Hart van Servië in actie voor weduwe Tito

Tito en Tita in betere tijdenNadat vorige maand de Servische televisie een een hartverscheurend nieuws-item had uitgezonden over de deplorabele woonsituatie van de weduwe van Tito komt de overheid nu in actie en gaat haar bouwvallige villa repareren. Sommige ministers verkeerden kort daarvoor nog in de veronderstelling dat Jovanka Broz (81) allang was overleden. Niets is minder waar: de oude vrouw leeft nog steeds en woont in een vervallen villa in een sjieke wijk van Belgrado. Op sommige plekken in de villa ontbreekt zelfs het dak. “Het lot van Jovanka Broz was een schande voor Servië”, verklaarde de Servische minister voor Mensenrechten Rasim Ljajic nadat de verbouwingswerken van het huis van de voormalige first lady van Joegoslavië vorige week van start gingen. “Ze leefde in catastrofale omstandigheden. Het was tijd dat we onze plicht aan mevrouw Broz nakwamen. (IPS) Overigens is het maar de vraag of Tito deze ‘Hart van Servië Reparatie’ zo heeft gewild? De machthebber van het voormalige Joegoslavië was immers drie jaar voor zijn dood in 1980 al gescheidde van zijn vrouw omdat hij vermoedde dat ze een coup tegen hem had voorbereid. Hij ontnam haar al haar bezettingen en plaatste haar onder huisarrest in de villa. Heeft iemand misschien een lijntje met Tito?

 1. 1

  Misschien wil het huidige regime zich distancieren van de twee zwarte decennia die het achter de rug heeft en probeert het terug te grijpen op de “betere tijden” van Joegoslavie, toen Servisch-nationalisme nog niet zo hard was en zelfs een niet-servier de baas, door zich meer met die ex-leider te vereenzelvigen.

 2. 2

  Tito laat vanuit de hemel, waar hij deel uit maakt van de 72 koppige mannenharem van de uit de kast gekomen homosexuele profeet mohammed, weten dat hij op dit moment wel grotere zorgen aan zijn hoofd heeft.

 3. 3

  Het is toch wel prachtig dat ze uitgerekend daar een ‘minister voor mensenrechten’ hebben.

  Kunnen we die ook eigenlijk niet in Nederland introduceren: Er beginnen hier ook allerlei mensen steeds gekkere dingen te roepen waar ze ´recht´ op menen te hebben.

 4. 4

  Op dit moment is Tito de enige die over de gehele Balkan heen even (on)geliefd is/was.
  In Servie zeiken ze over de Ustasha en de Hansjar en de UCK in de rest van ’t voormalige Joegoslavie zeiken ze op de Serven en de Chetniks,maar iedereen is het over 1 ding eens:”vergeleken met onze huidige boeven waren Tito en de Partizanen(lees communisten niet) zo slecht nog niet.”
  En hoe langer het blijft broeien daar, hoe groter en mythischer zijn verering en die van de communistische staat Joegoslavie zal worden.
  Je merkt t nu al.

 5. 6

  Nou niet alleen de minste der kwaden.
  de communisten waren ook de enige niet etnische groep in Joegoslavie.
  de meeste Partizanen Divisies waren bosnisch en kroatisch met op de derde plaats pas de Serven maar op de een of andere manier hoor je daar de serven nooit over zeuren.
  vergeet niet dat de Joegoslaven het enige volk waren dat zich bevrijd heeft van de Nazis zonder enige noemenswaardige steun van de Geallieerden.
  en toen de Russen in 45 de Partizane hielpen ,hadden die al 3/4 van het land op eigen kracht in handen gekregen.
  Dat en het feit dat er weldegelijk ideologische verschillen waren tussen het Yugo en en het Warschaupakt communisme zorgt ervoor dat 20 jaar na dato de joegoslavische communisten een veel betere reputatie op de balkan hebben dan Stalin& co. dat hebben in Rusland.