Het circus komt naar de stad

Een rustige zondag in het Goudse stadje G. Lekker ´s middags gegeten, gedronken en gekuierd door het provinciale binnenstadje. Totdat ´s avonds bleek dat mijn deel van de stad was veranderd in een oorlogszone.
Toegegeven, ik woon niet in Oosterwei maar er vlak naast. Maar als verslaggever van de lokale krant komt ik er wel eens. Ik ken de mensen die zich actief inzetten in de wijk. Ik ken de dokter, de bakker, de apotheker. Ook de hangjongeren in de wijk heb ik wel eens gesproken. Ze gebruiken het woord `dood´ net zo vaak als een GeenStijl-reaguurder.
Zondag en maandag waren ze ineens wereldnieuws omdat een busbedrijf besloot dat het genoeg was met de incidenten op de bus in Gouda. Een beroving vorige week was de druppel. De bus meed voortaan de wijk (waar de incidenten waar de chauffeurs zo boos over waren zich overigens niet afspeelden).

De Telegraaf pakte op de nieuwsloze zondag flink uit met het bericht. En de mix van Marokkanen, achterstandswijk en angstige dienstverleners was zo interessant dat niemand kon achterblijven. Op maandag zag de wijk zwart. Van de cameraploegen dan. SBS, NOS, RTL4, Man Bijt Hond, EenVandaag en TVWest probeerden allemaal hetzelfde verhaal in beeld te brengen. De Marokkaanse bakker deed voor iedere ploeg rustig zijn verhaaltje. De spaarzame bewoners bij de twee supermarkten in de wijk deden keurig hun zegje voor schrijvende en filmende verslaggevers.
Bij een persconferentie maandagmiddag stond de trouwzaal van het Stadhuis vol met camera’s. Iedereen verdrong zich voor de burgemeester. Want wat, WAT IN GODSNAAM!, is er aan de hand in Gouda??
Niet zo gek veel, bleek al snel. Een crimineel die een buschauffeur overvalt kan je overal vinden. En dat straattuig, tsja, dat loopt er ook al eventjes rond. Is niet leuk, maar het is nauwelijks nieuws te noemen. Wat overblijft is een prima geslaagde mediastunt van een busbedrijf dat het “stelselmatige getreiter” vergat aan de politie en de gemeente te melden, en nu pas heeft besloten tot camera’s op de bus.
Oosterwei probeert ondertussen een nieuwe tegenslag te boven te komen. Maar daarover hoort u niets meer in de landelijke media. Maar ik kom er gewoon volgende week weer. En de week daarna. Ik zou u graag op de hoogte willen houden, maar laten we eerlijk zijn: dat interesseert u geen fuck.
Overigens, tussen alle meuk-reportages van bovengenoemde media stak er een met kop en schouders bovenuit. Die van GeenStijl. +1 voor Rutger en zijn lichtkalende cameraman.

 1. 1

  Leuk stukje, klinkt een beetje naar Mart Smeets en zijn meewarige/romantische “en de Tourcaravaan trekt weer verder..”.

  Wat moet dat ook een vreemde gewaarwording zijn.

  Zijn het ook altijd dezelfde journalisten eigenlijk? Die dus op deze categorie actualiteiten af worden gestuurd? Heb je daar een beeld van?

  Ik ben ook altijd dol op de stukjes van Middendorp in de Pers.

  Nou ja, leuk om te lezen dus! Hopelijk meer!

 2. 2

  Goed verhaal, die hijgerigheid is een probleem, maar doe het nu gewoon wel! hou ons eens een half jaar lang tweewekelijks op de hoogte… zou interessant zijn. wie wonen er? wat doen ze? willen ze blijven of willen ze weg? wat stemmen ze? waarom? feitelijke diepgang ipv verhalen over incidenten of obligate mooi-weer-reportages…

 3. 3

  Dat Google Nieuws is maf (gek).

  “Britney Spears”

  (23779) * Afgelopen uur
  (23690) * Afgelopen dag
  (23665) * Afgelopen week
  (23704) * Afgelopen maand

 4. 4

  @ Plofkip: Ik zou niet weten of het dezelfde journalisten zijn. Ze komen normaal gesproken nooit in Gouda. Ze hebben Oosterwei opgezocht in hun Tomtom (en zich ongetwijfeld afgevraagd of ze wel op de juiste plek waren).

 5. 5

  ’t is -denk ik – de nieuwe geen stijl van overleg. Poldermodel uitgebaggerd in Gouda! Je kunt natuurlijk je problemen voorleggen aan het sectiehoofd Oosterwei, die e.e.a. zal opnemen met het management-team Rijnland-Gouda e.o. De alras benoemde stuurcommissie zal contact zoeken met de belanghebbende toezichthoudende gremia van de betroffen wijk, gemeenste, RWS, de provincie ZH, de vakbonden, de onderzoeksraad voor veiligheid, ….. besluiten een studiecommissie in te stellen…. extern advies van Ernst & Young…. binnen 9 maanden een voorlopig verkennend rapport ….. aanvullende studie noodzakelijk…..pre-budgettering voor begroting 2010 ….of….

  Je gaat staken, belt parlementair mannetjes/vrouwtjesputter van dienst, coördineert e.e.a. met de Telegraaf/GS en … binnen 24 uur is het geregeld.

  Sommige polderburgers hebben gewoon niet genoeg geduld om maanden of jaren door dichtgeslibde poldersloten te baggeren voor ontwikkelingen waarover zij zich zorgen maken.

 6. 7

  @plofkip: niet, de klankbordgroep mist nog ;-)

  Leuk stukje verder. Ik dacht al eens eerder, hoeveel Michiel Maasen (Mazen?) zijn er journalist?

  Het is verder echt erg dat de buurt zulke aandacht krijgt. Dat hebben ze niet verdiend. Het is in de rangorde van kansbuurten bijna een normale wijk, waar het best goed wonen is. Maar dankzij de Televaag c.s. moest ik aan een collega echt uitleggen dat het dus niet een soort Parijse banlieu is met brandende auto’s en barricades…

 7. 8

  En toch vind ik het te makkelijk om te zeggen: Televaag wil hypen, busbedrijf wil gratis reclame, de media stort zich op de wijk en vreet zich vol en verteert de boel veilig terug in Hilversum.

  Voor de tweede keer in korte tijd besluit een semi-openbare organisatie het werk neer te leggen (of te verplaatsen in dit geval) na incidenten met wat ze hardop noemen: Marokkaanse jongens. Het gaat inderdaad om incidenten: 6 telde de voorlichtster er in de afgelopen periode. En geweld tegen openbaar vervoer types komt inderdaad erg vaak voor.

  Ik was verbaasd over het mechanisme van “benoemen en staken” en denk dat we daar meer van gaan zien. Maar om het nou zo af te doen als hype – dat is me iets te heu hyperig eigenlijk :-)

 8. 10

  Ik vind de teneur typisch voor links. Waar de Telegraaf wordt weggezet als niets meer dan een sensatie krant weet Sargasso zich ook weer duidelijk van haar linkse kant te laten zien.

  Ik vond vooral de reactie van de burgemeester typerend. Opnieuw vooral niet geloven dat er problemen zijn. Laat de goede man eens doen wat een aantal jaar geleden de agenten in de metro van New York van hun baas moesten doen. Elke dag incognito op alle momenten van de dag meerijden.
  Laat de burgemeester zich eens incognito op verschillende dagen op verschillende tijdstippen vervoeren met een bus door deze week. Daarna spreken we hem opnieuw. Kijken of hij dan nog steeds dezelfde mening heeft.

 9. 11

  Een beetje vreemd ben je wel @kees, om een journalist die er nota bene naast WOONT zijn stukje af te schieten met Amerikaanse toestanden.

  Nee, verder geen nieuws.

 10. 12

  @m44, wat ik vreemd vind is dat de burgemeester automatisch de verhalen van de chauffeurs ontkent en Cohen gedrag vertoont. Niks geen zelf onderzoeken, nee, gewoon de chauffeurs zeuren en dat moeten ze niet doen.

 11. 13

  @Kees
  Wat ik vreemd vind is dat je blijkbaar geen idee hebt waar je het over hebt. Ik ben lang niet in alles een fan van de burgemeester, maar hij heeft vaak genoeg onderkend dat er problemen zijn in Oost, dat dat met Marokkaanse jongens is, en hij heeft direct gezegd begrip te hebben voor de actie van de chauffeurs. Die verhalen worden niet ontkent; wel is er al een aantal keer gezegd dat het een beetje jammer is dat Connexxxxxion de signalen van de chauffeurs nooit bij de gemeente heeft gemeld.

  Ik vind vooral de reactie op de burgemeester typerend. Ervan uitgaan dat hij het wel fout zal hebben en elke strohalm aanpakken om die vooronderstelling bewezen zien worden.

 12. 14

  @Michel, als de burgemeester het probleem onderkend heeft heeft hij dus net zoveel gedaan de afgelopen jaren als de rest van politiek Nederland, namelijk geen ene zak.

 13. 15

  Vanwege de aanbeveling in het artikel heb ik toch maar eens naar het filmpje op Geenstijl gekeken. Normaal word ik heel depressief van GS en die Rutger. Maar inderdaad, dit was best goed. Natuurlijk stelde hij wat suggestieve vragen aan de burgemeester, maar hij gaf de man daarbij ook riant de ruimte om te pareren. Hij stelde zich open en nieuwsgierig op naar de mensen op straat. Netjes. To his credit, hij zal ook wel doorgehad hebben dat het hier een vreselijk opgeblazen verhaal betrof.

 14. 16

  “Laat de burgemeester zich eens incognito op verschillende dagen op verschillende tijdstippen vervoeren”

  Leuk plan. Probleem is dat van de 70 duizend Gouwenaars het meerendeel de burgemeester kent. Zelfs het straattuig uit Oosterwei. Maar bedankt voor het zo duidelijk aanstippen wat er mis is met de beeldvorming.

 15. 18

  Quote: “Een crimineel die een buschauffeur overvalt kan je overal vinden. En dat straattuig, tsja, dat loopt er ook al eventjes rond. Is niet leuk, maar het is nauwelijks nieuws te noemen.”

  Oh, dan is het goed.

  Wat een stoer verhaal zeg.

  Voor jou geldt ook dat wat jou niet overkomt zal je verder een worst wezen, Michiel Maas.

 16. 19

  @ Lord Wanhoop: Maar je kan toch wel meeleven met mensen en tegelijk vinden dat iets dat hun overkomt geen groot nieuws is? Sterker nog, soms vinden de slachtoffers zelf ook dat alle drukte zwaar overdreven is.
  Zo informeerde ik vorig jaar uiterst belangstellend en meelevend naar het welzijn van het personeel van de avondwinkel bij mij in de buurt. En ik uitte mijn bewondering over het feit dat ze de winkel al weer helemaal op orde hadden. Die zou de avond ervoor namelijk helemaal leeggeplunderd zijn door een groep Antillianen, volgens de Telegraaf. Hun antwoord: ze snapten niet zo veel van al die belangstelling. Er was een steen door de ruit gegaan; niks meer, niks minder.

 17. 22

  @ 20. Oplawaai | 17 September 2008 | 19:02

  Het gaat om gewenning. Stop een kikker in een pan water dat te heet is dan zal de kikker er onmiddelijk uitspringen. Stop een kikker in een pan water en ga dat water langzaam opwarmen. De kikker zal er niet uitspringen en zal gekookt worden. Dood dus.

  Dat is met onze maatschappij aan de hand.

  De eerste overval was groot nieuws, de eerste overval met dodelijke afloop was groot nieuws, maar nu complete wijken zijn verandert in no-go zones moeten we niet meer zeuren omdat het geen nieuwswaarde meer heeft?

  Inmiddels is het normaal dat je tas gejat wordt, dat je door een scooter meegesleurd wordt, dat je een mes in je lijf krijgt. Allemaal heeeeel normaal want alleen de eerste keer had het nieuws waarde.

  En die kutmocros zich kapotlachen, ze zijn namelijk weer weggekomen met het molesteren van een cameraploeg.
  Maar ja, geen nieuwswaarde, het was niet de eerste cameraploeg die dit overkwam. Niet zeuren dus.