Het Dafje onder de espresso-Hummers

Ho even, Thomas van Aalten. Ik leef al jaren op de senseo. De enige manier om een bak smakelijke koffie te maken, zonder je ogen te openen. Zonder eerst de betonblok koffie te bikken uit het zo door jou geadoreerde espresso-handvat. Gewoon een pad erin mieteren, push button en klaar is die koffie!
Geen gedoe en inderdaad: de ‘extra dark roast’ van de AH is goed te pruimen. Wel even iets eerder drukken dan de normale portie water, zodat alleen het donkerbruine in de kopje komt en niet het lekwater. Philips zou de waterdoorvoer gewoon wat moeten verminderen, dan zou het nóg beter werken…

Ik heb mijn senseo-vriendje zelfs in Polen geïmporteerd en geniet er dagelijks van. Helemaal nix mis mee, zo beaamt ook mij Poolse vriendin. Wel moet ik toegeven dat Polen in het geheel nog niet klaar is voor het senseo-gevoel. Als je hier de Mediamarkt instapt, dat zie je een eindeloze rij van Italiaanse esspresso-fabriekjes. Zien eruit als kleine kernreactoren, waarin de koffie eerst wordt gemalen en vervolgens gebruiksklaar in dat eeuwig te reinigen handvat kan worden gestopt. Groot waterreservoir ook, waarin zich bij gering gebruik allengs de legionella-bacterie kan gaan ontwikkelen.

En de oldskool koffieleuten denken nog steeds dat je tien bar aan stoom door het bruine gruis heen moet jagen om aan je koffie-gerief te komen. Tijden veranderen, zo ook de koffie-technologie!

Polen zijn een raar volk en zweren nog bij die macho-apparaten, die minstens het vijfvoudige kosten. De senseo is gewoon nog te sofisticated voor de EU-jeugd. Maar mooi dat ik hier wel de beste pads (extra dark roast) kan bestellen op Allegro (de plaatselijke variant van Markplaats). Per stuk verpakt en geleverd in een baal voor een vriendenprijsje. Kan De Ouwe Egberts in het geheel niet tegenop!

En de mijne ronkt elke ochtend als ik hem in werking zet. Geen explosiegevaar at all, want regelmatig gaat de schoonmaakazijn er doorheen. Ontkalken is een wetmatigheid voor elke elektrische koffieliefhebber. Dat geldt ook voor die dure espressobakken, Thomas. Alleen jij betaalt je suf voor de vijfmaal doorgebrande koffie van een of ander Italiaans of Braziliaans fake-merk. Ik heb á la minuut een vers bakje perfecte pleur en dan zit jij nog de gemorste koffie bijeen te vegen. Nespresso is waanzinning duur en dan ben je dus een dief van je eigen portemonnee.

Senseo is het Dafje onder de koffiezetters. Het inventieve mobiel werd allerwegen verguisd destijds. Uitgelachen ook. Maar het was toevallig wél de beste automaat, qua rijgemak. Zo is het ook met deze koffiezetter: esspressogenot zonder die reutelende schakelbak van een briesende en energieslurpende espresso-Hummer.

 1. 5

  “Nespresso is waanzinning duur”

  Dertig cent per kopje. Dus minder dan een euro per dag voor de liefhebber die geniet van ristretto ipv slootwater achteloos naar binnen te gieten. Bovendien zelfs gemakkelijker en sneller dan Senseo.

 2. 7

  Google ads gaan zich er ook mee bemoeien, de bovenste is een reclame voor espressomachines en de onderste voor de Senseo.

  Maar waarom een espresso apparaat of een Senseo als een normaal koffiezetapparaat ook goed is?

 3. 8

  voor een NOG lekkerder, edoch duurder kopje Senseo gebruik je 2 pads dark van het echte merk. Om 1 kopje te maken. En JA, een ECHT expresso apparaat (waar je bonen in stopt en niet vermalen stukjes George Clooney in een cupje) produceert idd mega lekkere koffie, maar zo’n apparaat is echt reteduur in de aanschaf. Gewone ‘normale’ koffie uit een ouderwets koffiezetapparaat zette ik noodgedwongen tijdens een feestje met 30 man aanwezig (duurt nogal lang met zo’n Senseo dinges). En NEE, dat is het ook niet meer hoor. We zijn echt verwend geraakt. Dat is het natuurlijk ook wel een beetje.

 4. 9

  en er zit gewoon te weinig koffie in de pads. Da’s het hele probleem eraan. Aan die hele Senseo. Dark van AH gaat nog wel. Black van DE is lekkerder. Zometeen krijg je die wel natuurlijk. Maar je betaald je scheel. En neehee Thomas. Zo’n gewoon normaal koffiedinges is het ook niet. Of je moet er een studie van maken hoeveel koffie, en hoeveel water je precies erin doet. Kweetnie. Duurt te lang. Koffie krijgt dan al een beetje dat afgewerkte oliesmaakje en luchtje. Dronk het dit weekend nog en neu. Mwa. Wel lekkere koffie maak je met die ‘stampers’. Zo’n glas waarin je kokend water gooit en het koffiedik langzaam naar beneden drukt. Trouwens. Die kosten ook niks.

 5. 10

  @Ronald
  PC Hooft is de naam van de dichter waarnaar de Amsterdamse proletenstraat vernoemd is. Het gaat zeker niet om één of andere politiek correcte hoofdstraat…..

 6. 11

  Wat is er toch mis met gewoon een ouderwetse pot koffie? Gewoon een litertje zwarte pleur die lekker doorgedruppeld is, in thermoskan en voila -> ontbijt.

  Ipv al die automatenrummel.