DATA - In een jaar lijkt er niets te veranderen, maar na tien jaar ziet de wereld er plots totaal anders uit riep een wijze m/v ooit.
Dat gevoel overviel me vandaag bij het bezoeken van de zoveelste editie van Hack de Overheid. Zelf was ik nog nooit op zo’n dag geweest. Maar alle ontwikkelingen op het vlak van open data en overheid hou ik al zeker 10 jaar in de gaten. En jaar na jaar dacht ik dat er maar geen schot in kwam.
En dan zie je plots die omslag komen. Dan zie je plots maar liefst 8 overheidsinstanties in den lijve aanwezig op zo’n dag om hun datasets aan te bieden en toe te lichten. Dan voel je dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn.
In een aantal landen zijn er al succesvolle experimenten met open data van de overheid waaruit blijkt dat de overheid helemaal geen rechtszaken aan haar broek krijgt maar juist ineens grote besparingen bereikt of de service naar de burger naar een veel hoger niveau weet te brengen. Alleen maar door de gegevens die ze hebben, beschikbaar te stellen. Een voorbeeld ter illustratie.
Het real-time beschikbaar stellen van de werkelijke aankomst- en vertrektijden van treinen en bussen laat zich mooi vertalen in applicaties waarmee burgers kunnen zien hoe laat hun bus/trein werkelijk vertrekt. Dat spaart frustratie maar blijkt ook meer mensen naar het OV te trekken omdat ze daarmee beter en voorspelbaarder hun reis kunnen plannen.
Wat dat betreft hebben we nog wel een lange weg te gaan overigens. Want voor HDO werd voor maar liefst 2 buslijnen de real-time data opengesteld. Het zou de vervoersbedrijven sieren als ze zouden inzien dat hun dienst het vervoeren van passagiers is en niet het opslaan en bewaken van gegevens.
Maar goed, dat was een klein dipje in mijn verder positieve gevoel van de dag.
Neem het eenvoudige voorbeeld van de data van de brandweer Amsterdam. Die hadden voor een lange periode alle meldingen met alle tijdstippen en locaties beschikbaar gesteld. Ze kwamen er zelf nog niet aan toe om er iets mee te doen. Maar een heatmap is zo gemaakt met een paar hackers erbij. En als je dan een beetje gaat spelen met de tijd kan je zien dat er patronen en seizoenen zijn, ook in het maken van fikkies (denk aan nieuwjaarsnacht als extreem voorbeeld). En als je dat al brandweer weet, kan je slimmer met de schaarse middelen omgaan. Misschien dat daarom ook een van de leidinggevenden hoogstpersoonlijk een kijkje kwam nemen.
De brandweer overweegt om nog verder te gaan. Waarom niet real-time de meldingen en locaties beschikbaar stellen? Een toepassing daarvan is bijvoorbeeld voor blinden. Je hoort wel een brandweerauto in de straat, maar wanneer moet je je zorgen gaan maken. Even uit het raam kijken is er niet bij. Waarom dan niet een waarschuwing (bv sms) als het binnen een straal van 50 meter van jouw huis is?
Of waarom die data niet aan TomTom geven? Zeker in Amsterdam is het wel handig om te weten waar er brandweerauto’s op de gracht staan, want daar kan je dan echt niet langs. Ook niet na hard toeteren.
En zo kwamen er legio ideeën voorbij die bijna als vanzelf gerealiseerd worden als de gegevens maar beschikbaar komen. Denk bijvoorbeeld aan een app (of layar) waarin je ziet welke bouwvergunningen in jouw buurt open staan? Of eentje waarmee je de beschikbare sociale huurwoningen in een bepaald gebied kunt zien waar je voor in aanmerking komt en waar minder dan 50 mensen zich op ingeschreven hebben. Of apps die frustraties besparen gesproken.
Sla je eenmaal aan het denken over alle mogelijkheden, begrijp je ook dat over 10 jaar dingen heel anders zullen lopen. De overheid gaat over van plat informatie aanbieden via websites in een vorm waarvan zij denken dat die goed is, naar het ruw aanbieden van alle gegevens die ze hebben waarmee anderen slimme dingen gaan doen waardoor er een veel grotere kans is dat er iets goeds van komt.
En dan nu…. roffel roffel…. de meest praktische app die op de dag zelf afgemaakt werd (men only): De wc-vinder voor Amsterdam!
Reacties (17)
Geef het tijd, en de landelijke overheid corrumpeert het wel weer tot een dataopslag exercitie.
Of een tikkeltje te melancholisch van mijn kant?
WC-vinder?? De aangegeven toiletpotjes zijn allen urinoirs. Voor het vrouwelijk deel van de bevolking van geen enkel nut.
@Annie: Dat stond er ook bij. Naam heb ik niet gekozen.
@Annie, mee eens, ik vind het ook erg vrouw- en kind-onvriendelijk. De naam heb ik persoonlijk gekozen voor toekomstige uitbreiding. De momenteel beschikbaar gestelde data door Stadsdeel Centrum Amsterdam bestaat inderdaad helaas alleen uit urinoirs. Zie het maar als een begin, want hiervoor was er helemaal geen data beschikbaar. Zodra we beschikking krijgen over meer data met vrouw-vriendelijke wc’s dan komen die er ook bij te staan. Als niet-Amsterdammer zie ik ook het liefst alle openbare wc’s in heel Nederland in de database staan.
Het kan je ook aan het denken zetten :) Waarom zouden er in het centrum van Amsterdam alleen gratis te gebruiken openbare men-only urinoirs zijn? Misschien veroorzaakten alleen mannen overlast door wildplassen?
Een dergelijke kaart voor pinautomaten zou ook handig zijn ;)
Met wat kleine aanpassingen: beschikbaarheid (sociale) huurwoningen regio Rijnmond is er al een jaar of vier:
http://www.woonnet-rijnmond.nl/#/zoeken/kaart
Wel apart dat biotoop rond zo’n pisbak, zag er b.v. overduidelijke scootercriminelen rondhangen met aan de overkant allemaal schaarsgeklede hoeren voor de ramen. De zware putlucht die er hangt de LUCHT tis microbiologisch onverantwoord mensen neem toch de boete voor lief en pis rechtstreeks in de gracht. Zo word je op de vroege morregen maar weer eens geconfronteerd met het afvoerputje van Nederland i.c. de verzilting van de samenleving…
Brr, weet je wat je kan met je wc app?
@davidk: Daar zijn al de nodige apps en layars voor hoor. Overigens is dat natuurlijk geen overheidsdata.
Wat een enthousiasme. Als ik (digibiel) het goed begrijp weet de overheid straks niet alleen waar en wanneer ik met mijn mobieltje ben, met mijn auto en wat ik bij de dokter doe, maar ook of ik de trein wel op tijd haal en of ik openbare urinoirs bezoek. Die brand-app is wel leuk. Op een gegeven dag kun je uit de data redelijk voorspellen waar en hoe laat er een brand uitbreekt. Zie je in de straten een race tussen de brandweer en sensatiepubliek om er het eerste bij te zijn, waarna ze gezamenlijk staan te wachten tot de fik ook echt uitbreekt.
Maar serieus: alle overheidsdata openbaar. Ik bedoel ‘de overheidsdata’ en niet de mijne.
@Peter: Nee, dat eerste wisten ze al. Dat tweede hoeven ze niet te weten.
En die eindzin is perfect.
Lezenswaardig in deze context:
http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/daarom-information-governance/
Zie hier voor wat meer voorbeelden
http://www.youtube.com/watch?v=SBXsrJ7dtrc&feature=related
Ik was er ook bij en heb met Remco Wendt
Erik Romijn, Klaas van Schelven en
Bram Braakman
http://energielabelapp.nl gemaakt. (werk alleen beperkt in amsterdam)
Hiermee kan je het energielabel van je huis vinden en dat van je omgeving / buuren.
‘Zelf was ik nog nooit op zo’n dag geweest. Maar op het vlak van open data en overheid hou ik in de gaten.’
Dus niet ?
Sweet prejudice … Sweet career …
Oh and the preview tab functionality has been disabled on sargasso …???
Dat met die toiletten is toch hot:
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/mar/29/toilets-government-open-data
Nog een keer over de toiletten. Maar dan weer NL en nu voor de vrouwen:
http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/2011/03/toiletten-voor-vrouwen