Hebben jullie nu je zin?

Economist Democracy Index 2006Ook zo teleurgesteld in de democratie in Nederland? Baalt u ook zo van het afglijden van de normen en waarden in de politiek, en heeft u ook zo de pest in over de regentencultuur en de linkse kerk die dit land in gijzeling houdt?

Dikke vette pech, mafkees! Nederland is namelijk een van de Uberdemocratische landen in de wereld, die alleen braatworstparadijs Zweden en uithoek IJsland voor zich moet dulden. En dat is niet de conclusie van een NGO, Europees instituut of het Centraal Plan Bureau. Nee, dat concludeert de liberale Economist. Volgens het blad scoort Nederland perfect in politieke cultuur en burgelijke vrijheden. Alleen de politieke participatie is een 10-.

Maar als de democratie niet beter kan, waar komt onze mismoedigheid over Nederland dan vandaan? Wie moeten we nu de schuld geven?

 1. 5

  Ach, ik ben niet zo teleurgesteld in de democratie als je het bekijkt zoals de Economist het bekijkt: sec gezien loopt het allemaal redelijk netjes hier. En vergeleken met andere landen gaat het met de normen en waarden in de NL politiek, vind ik, ook wel ok. (Overigens: linkse kerk die ons in de greep houdt? De ‘linkse kerk’ heeft de afgelopen decennia toch vooral in de oppositie gezeten.)

  Natuurlijk kan ik wel teleurgesteld zijn dat er zo velen zijn die op Wilders (bijvoorbeeld) stemmen, maar dat hoort erbij. En teleurgesteld zijn dat er beslissingen worden genomen waar ik het niet mee eens ben, maar ook dat hoort erbij. Over hoe de democratie op zich functioneert ben ik best tevreden. Sorry ;)

 2. 6

  Inderdaad @Mark, dat kan natuurlijk inderdaad, de democratie de schuld geven. In intolerante buien denk ik ook wel eens, kutsysteem waar allemaal domme boeren hun mening mogen geven over zaken waar ze geen verstand van hebben… en dan word ik weer aardig. Een zakenkabinet, zou dat zo erg zijn?

 3. 7

  The Economist is een flauwekul blad vol met vrijemarkt gejuich en andere lulkoek. “5 Dollar oil”. Verder geen aandacht aan besteden.

 4. 8

  The Economist heeft inderdaad als missie om het liberale vrije markt denken te promoten, maar ik zou het zeker geen lulkoek noemen. De artikelen zitten gedegen in elkaar en de naslagwerken die ze produceren worden op mijn org regelmatig geraadpleegd.

 5. 9

  We moeten ons (politieke) gezichtsveld maar eens wat meer Noord-Oostwaarts gaan richten en ons gaan afwenden van de gemankeerde samenlevingen ten Westen en ten Zuiden.

  Zweden braadworstparadijs? Voetballand zal je bedoelen met prachtige spelers als:
  Sharbel Touma,
  Kennedy Bakircioglu,
  Daniël Majstorovic,

  Henrik Larsson,
  en natuurlijk Ove Kindvall

  en de uitzondering die de regel bevestigt: Zlatan Ibrahimović,

 6. 10

  burgelijke vrijheden? dus we hebben het hier nog goed ten opzichte van andere plekken.. dat belooft weinig goeds voor de toekomst dan :)

  en mismoedigheid komt misschien wel omdat we helemaal geen democratie willen maar een baasje die ons een risicoloos leven vol spulletjes en vermaak geeft?

 7. 13

  Dat doe ik inderdaad Pelayo, een stevige korrel zeezout.
  Maar zo’n dergelijk lijstje is geen verrassing, al het geweeklaag van fortuynistische wilderianen ten spijt. Er is geen kloof tussen burgers en betstuurders, er zijn alleen hele grote volksstammen die te lui of te dom zijn om zich er voor in te zetten. Lekker brullen en kankeren aan de zijlijn, vrijblijvend en veilig. En nu wil ik patat met kroketten!

 8. 15

  Het succes van een democratie wordt niet bepaald door structuren, regels en systemen, hoe belangrijk deze ook zijn. Het functioneren van een democratie wordt bepaald door de mensen die er bij betrokken zijn.
  De Nederlandse volkaard wordt toch voornamelijk bepaald door matigheid, zuinigheid en een kruideniersgeest. Dat is an sich niet slecht, maar de grote problemen los je hiermee niet op. En dat is precies wat mensen, onder andere, parten speelt. mensen zien dat de grote vraagstukken van onze tijd niet worden opgelost. Daarom lopen veel mensen ook steeds naar een andere partij in de hoop dat die het wel oplost.

 9. 19

  …waar komt onze mismoedigheid over Nederland dan vandaan?

  Wie heeft er gezegd, dat democratie geen mismoedigheid veroorzaakt? Wie heeft er gezegd, dat democratie geweldig is [en een soort utopiaanse mensen genereert].

  Het probleem zit hem in de illusie van de verheerlijking van democratie. uiteindelijk blijven we allemaal mensen (hetgeen de tweede vraag beantwoord: Wie moeten we nu de schuld geven?)

  Laten we trouwens eerlijk wezen: de Griekse democratie heeft iets van 100 jaar geduurd, die van Europa duurt nu een kleine 200 jaar (in Frankrijk dan, als ik de periode tot WOI erafhaal zijn we net 100 jaar bezig in de rest van EU, soms nog korter). Ik denk dat we het beste al weer gehad hebben en dat we aan de luiheid en kankergraagheid van de mens gewoon weer ten onder gaan richting een of ander [door democraten verafschuwd] systeem gaan waar de regering een klein clubje potentaten is. Merk hier op dat Rusland wijselijk[?] de democratie heeft overgeslagen.

 10. 20

  Ehmm en bij de illusie van de democratie behoort natuurlijk ook nog de illusie van de vrijheid waar de mens van nature eigenlijk helemaal niet tegen kan *grijnst kwaadaardig*

 11. 21

  Ik zou het graag geloven, een liberale vrijheidsbeginsellievende Economist. En àls er een kern van waarheid in zit, dan is dat omdat ze in de VS op straat hele andere trends sigaleren, bv eigen rechter spelen, moslim pesten e.d.

 12. 22

  “Wie heeft er gezegd, dat democratie geen mismoedigheid veroorzaakt? Wie heeft er gezegd, dat democratie geweldig is [en een soort utopiaanse mensen genereert].

  Het probleem zit hem in de illusie van de verheerlijking van democratie. uiteindelijk blijven we allemaal mensen (hetgeen de tweede vraag beantwoord: Wie moeten we nu de schuld geven?)”

  Dank, helemaal mee eens. De hoop dat een bepaalde politieke partij de grote problemen kan oplossen is nogal naief lijkt me. We kunnen op zijn best grote problemen het hoofd bieden en binnen de perken proberen te houden. Mensen (nou ja, ik dan) zijn niet mismoedig over de democratie, maar over de problemen waar we mee zitten.

 13. 25

  Mijn stokpaardje: de media hebben de schuld. Die hebben een cynische en achterdochtige kijk op de maatschappij, de politiek en de democratie gecultiveerd. De gekte rond de debatten met gelijk aan het begin als dieptepunt het debat Bos-Balkenende bij RTL4, Henk-Jan Smits met z’n X-factor en dan vandaag de commentator van de Telegraaf die beweert, dat de komst van de PvdD de democratie geen dienst heeft bewezen… Het gezonde gevoel voor relativering wordt op die manier totaal verziekt.

 14. 26

  Dat ons land erg democratisch is betekent niet dat we het eens zijn. Het zorgt er juist voor dat we tegenover elkaar komen te staan omdat we over heel veel dingen een mening (moeten) hebben. Terwijl we er de ballen verstand van hebben.

 15. 27

  Mismoedigheid is toch gewoon part of the deal? Net als kankeren over de kwaliteit van het eten in een restaurant, terwijl er kindertjes in Afrika sterven van de honger?

 16. 28

  Zien jullie het dan niet?? Nederland staat op de rand van totale chaos, een burgeroorlog is aanstaande. Luister dan naar onze Geert. We worden overspoeld door een horde islamofascisten. Code Red! Code Red! :P

 17. 30

  Onze democratie scoort dus hoog op een lijstje? Mijn mismoedigheid (wist niet dat ik die had) verdwijnt als sneeuw voor de zon! duh..

 18. 31

  Ik vraag me toch af of de economist heeft op zitten letten de laatste jaren, want de demcratie is door het vorige kabinet toch stiekem een eind afgebroken. Of gezien het “liberale” (neocon?) karakter van het blaadje wordt dat juist als goed voor een democratie gezien?

 19. 33

  @Bismarck
  …want de demcratie is door het vorige kabinet toch stiekem een eind afgebroken.

  Alles is relatief dus ook de democratie. Wat jij constateert zegt alleen iets over de blijkbaar nog snellere degradatie/afbraak van de democratieën om ons heen [door neocons?]

 20. 34

  Overigens merk ik dan toch dat ik zo’n lijstje ga doornemen en serieus nemen. Gevaarlijke shit dus.

  Dit lijstje bekijkend blijkt dan dat N-Korea toch wel bij de as van het kwaad hoort, alleen met Iran en Syrie zit de VS ernaast, dat moeten Tsjaad en Centraal Afrika zijn.

  Verder blijkt het dat het plan van de VS om democratie naar Irak en Afghanistan te brengen toch wel fors mislukt volgens de economist. Ze staan op plaats 112 en 135 respectievelijk (van de 167). Ook het schok-effect van democratie in de regio is niet echt terug te zien, met een stuk of 10 landen uit het midden-oosten in het rijtje authoritaire regimes en slechts Israel en Palestina in het rijtje “flawed democracies”.

  Tenslotte is volgens de economist Turkije nog lang niet klaar voor de EU, want bestempeld met het keurmerk “Hybrid regime”

 21. 35

  Het is niet zo zeer de democratie die teleurstelt, maar de inhoud van de democratie; de poppetjes die de poppenkast bevolken hebben, naar het lijkt, alleen maar zaagsel in hun hoofd. Het vaak ontbreken van een visie en het elkaar achternalopen in de waan van de dag maakt dat het doek wel eens mag vallen zodat we naar de volgende poppenkast kunnen gaan.

 22. 36

  @32: Burgerrechten zijn aanzienlijk ingeperkt. Ik denk dan aan de uitgebriede (en meest gebruikte ter wereld) mogelijkheden om mensen af te luisteren en internetverkeer te onderscheppen en de vermindering van de voorwaarden waaronder dat mag. Ik denk dan aan de uitbreiding en verlenging van de mogelijkheid om mensen vast te houden zonder aanklacht. Ik denk aan het uitgebreide gebruik van anonieme getuigen, die ook niet door de verdedigend advocaat aan kruisverhoor mogen worden onderworpen en aan de uitbreiding van de mogelijkheden om informanten te gebruiken.

  Als ik al dat bezie, snap ik in de verst verte niet hoe nederland een 10 kan scoren op civil liberties, of ik moet er wel iets heel anders onder verstaan dan the economist.

  Ik zou het zeer kunnen waarderen als Sragasso Britta Böhler eens kon overhalen om een gastartikel te schrijven.

 23. 37

  Ik vraag me nog steeds af in welke zin de democratie in NL is afgebroken… en @34: wat bedoel je hier nu mee te zeggen?

  Natuurlijk is het goed zulk soort onderzoek kritisch te bekijken en al dan niet met een korrel zout te nemen, maar om er automatisch van uit te gaan dat een Economist-artikel enkel ideologische bedoelingen heeft lijkt me hiermee in tegenspraak. Zaken kritisch bekijken betekent ook dat je de optie open houdt dat er iets zinnigs gemeld wordt.

 24. 41

  Democtratie is vrijheid, vrijheid is twijfel, onvrede, keuzemoeheid en dus ook gekanker. Niet voor niks dat ook Denemarken in de top tien staat. En Finland met zijn gigantische zelfmoordcijfers. Ik zie dat gekanker altijd als symptoom van een tevreden volk.

 25. 43

  @39: Ik zie. Niet helemaal hetzelfde dus als ik dacht. Maar ook met hun methode kom ik niet op een 10. Vraag 50 (Raad van State spreekt zich nooit ten faveure van een burger uit ten koste van de staat), 54 (de oranjes), 59 (lijkt me duidelijk) en 60 (daar had ik het over in post 36) zijn in Nederland objectief bekeken niet met 1 te scoren. Verder zijn er nog wel wat punten af te trekken afhankelijk van zienswijze. Dan heb ik even alleen naar civil liberties gekeken. Ik heb geen zin hun hele onderzoek over te doen.

 26. 44

  @42: Ik zie in de top 10 maar 3 min of meer slavische landen (dan tel ik Rusland, als multi-etnische staat mee, waar zich volgens mij relatief meer zelfmoorden voordoen onder de niet-slavische minderheden). Ik tel ook 3 finoegrische landen (van de 3 die er ter wereld zijn) en twee baltische landen (van de 2 die er ter wereld zijn). Mijn conclusie zou anders zijn dan de jouwe!

 27. 45

  Zover was ik nog niet gekomen, maar je hebt gelijk. Ik vermoed dat zo’n onderzoek (misschien wel noodzakelijkerwijs) te botte-bijl-onderverdelingen heeft in 0, 0.5 en 1. Het onderzoek is natuurlijk nogal mega-mega. Ik ben geen socioloog, maar ik zal het een socio/statisticus-vriend van mij eens voorleggen, kijken wat hij ervan denkt.

 28. 47

  @Bismark: Ik probeerde meer te laten zien dat een goeie democratie niet tot meer zelfmoorden leidt. Voor de rest geef ik je helemaal gelijk, behalve dan dat Finoegrisch alleen een taalgroep is. Cultureel gezien zijn Finnen Scandinaven, Hongaren Slaven. En de Esten daar ergens tussen in…

 29. 48

  @Carlos #13: ik wil nog even opmerken dat een korrel zeezout dezelfde chemische samenstelling heeft als een korrel mijnzout, een enkel sporenelement nagelaten. Sterker nog, het meeste zeezout dat in Nederland op de markt is, komt gewoon uit zoutmijnen. Het gaat om zout dat miljoenen jaren geleden door een prehistorische zee is afgezet. En dan mag het volgens de wet zeezout heten. jaja, des Bouvries heeft laatst bij de Keuringsdienst van Waarden op t.v. van alles over zout geleerd.

  Op een wat serieuzere toon: The Economist is zeker een rechts blad. ‘Liberaal’ is in deze een interessante woordkeuze omdat dat in het taalgebied van The Economist juist progressief en links betekent. Qua artikelen ben ik met je eens dat The Economist vrij degelijk in elkaar zit. Op het saaie af zelfs. Veel beter dan een schreeuwblad als Elsevier bijvoorbeeld.

 30. 49

  Wat het gezeur over de Democratie betreft, is het in Nederland volgens mij gewoon zoals Freek in zijn conference aangaf. Vrij vertaald: terwijl de wereld om ons heen affikt, maken wij ons druk om futiliteiten die we opblazen tot enorme proporties.

 31. 50

  Terecht,..die derde plaats! Bedoel,…als in totaal 900.000 mensen hun stem kunnen uitbrengen op een Partij voor Vrijheid van alle Dieren en een Partij voor Tegen Gedoe van Moslims….en dat omdat er wat onzorgvuldigheden waren geslopen bij een paspoortaanvraag?…barst je toch spontaan in juichen uit zeker!….

 32. 51

  @JvB,

  Ben ik helemaal met je eens. Maar dat moet je niet te hardop zeggen hoor want dan ontken je het bestaan van de enorme maatschappij ontwrichtende problemen.

  Ik heb ook het gevoel dat we terug gaan naar een soort peutertijd. Men wil instantaan resultaat als er een probleem gesignaleerd is. Politici worden behandeld als voetbal trainers. Hoewel ze niet zo snel ontslagen worden nog, is er wel een trend dat na enkele matige wedstrijden een roep om vertrek uit het gepeupel komt.

 33. 52

  @47: Dat vind ik wel erg gereduceerd! Finoegren zijn/waren toch ook een zeer bepaalde etnische groep. Jagers en kariboetelers, nomaden in ieder geval. Behalve de Finnen, Esten en Hongaren horen onder andere ook de Sami, Kareliers en Samojeden tot de familie (onder die laatste schijnt de zelfmoordrate ook erg hoog te zijn).

  Als je over cultuur begint te praten is er natuurlijk toch al veel sprake van vermenging. Hoever wijken (slavische) tjechen af van de (germaanse) oostduitsers of Oostenrijkers? Wat is het verschil tussen (romaanse) Roemeen en (slavische) Slovaak?

 34. 53

  Hullie hebben het gedaan!

  De mensen die 3eneenhalf jaar geen krant openslaan, zich niet om politiek bekommeren en dan op een achternamiddag een dubieuze stemwijzer invullen en op grond daarvan hun stem uitbrengen.

  De mensen die wel voelen dat de politiek de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, welzijnswerk etc. etc. op de kop zetten, maar liever Lingo kijken dan zich er tegenaan te bemoeien.

  De passievisten.

 35. 54

  @YP: Een van de meest frustrerende kenmerken van Democratie is ook dat je, binnen het kader van bepaalde grondrechten, de stem en wil van het volk moet accepteren.

  Ook als dat betekent dat een stel ongeinformeerde, ongeinteresseerde xenofoben zorgt dat de man met het slechtste kapsel op aarde de komende paar jaar met 8 vriendjes gesubsidieerd door de staat zijn gal kan gaan spuien.

  Ook als het betekent dat het het mogelijk maakt voor een kale gewezen puntlasser uit Oss om 25 van zijn beste vrienden en familie de komende vier jaar aan een overheidsbaan te helpen waarbij ze het leeuwendeel van hun salaris vervolgens verplicht in de kas van zijn carnavalsvereniging moeten storten.

  In beide gevallen geldt: je kunt het er niet mee eens zijn, maar als je werkelijk in Democratie gelooft heb je het te accepteren.

 36. 56

  Jaja JdB,…eens. Democracy rules.

  ”kale gewezen puntlasser uit Oss” en ”salaris verplicht in kas van carnavalsvereniging”.

  Hij’s fijn JdB…

 37. 58

  @57: Dat is de straf van de economist voor Belgies anti-amerikaanse houding: Gewoon een paar plaatsen naar beneden zetten die hap, want ze zijn voor de as van het kwaad!

 38. 60

  Tja. Dus dit is nou democratie.

  Een verzameling lobby-groupies op staatskosten 4 jaar lang de kas laten plunderen.

  Of ben ik nou te optimistisch?