Harlem Rennaissance, the sequel?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Harlem is een van de meest beroemde buurten van Amerika, het epicentrum van Afro-Amerikaanse cultuur en politiek. Het is ook een van de armste wijken van New York. Sargasso-correspondent Dimitri Tokmetzis woont er met zijn jonge gezin middenin en doet wekelijks verslag over het razendsnel veranderende leven in de wijk en daarmee over het razendsnel veranderende leven in de Verenigde Staten. Vandaag de eerste aflevering: een tweede Harlem Rennaissance?

De eerste aflevering kan maar op één plek beginnen: 125th street. Het is de levensader die de beroemde New Yorkse zwarte wijk doorkruist. Onderaan de post vindt u een introductie van de wijk en de serie met een virtuele rondleiding op 125th Street. Klik op de tabbladen naast de kaart aan en ontdek wat er de komende tijd op Sargasso’s Harlem Shuffle volgt. De tekst gaat onder de kaart verder en kijk gerust even rond op streetviewniveau. Deze ultieme 2.0 kaart is gemaakt door Sargasso-redacteur Daniël Hoenderhos.

Waarom een serie over deze wijk? Mijn vrouw en ik zijn hier een jaar geleden komen wonen en we zien de wijk iedere dag veranderen. De wijk komt niet alleen bij van de knock-outs die de drugsepidemie in de jaren zestig, zeventig en tachtig keer op keer uitdeelde; ze is bevangen geraakt door een geheel nieuwe energie. Mark my words: over een paar jaar is Harlem een van de hipste wijken van New York. Blanken durven eindelijk de wijk in, aangetrokken door dalende criminaliteitscijfers, het snel beter wordende woonklimaat, de prachtige en nog betaalbare huizen, de nabijheid van Central Park en goede transportverbindingen en de uit de grond springende restaurantjes, winkels en cafés. De wijk wordt afgestoft en opgepoetst. Het verleden glimt er weer doorheen.

En wat voor verleden is dat! Om even een paar namen te noemen van plaatselijke beroemdheden die in de wijk hun thuis en muze vonden:  F. Scott Fitzgerald, George en Ira Gershwin, Alexander Hamilton, Oscar Hammerstein, Harry Houdini, Arthur Miller, Louis Armstrong, Count Basie, W.E.B. duBois, Duke Ellington, Lionel Hampton, Billy Holliday, Donald Jones, Al Pacino, Adam Clayton Powell jr., Harry Belafonte, Chevy Chase, Ben E. King, Malcolm X, Sugar Ray Robinson, Sonny Rollins, J.D. Sallinger, Nina Simone, Dinah Washington, Tupac Shakur, P. Diddy, Kelis, Bizz Markie, Kareem Abdul Jabbar en Jonathan Franzen. De culturele opleving aan het begin van de twintigste eeuw, de zogenoemde Harlem Rennaissance, heeft de wereldwijde muziek en kunst blijvend en grondig beïnvloed.

Of het tot een tweede Rennaissance komt, is ongewis. De problemen blijven levensgroot. Nog steeds is iedereen bang voor een terugkeer naar de criminaliteit van weleer. Nog steeds zijn de leefomstandigheden in the projects gevaarlijk. Nog steeds lopen er gewoon teveel gekken los op straat. Maar Harlem vertelt nog veel meer verhalen dan dat, verhalen die in veel metropolen te horen zijn. Over hoe het is om op de onderste trede te moeten leven in een rijke stad. Over gentrification, wat er gebeurt als de oorspronkelijke bevolking uit een wijk wordt verdreven en de culturele verbindingen oplossen. Over het leven in een multiculturele metropool aan het begin van de 21ste eeuw. En tot slot vertelt Harlem ook verhalen over belangrijke Amerikaanse sociale kwesties: de gebrekkige gezondheidszorg voor velen, de poverty trap dat het zicht op de Amerikaanse droom ontneemt, de food deserts in het land van obesitas, over hoe religie een taai weefsel vormt dat mensen in die continue dynamiek op de been houdt.

Over dit alles zal de serie gaan, vertelt vanuit een bijzondere wijk. Ik zal de wijk eerst in wat grotere, meer abstracte lijnen schetsen om daarna wat meer in te zoomen op het menselijk niveau. Daar is simpelweg nog wat meer tijd voor nodig. Verzoeken, vragen en suggesties zijn uiteraard van harte welkom. Daar zal ik rekening mee houden tijdens de verslaggeverij.

Het is al met al een ambitieus streven, maar eentje dat past bij New York en de wijk die haar credo zo treffend belichaamd: alles verandert, razend snel.

En nu, sit back and enjoy the ride…




    Reacties (14)

    #1 Anoniem

    Ik heb zin in deze serie, maar dit is eigenlijk een tweede introductie, weet je niet hoe je moet beginnen?

    • Volgende discussie
    #2 Peter

    Met hulde voor die Hoenderdos Harlem Shuffle 2.0 kaart!

    Meteen op de laagste trede geklikt, uit professionele interesse. Blijbaar bestaat is de dagopvang in Harlem een openluchtgelegenheid, waar ook “gewoon” publiek wordt toegelaten ( “Het is de enige plek waar ik me ’s avonds ongemakkelijk voel“). Of worden ze s’nachts de nachtopvang niet in gejaagd?

    Vergelijke met Nederland: hier wordt sinds kort hoog opgegeven van het feit dat er geen dakloze meer op straat te zien is en de overlast aardig is teruggedrongen.
    Ze zijn er wel, die “alcoholisten, gekken en gespuis“, maar zijn, bijvoorbeeld in het Haagee China Town, te vinden in de dagopvang. Het is hier drukker dan ooit, omdat ze op straat niet meer getolereerd worden.

    Misschien een idee voor Harlem? Gooi er wat geld tegen aan en verstop ze bij het Leger des Heils of zo.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #3 GR

    Ik pik het gewoon niet meer dat er zo lang geen nieuwe post is. En dat van mijn belastingcenten!

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #4 KJ

    Tja, ik ben toch meer een downtown guy. Als je mij wilt vinden, zit ik in de Knitting Factory.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #5 Share

    Ik durf eigenlijk niet dichter bij Harlem te komen dan de Canadese grens.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #6 Hans Meijers

    Leuke opzet om het van dicht bij te ervaren

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #7 Steeph

    @GR: belastingcenten? Moet je toch eens uitleggen.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #8 Snebbert

    Harlem heeft schitterende huizen, maar echt relaxed is het er niet. Ooit 4 dagen in een hotelletje daar gezeten, ik was blij dat ik de rest van de NY-trip heb doorgebracht in de Upper West.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #9 Shy boy

    Het lijkt wel het verhaal voor de Haagse Transvaalwijk. Dat kan ik controleren, in NY kom ik niet elke dag.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #10 Dimitri Tokmetzis

    @1 Eerste was een uit de hand gelopen aankondiging, deze post het echte begin. Volgende week neem ik meteen een lekker smeuiig onderwerp bij de horens…. criminaliteit.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #11 Shy boy

    Smeuiig onderwerp … criminaliteit. Ik weet niet of dat zo humoristisch is. Kijken we naar de slachtoffers, in de statistics gaat het cijfer omlaag, maar niet alles wordt aangegeven. Heerlijk die naïviteit.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #12 gronk

    Dat autistengeneuzel over statistiek geloof ik wel zo langzamerhand. Doe mij maar een goede N=1 analyse.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #13 Share

    @gronk Wow.. (/Neo)
    Lol dat zegt u hiér, waar statistiek heiliger dan godsakker.

    • Volgende discussie
    • Vorige discussie
    #14 caprio

    Ah mooi! Woon je in die opgeknapte yuppen woningen, rond 110th? Supermooi inderdaad en ruim! Heb twee jaar op 123th gewoond, vond de voortdurende racistische opmerkingen en kutattitudes van de zwarte winkelbediendes behoorlijk irritant moet ik zeggen. Van mij mogen ze die hele buurt gentrify-en, huppekee, de blanke middenklasse bulldozer eroverheen.
    Wel reuze interessant hoor de problemen van de zwarte bevolking in Amerika, met name, vergeleken met de succesvolle immigratie van zoveel andere groepen niet-blanke en blanke immigranten. Er valt veel te leren voor Nederlandse immigratie beleid.

    • Vorige discussie