Handig trucje

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-11-2022

COLUMN - In zijn 42e column leert de auteur ons een handig trucje om van plastic afval af te komen.

Hoe kom je makkelijk van een plastic zakje af? Vouw het eerst tot een soort langwerpig rechthoek om het vervolgens bij voorkeur van de dichte tot de open kant op te vouwen tot een compact klein driehoekje. Dat neemt veel minder ruimte in dan een samengefrommeld zakje. Je zou verbaasd zijn hoeveel plastic zakjes bijvoorbeeld in een plastic zakje passen. Vooral wie aan recycling van plastic doet, zal dit trucje dan ook waarderen, want het opbergen van plastic neemt tot nu toe nog steeds veel te veel ruimte in beslag.

[kliktv]

Het vouwen zelf vergt een beetje oefening, want de breedte van het langwerpige driehoek is variabel, een breed rechthoek gaat sneller, maar een smal rechthoek wordt compacter. Verder werkt het trucje alleen met een oneven aantal driehoekvouwtjes en daarom kan het laatste stukje ook vrij makkelijk te lang of te kort worden. Maar uiteindelijk gaat het echt heel makkelijk.

Het filmpje heeft weliswaar een Engelse titel, maar is verder in het Frans. Mede daarom heb ik de indruk dat het trucje vooral in het Romaanse taalgebied bekend is en de overstap naar ons nog niet heeft gemaakt, maar misschien weten jullie daar meer van dan ik. Ik heb wel diverse Youtube filmpjes in het Engels gevonden, maar die zijn anders. Daar gaat het om moeilijkere dingen, over hoe je touwen of hele boodschappentassen van oude plastic zakken kunt maken, ook interessant, maar dit handige opbergtrucje ben ik daar niet tegengekomen.

Vol trots liet ik het trucje een keer aan iemand zien, maar hij vroeg toen alleen: “Is dat alles?”. Alles waarvan? Dat zei hij er helaas niet bij, maar het antwoord is vrij zeker ‘Nee’. Het zal ongetwijfeld niet geschikt zijn als  methode om de grote problemen van deze wereld op te lossen, maar dat beweert ook niemand. Het is gewoon een handig trucje.

Reacties (8)

#1 Joost

Ik mis de tag “lifehacking” :-)

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Volgende keer: hoe je het efficientst een boterham met pindakaas kan smeren. Over 2 weken: 1001 leuke dingen die je met huishouddoekjes kan doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 zmmmoccc

Vooral wie aan recycling van plastic doet…

…verdoet zijn tijd of doet het alleen omdat zijn of haar lokale overheid hem of haar daar middels zinloze financiele prikkels toe beweegt.

http://www.nu.nl/binnenland/2177132/nascheiding-plastic-afval-levert-meer.html

Als u uw plastic gewoon in de prullebak gooit, kunt u het vervolgens lekker aanstampen met wat zwaarder afval teneinde het gewicht van uw vuilniszak te maximeren (lukt veruit het beste met poepluiers!) en uw rug te blesseren bij het verwisselen van de vuilniszak cq het aan de weg plaatsen ervan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Gezien het verdienmodel van mijn gemeente (geld vragen voor restzakken, dat kan alleen als je maximale scheiding aanbiedt), is het maar de vraag of zij goedkoper uit zouden zijn als we plastic niet zouden scheiden.

@topic: Waarom zou ik mijn plastic zakken gaan vouwen? Ik gebruik ze om mijn gescheiden afval (blik, plastic, glas, tetra) mee naar het milieuperron te brengen. En daarbij heb ik eerder een tekort dan een overschot aan plastic zakjes, want ik ga altijd met een tas of rugzak winkelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

1) Hou gewoon op met al die plastic zakken voor de boodschappen maar gebruik hiervoor de gratis lege doos die bijna elke super apart heeft liggen. Gooi deze vervolgens met al het oud papier weg in de daarvoor bestemde speciale papiercontainer. Als deze er niet is schrijf dan naar gemeente om er een in de buurt te plaatsen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

2) Gewoon lekker ouderwets verdwenen beroepen herintroduceren (schille-/ oud papierboer). Als de volumes voor een container oud papier te klein zijn kan het ook huis-aan-huis worden opgehaald. Door iemand in de bijstand of weggesaneerde sociale arbeidsplek¹ (eigen baas; leuker als thuiszorg of bloempies stekken). Groente/ etensrestenafval idem dito: thuis in een speciaal ontworpen bak scheiden van overig afval³. Dan hou je als je het goed doet alleen metaal (blik) en plastic over. Deze afvalstroom vervolgens over de (magneet)band bij de verwerking: rest het makkelijker te vergruizen plastic tot granulaten voor b.v. plastic emmers³.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

3) Urban farming (zoals dat nu b.v. in spookstad Detroit plaatsvindt). In elke wijk van plm 5000 inwoners een stadsboerderij² met (gras)land met b.v. een paar duizend kippen, 75 varkens, 50 koeien, afh. van belastbaarheid en herstel perceel. Wie werken daar¹ en wat voer je vervolgens die beesten? Zie 2. Wat doe je met al die kakelverse eieren, melk, scharrelvlees en ettelijke andere producten? Die “verkoop” je uitsluitend aan minima in de wijk¹ of ruil je b.v. tegen groenten met de andere 100 locaties in de regio en vice versa. De Stadsarchitect krijgt gewoon opdracht dit te realiseren. In elke wijk in elke grote stad loze ruimten te over, en anders zakt in de loop der tijd wel een keer een ongebruikt kantoor of huizenblok door de hoeven…

¹ Besparing op uitkeringen. Kopen bij de stadsboerderij? Afhankelijk gezinssituatie bijstandsuitkering met b.v. 100 euro verlagen. De prikkel bestaat hieruit dat de tegenwaarde van het bij de boerderij aangeschafte totale maandelijkse voedingspakket het dubbele in een supermarkt kost.

² Educatieve doeleinden. Dat kinderen b.v. zien waar al dat vreten allemaal vandaan komt.

³ De gemeente kan vooraf aankondigen de reinigingsrechten met tientallen euro’s per jaar te verlagen als burgers actief meewerken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jos van Dijk

#3 interessant bericht voor de gemeente(raad). Maar zo lang het niet wordt opgepikt blijft scheiding vooraf natuurlijk beter dan alles op de grote hoop.

  • Vorige discussie