectief beleven kunnen zijn.

 5. 8

  @6 Van Aalten schetst al een traditie in wording. Waardoor er angst kan ontstaan voor de lonely losers die nu eens een school, dan weer een koninginnedag, en wie weet straks op de najaarskermis, prinsjesdag, vlaggetjesdag, de nationale vrijwilligersdag, etc. zullen toeslaan.

  De definitie van wat terreur, c.q. een terroristische aanslag is, is een kwesite van semantiek, die na deze gebeurtenis wellicht bijstelling behoeft. In mijn beperkte opvattingen van wat hier onder staatveiligheid valt, lijkt me een aanslag op een koningshuis per defintie terreur.

  Hulde voor dit stuk Thomas!

 6. 9

  Terrorisme heeft als doel mensen angst aan te jagen, angst voor iets dat in de toekomst kan gebeuren.

  Leuke definitie, maar volslagen losstaand van hoe het woord door de overheid en de pers wordt gebruikt.

  Toen bleek dat de dader autochtoon en blank was, liet men de theorie van een terroristische aanslag meteen varen. In plaats daarvan werd een kerkdienst voor de nabestaanden georganiseerd.

 7. 10

  Volgens de pers en de overheid is “terreur” datgene wat je bang voor zou moeten zijn. Net als paddo’s en downloaden.

 8. 11

  30 April, Koninginnedag 2009.

  Het is op geen enkele manier te rechtvaardigen wat ‘de man’ (Karst, 38 jr, uit Huissen) gedaan heeft. Op het moment dat ik dit schrijf (1 mei) is hij dood.

  De andere 5 dodelijke slachtoffers (tot nu toe); het is meer dan verschrikkelijk.
  De manier waarop deze mensen zijn omgekomen, daar wil je je, maar kun je je ook nauwelijks iets bij voorstellen.

  Toch wil ik iets kwijt.
  De hele poppenkast die koningshuis heet, daar erger ik mij groen en geel aan, al jaren.
  Ik heb als kind ook prinsessenplaatjes gespaard maar ik ben geen kind meer en heb de jaren des onderscheids zoals dat heet inmiddels bereikt.
  Zo’n hele feestdag kost gruwelijk veel geld, evenals de hele familie die buitenproportionele bedragen toebedeeld krijgt.
  Wat staat daar tegenover? Wuiven naar het volk? Skiën in Lech? Kleinkinderen knuffelen? Onthullen en dopen?

  Je zult maar, als man met baan, geen vetpot maar toch ’n baan, te horen hebben gekregen dat er voor jou geen werk meer is, je het, zelfs nog minder dan een middenklas, autootje weg zult moeten doen en misschien zelfs je huis zult moeten verlaten, maar ja, crisis hè?

  Vervolgens tettert Apeldoorn van de daken hoe uit te pakken op Koninginnedag.
  Het hele land, en liefst ver daarbuiten, mag het weten: Het wordt ’n feest als nooit te voren, voor de gehele familie, uit de poppenkast die koningshuis heet.

  Ik ben geen man, ik ben niet in de bloei van mijn leven, ik ben niet driftig, ik ben niet afhankelijk van anderen waar het mijn inkomen betreft maar bij het iedere smartelijk uitgeroepen “Waarom” zou ik willen zeggen “Huil niet alleen maar denk ook eens na!”

 9. 12

  Ja, Carpe Diem, ga dat maar roepen op de begrafenis van het achtjarige meisje. “Huil niet alleen maar denk ook eens na, jongens! Het Koningshuis is ook best wel geldverspilling!”

  Bedankt voor je zinnige bijdrage.

 10. 13

  @ 11: “Je zult maar, als man met baan, geen vetpot maar toch ’n baan, te horen hebben gekregen dat er voor jou geen werk meer is, je het, zelfs nog minder dan een middenklas, autootje weg zult moeten doen en misschien zelfs je huis zult moeten verlaten, maar ja, crisis hè?”

  Kortom: het kwaad schuilt in de lege carports, de verlaten kantoorpanden, de teleurgestelde huisvrouw die wacht in het winkelcentrum terwijl haar man een slecht nieuws-gesprek bij de Schoenenreus heeft, de worstenverkoper die geen omzet draait en het kind dat getreiterd is.

  Taxi Driver.

  Maar ja, het bestrijden van lunatics in isolatie klinkt niet erg sexy en praktisch uitvoerbaar, hmm.

 11. 14

  Is er een achtjarig meisje dood dan? Er wordt alleen vermeld dat er drie kinderen onder de gewonden zijn.

  Ik vermoed dat jij zo graag wil meeleven dat je het voor de zekerheid vast voldoende erg voor je maakt om dat te kunnen doen.

 12. 16

  @ 15: ja, een typisch Westers verschijnsel, als je het mij vraagt.

  Hoewel het er niets mee te maken heeft (want meen dat het liedje ging over een burgeroorlog) moet ik denken aan een tekst van The Manic Street Preachers: ‘If you tolerate this, your children will be next.’

 13. 18

  Goed stukkie.

  Ik weet dat het onsargassaal is om langs RTL boulevard te zappen, maar ik moet toch even kwijt hoe Albert Verlinde gisteren, enkele uren na de ramp nog meer bloed vergoot, namelijk van onder mijn nagels:

  Verlinde, binnen vijf minuten:
  – Waarom zijn de vlaggen halfstok gehangen? Het is bij ons nooit eens zo van “We laten ons er niet onder krijgen, en we gaan gewoon door!”
  – Hoe kwam hij eigenlijk door die hekken heen? Ik bedoel, waarom zien bij ons de agenten er niet meer uit als agenten?
  En daarna nog een hemeltergende borrelopmerking die ik verdrongen heb.

 14. 19

  Toeval of niet, ook ik kom uit dat zelfde Huissen vandaan, Niet uit de Vinexwijk “De Zilverkamp” waar Thomas woonde, maar van dat andere wijkje, ’t Zand.

  Gisteren dus vele “ooggetuigen” sms-jes ontvangen van oud-stadsgenoten en daar nog wonende familie. Tja en dan besef je wel weer hoe de media is veranderd.

  Maar of je er nu altijd beter van wordt? Media is niet de Media die we van vroeger kende, Informatie wordt dus ook anders verwerkt en daardoor ook de emotie en de reactie.

  Soms lucht dat op, veel weten, vaak nog duidelijk ook (Dat het een domme actie was, zegt wel het gegeven dat een Swiftje nooit die oude verbouwde bus echt grove schade had kunnen toebrengen, zonder dat daarvoor aanvullende middelen beschikbaar zouden zijn).

  Maar waar ik mij steeds meer aan erger is de kwaliteit van de Media, De NOS die dezelfde lijkenpikkers weer liet opdraven als bij de ramp met het Turkse vliegtuig. (en wat gebeurd er allemaal? verslaggever kijkt achterom (alsof er in die paar seconde dat hij in beeld is wezenlijk iets zou zijn veranderd) en roept dan iets stoms als dat er lampen worden neergezet).

  Bovenop het nieuws, maar of dat de kwaliteit van de verslaggeving nu werkelijk verbetert? Misschien was die stadsomroeper met zijn nieuws uit 5de hand nog beter qua informatie dan het “ik moet toch wat roepen” journalistiek van heden ten dage.

  En dan nu terug naar Hilversum, daar zit meneer Jansen (om maar eens een zeer bekende Huissense naam te nemen of zal ik Heijting gebruiken?), alweer een deskundige die zijn visie op de zaak geeft. Meneer is hoofd van een bedrijf dat er belangen bij heeft dat er meer geld komt voor beveilingsvraagstukken en dus wauwelt hij over dat het zo allemaal echt niet meer kan.

  Ik neem volgend jaar wel weer een biertje op 30 April. Leve de Koningin. (en ja, ook dan zal ik terugdenken aan deze dag in 2009)

 15. 20

  Iedereen reageerde geschokt en met onsteltenis naar het zien van deze laffe en totaal zinloze daad. Hoe de officiële instanties en de media het afhandelde daar kun je grootte vraag tekens bij zetten.
  Wat ik echter het meest verbijsterende vondt was wel het interviëuw met de mensen op de terrassen in Huissen. De eerste was kwaad dat hij zijn terras moest verlaten maar de tweede man maakte het nog bonter door te zeggen, OCH ZOLANG MIJN BIERTJE MAAR SMAAKT! en men moest niet zo overdrijven.
  Deze man zal maar familie, kennis, collega of iets van je zijn, dan heb je echt iets om trots op te zijn.
  Ik dacht dat inteelt in Nederland niet meer voorkwam maar Huissen heeft mijn stelling dus teniet gedaan.
  Voor dit jaar hoeft dan ook niet meer gezocht te worden naar de titel pannenkoek-gemeente van het jaar.
  HUISSENDAT GUN JE JEZELF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 16. 21

  @mark: witteman bij de publieken was niet zoveel beter hoor. ‘maar in frankrijk staat er om de tien meter een agent met een mitrallieur die die auto helemaal doorzeefd had’. Als je denkt dat dat het soort vragen zijn die je publiek had willen stellen aan ‘deskundigen’ uit de zaal: OMFG.

  Verder @TS: prima stuk. Het enige wat ik me wel afvraag: zijn dit soort acties uniek voor ons type maatschappij, die meer individualistischer lijkt te worden waardoor er meer mensen ‘tussendoor kunnen glippen’, zonder dat je er erg in hebt, of zijn dit soort gebeurtenissen meer typerend voor mensen als soort (gezien ’t feit dat zo’n beetje iedere taal wel begrippen heeft voor iemand die door het lint gaat — amok zaaien, mataglap, etc.)

 17. 22

  Reactie op Carpe diem….

  Ik ben ook slachtoffer van de maatschappij waar wij inleven…ben ook mijn baan kwijt en als ik niet snel een andere baan heb …loop ook ik het risico financieel aan de grond te raken !!!!!! Heb ik nu ook een excuus om onschuldige mensen mee te trekken in mijn ellende ?????? Nou.. dacht het niet…..
  Tis Jammer dat Karst van deze ellende verlost is !!!! De bokkelul

 18. 23

  Ik ben begonnen met te zeggen dat het op geen enkele manier te rechtvaardigen is wat ‘de man’ gedaan heeft.
  Ik heb alleen geprobeerd me te verplaatsen in deze man.

  Hij heeft vast niet de intentie gehad onschuldige mensen te doden, hij moet ook geweten hebben dat je met zo’n klein autootje weinig uitricht tegen zo’n grote bus, maar nogmaals, alles is eindig, ook het incasseringsvermogen van mensen en zeker van mensen in nood.

  Maar nogmaals: Ik heb niet geprobeerd de man te verdedigen, ik heb geprobeerd me in hem te verplaatsen om er zodoende iets van te begrijpen.

 19. 24

  @Maurice Diederen : Tja, dat heb je als Media koste wat het kost een item moet draaien. Geef die bierdrinkers niet gelijk maar ach… je kan het niet kwalijk nemen als zij misschien nog niet geheel op de hoogte waren van de impact van het gebeuren.

  Tenslotte zit niet iedereen met twitter en andere varianten op een terrasje. (gelukkig niet zelfs)

 20. 25

  Ik snap alleen de sarcastische ondertoon van deze tekst niet? Er wordt voorgedaan alsof het een slecht iets is dat de media er bovenop zit. Of interpeteer ik dit verkeerd?

 21. 26

  Sterk stuk, complimenten.

  OT: ,,Het is de actie van een of andere waanzinnige gek. Tegen zoiets kun je toch weinig ondernemen?” concludeert Teeven.

  Kan iemand Teeven aan deze uitspraak herinneren als er bvb. weer een TBS’er ontsnapt?

 22. 27

  Tja.. wellicht had Karst teveel dwangbevelen ‘In naam der Koningin gehad’, waardoor zij toch wel erg persoonlijk betrokken raakt bij zijn eigen persoonlijke leed.

  Bovenal, wat meneer Karst gedaan heeft is laf, desperaat en eenzaam. Hij leed in stilte en wilde meer. Meer drama wellicht. Meer aandacht voor zijn leed. Nu, door onschuldigen de dood in te jagen heeft hij zijn aandacht.

  Doodergerend vond ik het 100x noemen dat het gaat om een autochtone Nederlander. Alsof een Nederlander met Turkse, Marokaanse, Middle Eastern Roots, die hier geboren en getogen is geen autochtone Nederlander is. Waar komt ieders voorvader vandaan?

  Als het een niet blanke dader was geweest,een niet typische provinciale kaaskop, was de angst onder de mensen nog groter geweest! ‘Zie je wel: ‘ze’ zijn gevaarlijk. Al diegene die zich niet identiek gedragen of kleden als de doorsnee burgerlijke kaaskop is vreemd, eng, vies en tegenwoordig ook mogelijk een lopende tijdbom. Maar nu, nu het een doorsnee, eenvoudig, sneue kaaskop is, ‘een der onzen’, is er toch iets van opluchting. En vergeving. En misschien wel medelij… We vinden ineens, stiekem, misschien wel begrip voor de man. Ach het is ook niet makkelijk je baan kwijt te raken. En ach ja, het Koningshuis krijgt ook wel erg veel toegeschoven voor het zogenaamd weinige dat ze doen. Onze buurman zou wellicht hetzelfde kunnen doen. Ja, begrijpelijk. Afschuwelijk doch begrijpelijk.

  Deze schijnheiligheid stuit mij enorm tegen de borst. Als het een autochtone Nederlander was geweest zonder kaaskop roots, zonder de Nederlandse boerenwijsheid en tradities, was de angst veel groter geweest. Velen zouden bevestigd zijn in hun xenofobie voor iedereen die net iets anders is.

  De media zouden beter moeten weten. ‘Het betreft een autochtoon! Het betreft een autochtoon! Het betreft een autochtoon!’ De opluchting die daarin te vinden was voor velen. Ach, het was maar een van ‘ons’.

  Anyway… voor ik te lang doorga. Karst was sneu, laf en wel degelijk een terrorist. Hij wilde het Nederlands staatshoofd van het leven benemen of in ieder geval heel veel schade toedienen. En wel degelijk brengt hij angst de samenleving in. Angst om de straat op te gaan. Het zijn nu geen vliegtuigen die onze aandacht trekken maar de doodgewone doorsnee auto. Opschrikken als we op een terras zitten, je kind wegtrekken als je een auto hoort gassen, of wellicht een autobestuurder half dood slaan als hij je gevaarlijk benaderd.

  Een zelfmoordterrorist. En dit keer niet in een bus in Tel Aviv. Maar in onze eigen gemoedelijke provinciale Apeldoorn. Maar net zo laf. En bovenal een ordinaire kaaskop en niet ‘de ander’. Een kaaskop die net als zoveel andere kaaskoppen zo vol agressie en boosheid zit: tegenover de Turken, Marokanen etc, die zich prima lijken te vermaken en zich niets aantrekken van de voor in hun ogen ‘de ander’, tegenover de supporter van de andere voetbalclub, tegenover die asociale buurman of juist de buurman die beter af is, tegenover die ‘vieze junks’ op straat, tegenover wat al niet meer.

  De Kaaskop is onzeker, dat is een ding dat zeker is. De Kaaskop is bang, de kaaskop is ontevreden, de Kaaskop wil meer en de kaaskop wil bovenal niet veranderen. En denkt alles beter te weten, recht te hebben op alles en recht te spreken: hoe, waar en wanneer hij wil. En Karst heeft zijn recht gesproken.

 23. 28

  @ André:

  Je trekt het nu helemaal zelf in die onzinnige *tone hoek. Zo spreekt vooral uit je laatste zin dat de dader schijnbaar dat type malcontent is waar jij hier op doelt, maar dat terwijl je daar toch echt geen enkel idee van hebt. Voor zover wij weten is het een simpele psychose geweest.

  De informatie “autochtoon” was in eerste instantie relevant om een eventuele indruk van internationaal (gebaseerd) terrorisme — datgene waar Nederland zich al een flink aantal jaar druk over maakt, inclusief nationale coördinatoren en wat dies meer zij — teniet te doen. “100x” heb ik het niet herhaald horen worden. Wellicht dat je iets teveel herhalingen hebt gekeken en/of beluisterd.

  Wat dat betreft klinkt je eerste zin op het eerste gezicht ook als een slechte grap maar is het op het tweede gezicht misschien wel een behoorlijke suggestie eigenlijk. Paranoia is vrijwel altijd onderdeel van een psychose en de standaard “machtige mensen die voor al mijn ellende verantwoordelijk zijn” zouden best eens aansluiting kunnen vinden bij die “in naam der koningin” formulering.

  Net zulk loos gespeculeer en van even veel waarde als je eigen *tone betoog, natuurlijk…

 24. 30

  Het is misschien cynisch en nihilistisch maar deze gek een terrorist noemen is teveel eer en een belediging van terroristen. Een aanslag plegen op een stilstaande bus met alleen een klein Japans autootje, wat voor enorme nitwit moet je dan zijn.

 25. 31

  Volgens die Ravage column is terrorisme “het onder druk zetten van een regering of bevolking”.

  Tja, dan is zelfs een petitie of een demonstratie terrorisme.

 26. 32

  Deze aanslag mist een stuk politieke lading, wat bijvoorbeeld de moord op van Gogh wel heel sterk had.

  Er kunnen overigens best wel feiten boven water komen waardoor de daad een politieker karakter krijgt, waardoor het woord terreur weer meer in beeld komt.

  Niet iedere moord/aanslag van een allochtoon is automatisch terrorisme en dat geldt ook voor de autochtone dader.

 27. 34

  Terrorisme is gereserveerd door de overheid voor manipulatieve doeleinden. Deze man wordt geen terrorist genoemd omdat dat een probleem zou scheppen voor de overheid. Dan moeten ze namelijk uitleggen waarom hij in de problemen is gekomen, waarom hij zijn daad heeft gepleegd. Dat zou wel eens slecht uit kunnen pakken.

  Geïsoleerde gekken zijn altijd makkelijker dan terroristen die ergens ideeën vandaan halen.

  Overigens: goed stuk.

 28. 35

  Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat het een aanslag op de Koningin was. Past eerder in het rijtje van gefrustreerde doorgedraaide eenlingen die een daad willen stellen alvorens de wereld te verlaten (al naar verwezen hierboven #5). Hier kun je meer vinden http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mass_murderers_and_spree_killers_by_number_of_victims

  Het viel mij trouwens op dat de dader geen gordel om had en dat hij reeds bewusteloos achter het stuur hangt nog ver voordat hij de Naald ramt. (of was de gordel losgeschoten na de eerste klap?)

  Nico Dijkshoorn in DWDD vond ik overigens mooi en menselijk.

 29. 36

  @MP
  Dat je nog niet overtuigd bent van een aanslag is een, maar dat je vindt dat meer past in het rijtje gefrustreerde doorgedraaide eenlingen is verbazend. Waar baseer je dat op?

  En dan wil ik toch weer weten (net als trouwens bij die hele lijst die jij zo mooi linkt) waarom het een gefrustreerde doorgedraaide eenling is.
  Hoe komt dat zo?

  Welke bochten in onze samenleving – wellicht de meest ideale aller samenlevingen? – zorgen voor dit soort gefrustreerde doorgedraaide eenlingen?

  Of zijn gefrustreerde doorgedraaide eenlingen gewoon een kenmerk van de mensheid?

 30. 38

  @HansR
  waar baseer jij op dat het wel een aanslag is?

  dit was volgens mij een mijnheer die zelfmoord wilde plegen en daarbij wilde dat de hele wereld dat wist, die toeschouwers stonden alleen maar in de weg

  als hij echt een aanslag had willen plegen had hij wel een grotere auto genomen met meer massa en zachter gereden, met 40 km/uur kan je veel meer mensen plat rijden, zelfs in een susuki swift

 31. 39

  HansR is erg streng de laatste tijd, ik denk dat we moeten wachten tot de druivenoogst geslaagd is in Languedoc-Roussillon. Overigens kan ik Banyul en Muscat de Rivesaltes aanraden.

 32. 41

  ohoh

  @37
  Misschien wel maar dat bedoel ik niet. Jou eenduidige draai naar de gefrustreerde eenling vind ik de vraag. Volgens mij nog niet voldoende bewijs voor behalve wat nieuwsberichten. Maar wie gelooft de media vandaag de dag nou nog.

  @38
  Je hoort mij niet zeggen dat het een aanslag is, ook niet dat het een gefrustreerde eenling is. En wat jou mening is over die meneer is jou mening. Punt is dat er gewoon nog niet voldoende gegevens zijn. Maar goed. Iedereen weet blijkbaar iets wat ik niet weet. Ook goed.

  @39
  Streng? Ben me niet bewust. Heb wel wat zeikers langs zien komen waar ik wat woorden mee had. Mag toch?

  Overigens is Muscat de Saint-Jean Minervois beter. Heb gehad van de late oogst (na de eerste vorst eind november). Aparte muskaat. De moeite waard.

  @40
  Kan. Maar speculatie. Toch?

 33. 42

  Ik ben niet-blank, niet-man en al helemaal niet-vinexwijk.
  En toch voel ik een zeker mededogen voor Karst T, postuum – nou ja, min of meer, op die enkele uren na dat hij nog niet hersendood raakte- uitgeroepen tot public enemy number one.
  Ben ik nou een potentiele verknipteling?
  Ook vind ik babymoordenaar Kim de Gelder – ook zo een terrorist- een beetje zielig.
  Natuurlijk kan ik zoiets niet hardop zeggen, want dat is niet politiek correct.
  En toch kan ik me inleven in die eenzaamheid die uitgaat van zo een daad.
  Want daar ben ik van overtuigd; niet agressie, niet boosheid, maar eenzaamheid ligt aan de basis van zoiets.

  Tegelijkertijd vind ik dat alle pedofielen opgehangen moeten worden, samen met glibberige sensatiehomo´s als Albert Verlinde die me een beetje te verlekkerd over deze zaak berichten.En Volkert vind ik al helemaal een klootzak die niet zwaar genoeg is gestraft.
  Dus mijn mededogen heeft grenzen.

 34. 45

  burgerknuppel raakt vrouw kwijt
  burgerknuppel raakt baan kwijt
  de wereld is plots erg koud en eenzaam
  burgerknuppel voelt dwingende behoefte de wereld betaald te zetten
  nederland barst van de gefrustreerde burgerknuppels – lees de geenstijl-reacties er maar op na
  zolang ze gepapt en natgehouden worden, zijn ze vriendelijk en beleefd in de omgang

 35. 48

  Waarom komt er nu niemand op het idee:
  Een een-man-actie, geheel buiten proporties, betaald en gepland door ????, man overleden, stoppen van gedegen onderzoeken… DOOFPOT.
  En het Koningshuis is in een “klap” van het, door W-A verfoeide, volksfeest af….
  Want we hebben het hier wel over een koninklijke familie met veel heel veel doofpot-affaires.
  Op 4 mei gedenk ik, ook de gevallenen van 30-04-09.

 36. 49

  Precies calimero, ik ken er zo ook een hoop, het is wachten op de volgende.
  Meestal zit er nog net een rem op, dus ik vermoed ergens dat deze meneer aan de antidepressiva zat zoals de meeste recente massa moordenaars.

 37. 50

  Even over de reactie dat Huissen dit zichzelf zou gunnen.
  Niet iedereen in Huissen is zo. Ik kom zelf uit Huissen en ben toen ik het op tv zag, geen koninginnedag meer gaan vieren, heb thuis op de bank alles zitten volgen. Niet iedereen in Huissen is zo gevoelloos!!!

 38. 51

  Politiek karakter of niet deze vent was met iets bezig en wilde dat ook doen, alleen of met nog meerdere waar hij het mee besproken kan ??? hebben en die het dus zouden weten en niets zeggen …Dat word dus uitgezocht, jammer dat die man dood is veel te zachte dood voor zo,n gek …een voorbeeld weer voor een andere gek want er lopen er meer los dan dat er geholpen worden of vast zitten .Pure aandachttrekkers ….Het loopt niet in hun wereldje zoals ze willen voelen zich ongelukkig …nou dan maar wat bedenken en tig mensen mee nemen de dood in want dat haalt de kranten …zelfmoord …Waarom blijft zo,n vent niet thuis en slikt daar rattenvergif …Doet hij alleen zichzelf wat aan en de familie .
  Voor mij ,ik spreek voor me zelf ,als je dit doet in een menigte ..geslaagd DOEL of niet .
  Is er maar een benaming voor …TERRORIST .

 39. 52

  Ik vind maar één ding jammer: dat deze figuur het niet heeft overleefd; ik had hem graag alle dertig jaar (minstens!, wegens aanslag op Koninklijk Huis) willen zien uitzitten in een uiterst strenge gevangenis! Op deze manier is hij er veel te makkelijk afgekomen.

 40. 53

  De Volkskrant woensdag 6 mei 2009 Forum pag. 13.
  Rifka Weehuizen; Onderzoeker Universiteit van Maastricht Economie en Psychologie.

 41. 55

  Is wel interessant om te zien dat er behoefte bestaat de dader als terrorist te bestempelen. Lijkt mij ook wel voer voor psychologen.

 42. 56

  Een terrorist is de tot duivel gemaakte tegenstander op ideologisch terrein.

  En ideologie is het strijdperk van krantenlezers, weblogs, taxicheauffeurs, PVV’ers, Pim-aanhangers.

  Iedereen dus ongeveer @MP. Geen voer voor psychologen, integendeel, voer voor de bezenuwde Nederlander ;-)

 43. 58

  Een terrorist behoeft natuurlijk geen enkele vorm van empathie of begrip, dat scheelt ook in de verwerking. De spiegel kan dan achterwege blijven, wel zo prettig.

 44. 59

  Nee, ik zie het net. Ik deed #56 op jouw gezag in #55 en #54.

  Jij loopt de boel te belazeren @MP. Er is in die hele, niet eens rellerige, link niemand die K.T. tot terrorist verklaart. En ik dan maar meedenken en maar meevoelen met Die Idee en meteen een fraai beeldje verzinnen waar je mee inslaapt als een roosje…

  Gepruts @meneer.