Het beestje moet wel een échte naam hebben | Heeneneen-griep dan maar?

Noem het Varkensgriep en prompt is de hele islamwereld op z’n pig getrapt en komen dierenorganisaties in het geweer. Terecht, want een typisch geval van ‘don’t shoot the messenger’.sombrero Het arme beest was immers slechts een overdrager, maar lokaal werden zelfs varkensstapels geruimd. Foutje. Exit varkensgriep dus. Even valt de naam ‘Nieuwe griep‘ in de media, maar dat is natuurlijk een naam van niks. Exit Nieuwe griep dus.
Noem het Mexicaanse griep en dat ligt dan heel wat beter in de mond, zeker omdat aan de eerste slachtoffers en hun land van herkomst wordt gerefereerd. Prompt echter wordt een groepje niets vermoedende Mexicanen door Chinese mannen in witte pakken in Hong Kong in quarantaine gezet en pas na hevige diplomatieke druk van Mexico in een speciaal vliegtuig naar huis gevlogen. Vluchten van en naar het land worden gecancelled, reizigers gaan door infrarood-detectors en sombrero’s worden onderhand alleen nog met de nek aangekeken. Kortom: Mexico heeft er nu ook nog een imago-probleem bij…

Maar goed, dat was dan wel na beelden van de stad Mexico, waar 20 miljoen mondkapjes rondliepen, waar alle openbare gelegenheden dagenlang hun deuren dicht moesten houden. Waar dus overmatig heftig werd gereageerd op een toch relatief kleine uitbraak met relatief geringe gevolgen voor de volksgezondheid. Het stadsbestuur heeft inmiddels ingezien dat al die maatregelen meer kwaad dan goed hebben gedaan en sinds vandaag is het openbare leven weer op gang gekomen.
Maar nu ineens, blijkbaar geschrokken van alle negatieve internationale effecten, wil de Mexicaanse regering zo snel mogelijk weer van die naam af.
Zelfs Mexicaanse ambassades worden nu ingeschakeld om landen over te halen het Mexican uit de flu te halen. Ook die in ons land heeft een officieel persbericht uit doen gaan, waarin wordt verzocht een andere naam te hanteren. Want ‘misleidend’ en bovendien ‘discriminerend’ voor Mexicanen. Of we van nu af a.u.b. ‘A/H1N1‘ of ‘nieuwe griep‘ willen gebruiken.
Weinig kans dat de media, hier en elders, dat verzoek zullen inwilligen. En terecht: het blijven namen van niks en te onbeduidend voor een echte pandemie, ook al zijn ze dan goedgekeurd door de WHO. Maar laten we gewoon eens even met het geplaagde Mexicaanse volk meedenken en ons buigen over een nieuwe naam voor het pandemisch beestje. Wat dacht u van de Heeneneen-griep (the Honenone-flu)?. Creatief meeverzinnen kan natuurlijk in de comments.

 1. 5

  @#5 ja maar een afspraak, ving ik op, om met die traditie (cf. de Spaanse Griep) te breken …

  Soit, ik heb ondertussen de oplossing : de La Gloria griep … of de Granjas Carroll Merda pandemie …

 2. 7

  Misschien moeten we griepstrains alfabetische namen geven zoals de orkanen die krijgen …
  de “Katherina flu”

  Of vernoemen naar verschillende (minor) leden van een multi culti multi theistisch Panthenon (zoals planeten).
  de “Shiva Flu”

  Of griekse alfabet.
  de omega strain

  Of elementen, of stripfiguren, of drosophila gen namen (frizzled, son of sevenless) of kleuren of metalen of

 3. 9

  Kwestie van de centjes.

  Het weerbericht op de NOS zat er soms naast..slecht weer, niet voorspeld. Kregen ze toch een lading advocaten over zich met claims.
  Dus vanaf die tijd..weeralarm, ook bij een miezelbui.

  Zo ook de WHO.

  Elk jaar gaan 40k mensen in de USA dood door common flu.

  Kwestie van centjes.

 4. 11

  Hele veestapels geruimd in het Midden Oosten? Mexicanen gearresteerd op Chinese vliegvelden? Hmmmm…

  Wat als we die griep nou gewoon de Omar al-Bashirgriep noemen? Denk je dat het zou werken?

 5. 14

  @13 Goeie, lol!

  Zelf heb ik nog de Tex-Mex flu in de aanbieding

  btw: hoe lang zal het duren voordat de eerste NOS-ploeg een Mex. restaurant binnenvalt om ter plekke (op een incourant tijdstip) te constateren dat bezoekers het etablissement mijden als de (varkens)pest…

 6. 20

  We kunnen nog een tijdje doorgriezelen: In GB verwachten ze dat dit de ‘milde variant’ is, en dat er in de herfst een 2e variant ontstaat, die een stuk dodelijker is. Britse VWS houdt rekening met 750.000 doden.

 7. 23

  “Maar nu ineens wil de Mexicaanse regering zo snel mogelijk weer van die naam af.”

  Volgens mij wilde de Mexicaanse regering die naam helemaal nooit hebben, vandaar dat ze het ook varkensgriep hebben genoemd.

 8. 24

  @15: De Spaanse griep werd niet in Spanje ontdekt (en was ook niet als eerste daar uitgebroken trouwens), maar daar werd er de meeste ophef over gemaakt. Naar analogie zouden we dit dan de Nederlandse griep kunnen noemen.