1. 2

  Of het bij de VVD ook als verlies wordt ervaren weet ik niet. Veel VVD’ers vonden hem toch te eerlijk, te redelijk, te intelligent, te humaan en te aardig, dat heet daar “links”.

 2. 3

  inderdaad, aardige man, maar hij had beter lid kunnen worden van D66.. zo heeft hij een hele links draaiende meute binnengehaald waar de VVD voorlopig nog niet vanaf is

 3. 5

  @ 1,2,3

  Toch proef ik iets bijtends richting VVD in al jullie reacties. Maar misschien zie ik dat er wel in…

  Wist niet dat hij ziek was, toch jammer. De man was veel in beeld toen ik me voor het eerst een beetje ging interesseren in politiek en hij kwam inderdaad intelligent en redelijk over. Spijtig.

 4. 8

  Dijkstal was zeker niet links. Hij was echter wel een redelijk mens en bereid om ook met “links” te praten en zaken te doen. Gewoon, op basis van gelijkwaardigheid. Elkanders zorgen serieus nemen en common ground zien te vinden. Daarom werd hij door sommige meer rabiate figuren binnen de VVD wel voor links versleten.

  Een CDA’er bij wie ik een zelfde soort gevoel had was Enneus Heerma.

 5. 9

  sorry hoor, maar dijkstal was wel links.. alle geneuzel terzijde.. een erg links liberaal, zeg maar een D66- mannetje.. hij heeft veel van z’n vrindjes de VVD binnengeloodst die zich nu in allerlei bochten moeten wringen om het huidige electotorale rechtse geluid van de VVD te verteren

 6. 10

  Sikbock, geef eens een voorbeeld van een typisch links standpunt van Dijkstal? Of vind je een gematigde positie in het midden en je gezond verstand gebruiken ook links? En wie zijn toch die “vrindjes”?

 7. 11

  beetje kort en selectief geheugen olav?

  als er iemand last had van linkse onderbuikreflexen was het dijkstal wel.. hij moest dan ook regelmatig even uithuilen bij frits bolkestein..

  http://www.elsevier.nl/web/1082858/Nieuws/Politiek/Dijkstal-vergelijkt-Verdonk-met-Le-Pen,-Haider.htm

  [quote] Jodensterren
  Twee jaar geleden ontstond een rel toen Dijkstal een plan van Verdonk om een integratieclassificatie voor allochtonen in te voeren vergeleek met het uitdelen van jodensterren

 8. 12

  Sickbock, ben je van mening dat iedereen die destijds kritiek had op Verdonk automatisch “links” is? Zo ja, dan is dat duidelijk. Mijn definitie is een andere.

  Maar voor de goede orde vind ik ook wel dat het overdreven is om Verdonk met Le Pen en Haider te vergelijken. Daar is mevrouw toch echt te dom (en daarmee te ongevaarlijk) voor.

 9. 13

  dat laatste ben ik met je eens. Maar je wilde dat ik voorbeelden gaf om te illustreren dat dijkstal uit de linkse onderbuik toeterde. Ik heb er dus twee gegeven

 10. 14

  Je hebt duidelijk een andere definitie van “links” dan ik. Ik zie hier hoogstens een wat ongelukkige formulering van op zich terechte kritiek. Dat heeft verder niets met het hebben van linkse standpunten te maken. Meer met de manier waarop het politieke debat soms wordt gevoerd.

 11. 16

  Liberaal is eerder ‘links’ dan ‘rechts’.
  (als we toch bezig zijn)
  Net zoals conservatief eerder ‘rechts’ is dan ‘links’. Met uitzonderingen daargelaten.

  Gelukkig zit de wereld niet zo zwart-wit in elkaar.

  Tis jammer dat Dijkstal niet het nieuwe paarse kabinet meemaakt.
  Dijkstal was gewoon een geschikte kerel en wars van dogmatisme.

 12. 17

  Waarom ga je er toch steeds niet op in? Ik dacht dat we een soort van discussie hadden en ik wil echt graag weten wat die linkse standpunten van Dijkstal dan wel waren. Ik herinner me Dijkstal namelijk helemaal niet zo links, zijn opvattingen op sociaal-economisch gebied waren wat je zou kunnen noemen “degelijke” (rechts-liberale) VVD-standpunten. Op immaterieel gebied was hij gewoon een liberaal en democraat. En hij had respect voor andersdenkenden, maar niet voor lieden die dat respect zelf niet konden opbrengen.

  Is “links” voor jou meer een soort scheldwoord voor iemand wiens stijl je niet aanstaat?

 13. 18

  @17, voor wilders en zijn martelarenbrigade is alles wat het niet met hun eens is links, zou knap zijn als jij iemand weet te vinden die dat uit kan leggen

 14. 19

  Beste Gbh, ik wist (nog) niet dat Sickbock ook tot de “martelarenbrigade” hoorde. En eerlijk gezegd maakt het me ook niet uit als hij dat is, als we maar gewoon kunnen discussieren. Ik wil de gedachte nog niet opgeven dat dat mogelijk is.

  En Dijkstal was dus wel een goeie, intelligente en aardige man, maar niet links. Tenzij je denkt dat “goeie, intelligente en aardige man” = links, waar ik het dan weer moeilijk mee oneens kan zijn ;-)

  Links zijn betekent voor mij nog altijd dat je in sociaal-economische kwesties kiest voor samen delen, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, collectief eigendom is soms een goed idee, uitoefening van macht mag niet voorbehouden zijn aan mensen met veel centen, enzovoorts.