1. 1

  Piesen naast de pot, slaan de Planck mis.

  Het (enkelen dan) individu, de mens, tilt de kolonie naar een hoger plan.

  Wel een fijn onderzoek.., een stap gemaakt (als rationeel onderzoekend individu hey!).

  ik kan niet genoeg naar groepen vogels/mieren kijken in hun (vlieg)bewegingen enzo.

  Mijn kinderen is verboden te roeren in dergelijke “hersenloze”collectieven.

  Zo ook: mieren volgen chemische paden, soort van chemotaxis. De mens volgt zijn weg. Heel fraai is te zien dat na aanleg van de gemeente om daar en daar te lopen de mens zijn eigen pad volgt en dan zie je ineens een uitgesleten grasveld om een nieuwe weg te maken..U kent dat wel die eigenwijze paden.

 2. 2

  Mooi onderzoek. Het lijkt me echter niet meteen naar mensen door te trekken. Menselijke collectieven hebben juist te maken met zaken als groupthink.

 3. 5

  Het ligt er maar aan hoe groot, en hoe vrij, het collectief is. Voldoende groot en vrij wordt elke stommiteit opgeheven door een slimheid, elke malloot door een genie, elke regressie door een progressie. En elke progressie door een regressie, elk genie door een malloot en elke slimheid door een stommiteit.

  Het moge duidelijk zijn dat dit pleit voor ofwel massale knechting, ofwel massale genocide…

 4. 8

  @1t/m7 Uuhhhmmm, volgens mij bedoelen de wetenschappers helemaal niet dat de mensheid als een mierenkolonie opereert, maar dat een individueel mens zo denkt:

  “We can even think of a colony as an analogue for a nervous system—by understanding how decisions emerge from interactions among ants in a colony, we may learn something about how decisions emerge from the interactions among neurons in a brain,”