Het globale beurssentiment van de afgelopen 5 jaar

Doordat we recent weer bezig waren met die plaat van de beurzen wereldwijd, meldde de bekende reaguurder MP ons dat er ook detailgegevens waren waarmee je leuk kon spelen.
Dat hoef je mij geen twee keer te zeggen. In een verloren uurtje heb ik de wekelijkse standen van maar liefst 85 beurzen (eentje per land) van de afgelopen vijf jaar gecombineerd in een nieuwe index. Noem het maar de globale beurssentiment index (GSI). Dit heeft overigens niets te maken met de omvang van de beurzen of het relatieve belang. Gewoon voor het gevoel. Misschien gaan we het wel wekelijks doen.


De individuele beurzen zijn eerst een beetje genormaliseerd zodat een beurs met een stand van 14.000 een beetje vergelijkbaar is met eentje van 800. Daarna is er gewoon een gemiddelde per week over al die landen genomen.

 1. 2

  Wrijf het er maar in. Piek: najaar 2007, toen yours truly z’n verantwoorde ASN-fondsjes kocht. Beleggen lijkt me nu meer een kwestie van stalen zenuwen dan van langetermijnvisie.

 2. 4

  maar… we zijn dus nu ongeveer terug bij het niveau van 2004; in de tussentijd is er wel flink wat meer geld op de markt gekomen; het eigenlijk beeld zou dus nog veel slechter moeten zijn

 3. 6

  @steeph nee en dat is tom’s punt denk ik ook. Ondanks de inflatie op hetzelfde niveau, of hebben jullie daar voor gecorrigeerd?

  Is er ook zon grafiek voor de logprijs?

 4. 7

  Het is dan ook de vraag of de daling ten einde is.
  Zullen we hier maar een wekelijks item van maken dan?

  Nee, niet voor inflatiegecorrigeerd. Teveel werk. Wiens inflatie? Per land, per maand?
  (Logprijs?)

 5. 8

  Dat is inderdaad lastig, het zou kunnen dat de wereldbank een gewogen gemiddelde van de inflatie heeft of iets dergelijks. Helaas allemaal veel werk en opzoeken.

  Het nemen van de natuurlijke logaritme van een reeks zorgt ervoor dat exponentiële groei wordt omgezet in lineaire groei. Het is dan bijvoorbeeld eenvoudiger om de groei te schatten en te zien hoeveel een waarneming zich onder of boven de trend bevindt.

 6. 10

  @TS: Ooit de grafiekjes van Selang wel eens gezien? Leerzaam. Hij heeft ook nog een hele zwik andere posts waaruit blijkt dat de huidige koersen eigenlijk ‘bijna weer realistisch’ zijn gezien P/E-verhoudingen en dat soort zooi.

 7. 12

  *had “deze” nog ergens bewaard, moest goed zoeken

  Lijkt inderdaad verdacht veel op de Mont Ventoux Banner. Dezelfde tendens hè, eerst een geleidelijke doch gluiperige stijging tot ongeveer ter hoogte van het monument van Simpson. Oververhit waggelend door Cognac en pillen vér voorbij de zeepbel met tegenzin van de fiets de geest wou nog verder maar tja…en dan vanaf zeg mei 2008 over de hele linie die monstrueuze afdaling door de bank genomen…

  Wel eens iemand in hartje zomer de mont ventoux beklommen en weer terug?
  Ik ook niet.

  Wel weer een ongelofelijke wereldgrafiek Steeph, en in viesbruin nog wel! (je hebt namelijk van Dijckbruin en viesbruin)Plaatje: