Het kan in Amerika

WAARSCHUWING: hier volgt een positief bericht over het Amerikaanse leger. Het bericht kan ernstige schade toebrengen aan uw beeld van het Amerikaanse leger en uw mening over Amerika in het algemeen.

Onlangs is sergeant Ronn Cantu gepromoveerd tot “staff sergeant” en dat terwijl deze dertigjarige soldaat uit Los Angeles een uitgesproken tegenstander is van de Irak-oorlog. Toen Cantu voor de tweede keer in Irak diende lanceerde hij een internetforum voor soldaten die zich tegen de oorlog verzetten en gaf interviews voor grote nieuwszenders terwijl hij nog in Bagdad gelegerd was. In zijn hogere functie kan Cantu zich als leidinggevende nu nog directer richten tot de soldaten. Cantu liet meteen weten dat hij de soldaten onder zijn bevel de Conventie van Genève en andere oorlogsregels zal bijbrengen.”Heel wat soldaten hebben absoluut geen idee dat sommige bevelen onwettig zijn”, zegt hij. (IPS). In menig ander leger zouden soldaten met een dergelijke rebelse opstelling het niet ver schoppen of zelfs in gevaar zijn. Maar het Amerikaanse leger biedt hem dus nu de gelegenheid om zich hogerop te ontwikkelen in de organisatie. Al gaan er wel geluiden op dat defensie niet anders kan door het grote tekort aan militairen, toch moet gezegd worden: het kan in Amerika!

 1. 3

  Een persoon die het systeem gaat veranderen?
  Dat het – zijn promotie – kan is aardig, maar dat is dan alleen om de balans te herstellen. Om de slinger even de andere kant op te duwen als die niet mee uit zichzelf terug wenst te gaan.

  In de volgende oorlog moet ie gewoon weer meelopen hoor. En schieten, en doden, en verwonden en ja, alles doen wat het werk van het leger is.

  Conventie van Genève?
  Echt alleen als het ze uitkomt.

  Het kan in Amerika!
  Ja, maar toch eerst maar even afwachten.

 2. 5

  Uhhh.. en de norm in het leger daar?

  Het enige wat dit ‘positieve’ bericht doet is de aandacht vestigen op hetgeen het een uitzondering is…

 3. 6

  Even duiden

  De promotie van sergeant naar staff sergeant is een papieren promotie.
  De man krijgt niks extra-verantwoordelijkheid en niks extra te zeggen.
  Het is het soort promotie die je automatisch krijgt na x-jaren dienst en die vooral invloed heeft op de man zijn loonbriefje.
  Aangezien de man braaf altijd zijn werk gedaan heeft moet hij die promotie krijgen. Zou in eender welk ander leger ook gebeuren.
  Verder blijft het één van de laagste rangen in het leger.

  Eigelijk zou de man onmiddellijk tot officier moeten worden bevorderd want door zijn uitspraken is nu wel duidelijk geworden dat zijn inteligentie ver boven die van zijn rang uitstijgt.

 4. 8

  Nou Carlos … de houding ten opzichte van onze vrienden aan de andere kant van de Atlantische oceaan bij de gemiddelde reaguurder is duidelijk. De overtuiging over “hoe het zit”, zit diep en de bevestiging wordt altijd gezien. (of heb ik het nu over mijn mening over de reaguurders?).

 5. 11

  @10
  Precies, stel je even het Nederlandse staatsapparaat en leger met de macht van de VS, en wat voor kraters en puinhopen dat zou geven.

 6. 12

  Let maar op, hij wordt nu zolang gepromoveerd dat hij uiteindelijk is “weggepromoveerd”. Is gewoon een truukje om iemand weg te krijgen zonder al te veel heisa.