Heel Nederland moet aan de deurklopper

Bijdrage in Sargasso’s zoektocht naar het ‘Slechtste Idee der Lage Landen Year 2008’. Begin 2009 wordt de SILLY 2008 toegekend en symbolisch uitgereikt.

De groene omroep met verreweg de meeste vliegkilometers en co2-uitstoot in het programma-aanbod, gaat nu toch iets terugdoen voor het milieu. De Consuminderman doet vanavond zijn intrede in het omroepbestel en wel zonder een liter kerosine verbruikt te hebben. Nederland moet aan de deurklopper, jawel. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die energieverslindende deurbellen.
Aanpakken & Wegwezen, Cooking in the Dangerzone, Expedition Unlimited, 3 op Reis, zomaar een greep uit het programma-aanbod, dat de verste uithoeken van de wereld opzoekt en dan niet per fiets. Dat gaat wel langs de weg van ‘bewust reizen’, schijnt het. Afijn, de Consuminderman is Sebastiaan Labrie. Hij en Froukje Jansen gaan vanaf vanavond iedere week ‘groene’ knelpunten aan de kaak stellen. En dan gaat het om majeure kwesties als het ‘sluipverbruik’ van elektrische apparaten en andere eco-ergernissen.
Waarom elektrische deurbellen als het ook anders kan? In de meest modale gemeente van NL, Nieuwegein gaat het zendingswerk van het consuminder-duo vanavond van start. Want heel NL moet aan de deurklopper, het edele handwerk zonder irritante dingdongs en te bedienen met slechts minimaal fysiek energieverbruik. “De elektrische deurbel wordt namelijk 99,99 procent van de tijd niet gebruikt, terwijl hij wel voortdurend energie verbruikt!”. Tja, het is me wat bij LLink…

Belletje trekken

De deurkloppers zouden best nog wel kunnen ‘aanslaan’ in de Vinexwijken, al vrezen we wel overlast bij het aankloppen in de nachtelijke uren en wellicht dat het aangepast belletje trekken weer in trek komt bij de jeugd. Benieuwd ook hoe ze dit idee bij hoogbouw en portiekwoningen willen introduceren.
Bij een flat kom je toch al gauw uit op een deurklopper met draadloze afstandsbediening, lijkt me. Maar alles voor het milieu. Misschien moet het duo in een volgende uitzending toch nog even het CO2-gecompenseerd vliegtuig nemen naar de sloppenwijken in Rio. Om aan te tonen dat wonen zonder voordeur bel én klopper geheel overbodig maken.

Naschrift: het idee van de deurklopper als vervanger van de elektrische deurbel is overigens al geopperd in een uitzending van VPRO’s Tegenlicht ‘Het land van zonnestroom en windenergie’ op maandag 27 oktober. Hier het Sargief-artikel over deze uitzending.

Eerdere bijdragen in de serie “Het Slechtste Idee der Lage Landen 2008”:

Men haaste zich voor de laatste legale paddo’s…
Valt PRdV in eigen zwaard? | Wie belazert wie?
De Nationale Goed Nieuws Dag
De barre zoektocht naar het Slechtste Idee der Lage Landen Year 2008

 1. 1

  Bijna alle nieuwe apperaten hebben een adapter die geen stroom gebruikt als het apperaat niet aanstaat, waarom niet gewoon zo’n adapter gebruiken voor de deurbel?

 2. 4

  Waarom specificeren we niet met z’n allen dat ieder huis een 12volt gelijkstroom circuit moet/kan hebben ? Gewoon vanuit de meterkast – reist mee met de 240V AC draden en komt uit in een miniem eigen ‘stopcontactje’ (nou ja, zo’n rond plug-gaatje) boven een gewoon stopcontact. Kan ik al mijn trafo’s voor laptoppen, mobiele telefoons, netwerk apparatuur etc. in een keer in de vuilnisbak tiefen en is vast nog beter voor ’t milieu ook.

 3. 8

  Simpel. Een schakelaartje op de intercom of onder lichtknop entree. Moet er natuurlijk wel eerst iemand thuiskomen hè, om die schakelaar áán te zetten. Kijk, het zit namelijk zo: als er niémand thuis is heeft de traditionele deurbel of een zware klopper, wattuwil, sowieso al geen nut. Ook niet als er wél iemand thuis is en dan door een spleet tussen de gordijnen of een spionnetje gaat kijken wie er in jezusnaam nóu weer voor de deur staat en vervolgens denkt jaja je staat je nu wel wezenloos te drukken op die bel maar ik heb nou even geen zin in jouw gemiep of ik koop toch geen Wachttorens aan de deur dus tieftstraalt gvd op. En laten we er voor het gemak dan wel even van uitgaan dat degeen die voor de deur staat niet zónder te bellen of te kloppen erachter kan komen of er te ja danwel te nee iemand thuis is! Door b.v. aan je deur of ruit gaan staan te luisteren. Ja, en zal je net zien dat je na thuiskomst ook nog es dat schakelaartje bent vergeten. Pfff, ben je dán spekkoper met je mooie theorietjes en energiesparende maatregelen en ach weet je wat, krijg ook het lazarus met je bel…

 4. 9

  Een gewone elektrische deurbel verbruikt geen stroom als er niet aangebeld wordt. het is meestal een open stroomkring die men sluit door op het knopje te drukken, en dan gaat de stroom lopen en hoor je de bel. Hoe het met de modernere bellen met video etc zit weet ik niet, maar een deurklopper beneden aan een flatgebouw lijkt me weinig effectief.

 5. 10

  @Bianconero: Van 12V naar minder kan makkelijk met simpele elektronica in plaats van een relatief dure trafo. Het enige wat ontbreekt is de standaardisering, anders liep al die adapter-meuk al lang op 12V of hadden ze op zijn minst veel kleinere gebruikersvriendelijke 12V naar (bv.) 6V convertertjes.

  Maargoed ik word schijtziek van al dit soort buttvoorstellen. Laat ze eerst die BPM maar eens afschaffen, kan ik een zuinige auto kopen en zodra ik dan 1238 centimeter gereden heb, heb ik voor mijn hele leven aan elektronische-deurbel-verspilling gecompenseerd, terwijl ik niet eens een elektronische deurbel heb maar gewoon een prachtig klinkende echte kling-klang-bel met trek-touw.

  En ondertussen Floortje Dessing en Fraukje Jansen maar de halve wereld afreizen voor LLink. Een stelletje hypocriete zeikstralen is het met hun vergezochte drog-onderwerpen. Ze moesten zich kapot schamen. Laat die Floortje 1 keer naar Burgh-Haamstede reizen in plaats van naar een ander continent en alle deurbel-lekstroom van 23 jaar is voor heel Nederland alweer gecompenseerd.

 6. 12

  Het lampje in de koelkast, laten ze daar eens wat aan doen. Ik kan mijn pak melk ook wel zonder dat lampje vinden. Reken maar eens uit hoeveel dat bespaart voor heel Nederland, de komende 1.000 jaar.

 7. 14

  Lampjes, deurbelletjes, drukkertjes… waar zijn we toch in vredesnaam mee bezig. Laten we eens kijken wat de productie van dit achterlijke itempje over deurbellen aan energie heeft gekost? Camera’s (opgeladen batterijen), lampen (stroomvreters), geluidsapparatuur (stroomvreters), de montage (montagetafel, beeldschermen, koffiezetapparaten), elektrische troep in de opsmukkamer (lampjes rond de opmaakspiegels, de haarfeun, elektrische nagelknipper, weet-ik-veel), mobieltjes (iedereen bij omroepen is altijd overal en altijd druk aan het bellen, dus zijn die mobieltjes vooraf opgeladen), en dan niet te vergeten de uitzending (aan zendzijde bakken met stroom, aan kijkerszijde een paar honderd tv-toestellen). Ik bedoel maar…

 8. 15

  O ja, mocht er nu een milieufreak opstaan die beweert dat je “eerst moet investeren om vervolgens te kunnen oogsten”… niet doen. En ja: ook mijn computer verbruikt stroom, dus die heb ik ook alvast afgevangen.

 9. 16

  Jaja! zo kan ie wel weer! Wat een negatief gebrabbel allemaal. Zo wordt het ook nooit wat met het milieu. Lekker betrokken allemaal met de wereld waar jullie kinderen, kleinkinderen, en achterkleinkinderen in op moeten groeien. Als iedereen zich nou eens inzet (ja ook met dit soort acties ja!) dan gebeurt er in elk geval wat….

 10. 17

  @16: je wil toch niet echt beweren dat het uitschakelen van alle elektrische deurbellen in Nederland ook maar op de geringste wijze bijdraagt aan de oplossing van het milieuprobleem?

 11. 18

  Flauwekulgedoe;)

  In m’n vorige woonplek had ik een electrische deurbel die belde door de opgewekte stroom van het indrukken van het knopje.

  Er zijn b.v. toetsenborden (piezo-electric ) verkijgbaar met hetzelfde principe alsmede nano-electriciteit opwekkende kleding etc.