Hele lange termijn trends Nederland

DATA - Altijd fijn voor statistiekfetisjisten als het CBS met weer een paar zeer lange termijn overzichten komt (direct naar pdf). Gisteren verscheen een setje tijdsreeksen van 111 jaar lang. Nu kan je je natuurlijk blindstaren op de getallen. Maar je kan ook kijken naar een paar zeer opvallende lange termijn trends. Ik heb er een paar voor u uitgehaald.

Om maar eens te beginnen met religie.

Twee conclusies:
– Katholieken planten zich sneller voort dan protestanten
– Atheïsten gaan aan het langste eind trekken

Dan eentje over de werkparticipatie van mannen en vrouwen. De trend van mannen is niet zo heel opvallend. Maar de trend van vrouwen, met name de laatste dertig jaar, is dat natuurlijk wel.

Het is bijna verwonderlijk dat zo’n grote verschuiving niet tot een ontwrichting van de samenleving heeft geleid. Zoveel zaken moeten zo anders georganiseerd worden plots.

Overigens leiden al deze vrouwen op de werkvloer kennelijk alleen maar tot minder stakingen en arbeidsconflicten. De achterliggende reden voor dit gesuggereerde verband mag u een wilde gok naar doen.

En tot slot nog eentje die de stijgende welvaart indirect goed duidt.

 1. 3

  Hoe wordt kerkelijke gezindte gemeten? Als het op basis van de kerk zelf is, dan valt daar nog wel het een en ander op af te dingen. Katholieken op papier bijvoorbeeld, doen er in de praktijk vaak niets aan. In de kerkelijke documenten komen ze nog wel voor.

  En inderdaad, geen gezindte is niet hetzelfde als atheist. Opvallend ook dat moslims niet apart worden genoemd.

 2. 5

  Hahaha, en dan zie ik hier rechts advertenties voor islamitische dames of joodse liefde staan, aslof die naar aanleiding van die eerste grafiek een inhaalrace willen inzetten.

 3. 6

  in de pdf kan je verder vinden dat nog geen 10% van de mensen 1 keer per maand of vaker naar de kerk gaat.

  Ben overigens wel benieuwd hoe snel de moslim tak groeit, aangezien deze zo te zien een veel hogere groeisnelheid heeft dan de ongelovige tak. Misschien dat ook moslim-nazaten net als de katholieke kinderen de switch naar atheistisch maken.

 4. 9

  Of gingen de vrouwen pas werken toen het aantal stakingen afnam…

  Het effect uit de laatste wordt denk ik nog sterker als je het afzet tegen het aantal gezinsleden.

 5. 12

  Nog iets over de beroepsbevolking. Uit mijn schamele middelbare-school economielessen heb ik overgehouden dat de definitie iets is als “mensen die beschikbaar zijn om te werken”. Eigenlijk dus werkenden + ingeschreven bij arbeidsbureau. En niet de arbeidsongeschikten, kinderen, ouderen enz.

  En in Nederland zijn heel lang gehuwde niet-werkende vrouwen niet als werkloos meegeteld. In het rapport staat dan ook (p.55) “Interessant is dat de toename van de vrouwen in de beroepsbevolking zich zowel bij de werkzame als de werkloze beroepsbevolking manifesteert. Ik heb nog niet doorgeredeneerd, maar ik vermoed dat de trend hierdoor alleen maar sterker is.

 6. 14

  Ik begrijp niet hoe de auteur die twee conclusies uit het eerste plaatje kan trekken. Overigens is het zeker waar dat katholieken zich in de vorige eeuw sneller hebben voortgepland dan protestanten. Maar naar mijn idee is die conclusie niet uit het plaatje te trekken. Ontwikkelingen in het plaatje zouden in principe ook nog het gevolg kunnen zijn van bekeringen (niet dat dat zo is overigens). En voorspellingen over de toekomst (atheisten gaan aan het langste eind trekken) zijn natuurlijk heel moeilijk te maken.

 7. 15

  @3: Omdat ze waarschijnlijk alleen in het laatste staafje zichtbaar zouden zijn? Op grond van de bevolkingsaandelen over de genoemde jaren zouden joden waarschijnlijk nog meer aanspraak op een aparte notering kunnen maken.

  Oh en verder zou natuurlijk een enkeling uit “geen kerkelijke gezindte” geen atheïst maar een areligieuze theïst kunnen zijn (al lijkt me dat verwaarloosbaar).

 8. 16

  @0:

  Het is bijna verwonderlijk dat zo’n grote verschuiving niet tot een ontwrichting van de samenleving heeft geleid.

  Hoezo, niet? Waar dacht je dat een fundamenteel deel van onze politieke onrust vandaan komt? Voorheen luidde een gezegde dat achter iedere sterke man een sterke vrouw stond. Nou, momenteel staat nog afgezien van de vrouwelijke PVV stemmers achter iedere mannelijke een racistisch viswijf.

  Vrouwen zijn in een oorzaak/gevolg wisselwerking met die arbeidsmarkt-statistiek in korte tijd een maatschappelijk meer prominente factor geworden, maar bestaan vanuit dat monomane sekse-competitie jaren 70 feminisme helaas voor een relatief groot deel uit domme, verwende, arrogante mensen die vrijwel nooit gecorrigeerd zijn; uit maatschappelijk onopgevoedenen die helemaal nog niet kunnen omgaan met zo’n verantwoordelijke positie.

  Het is emancipatie van Henk en Ingrid die hun zelfwaarde ophangen aan de waarde van hun eigen woning, maar absoluut ook gewoon die oude emancipatie van Ingrid alleen. De nieuwe asociaal is niet langer een getatoeëerde hork met bierbuik; het is een blonde havo muts met optimel-lichaam.

  Zoals ik wel eens vaker heb gezegd; als je “emancipatie” definieert als iets noodzakelijkerwijs goeds hoef je niet te wanhopen….