Het globale beurssentiment | Update mei 2010

Hier weer de driemaandelijkse update over het globale beurssentiment. Met behulp van de inbreng van onze trouwe reaguurder MP hebben we de gegevens geactualiseerd voor 85 beurzen voor alle tussenliggende weken. Het plateau-gevoel van de vorige keer is ook nu aanwezig. De dip van afgelopen twee weken als gevolg van de Griekenlandcrisis valt op deze schaal wel mee. We komen nog steeds in de plus uit overigens.

 1. 1

  Leuk dat die aswolken uit de vorige grafieken vervangen zijn door “keiharde euro’s”. Hoewel die amorfe vlakken wel representatiever zijn voor de term “beurssentiment”.

  Het blijkt allemaal wel mee te vallen, begrijp ik er uit. Bij een van de vorige grafieken reageerde iemand met de opmerking dat de ontwikkeling redelijk gelijk was met die van rond 1930.
  Klopt dat en is dat mede weer te geven in de grafiek?

 2. 2

  Sinds de goudrally van de afgelopen weken volg ik een beetje de beursfora, en iedereen roept maar wat, maar het is toch wel haast allemaal aan de neutrale tot negatieve kant. Kon wel eens spannend worden komende week.

 3. 3

  Alleen die euro is nu minder waard. Dus zijn de bedrijven meer waard of is de valuta waarin gemeten wordt gedaald. Zet de waarde van bedrijven eens af tegen goud (of zilver of graan een iets sterkere munt bv CHF)

 4. 7

  @Palestrina: Alle beurzen zijn bij het begin van de meting (nu zo’n zes jaar in het verleden) genormaliseerd op 1000. Die factor (dus bv een AEX die toen op 250 stond kreeg een factor 4) hanteren we nu nog. En daar het gemiddelde van.

  Slechts een indicator, geen echte waarde dus.

 5. 8

  @7: Misschien even ter aanvulling meegeven dat op de AEX na alle beursindexen zelf op een vergelijkbare manier werken en dat deze index er eentje is van alle beurzen wereldwijd, dus niet echt aan één munt te koppelen.

  Je zou natuurlijk wel het wereldwijde (gemiddelde?) inflatiecijfer (als dat bestaat) ernaast kunnen leggen, om te kijken of de beurs het echt “beter” doet.