Haatimams en blaat-goeroes

OPINIE - Recente uitnodigingen van bepaalde personen hebben nogal wat stof doen opwaaien.

Sjeik Abdullah Al Muslih wordt door sommigen een “haatimam” genoemd, blijkbaar vanwege een uitspraak over zelfmoordaanslagen, van ruim 10 jaar geleden. Hoe haatvol de man is of hij nog achter de uitspraak staat, is mij verder onbekend.

Deepak Chopra is een schrijver over “alternatieve geneeskunde”, waaronder homeopathie, diëten tegen kanker en zijn eigen idee dat je met je gedachten in staat bent het verouderingsproces te doen keren. Hij staat in ieder geval nog wel achter zijn ideeën.

Opvallend aan beide uitnodigingen is het commentaar er op. Waar na de uitnodiging in Eindhoven opgeroepen wordt om de imam toegang tot Nederland te weigeren, wordt er over Chopra gezegd dat we naar hem moeten luisteren om te kijken wat hij misschien voor nuttigs zou zeggen.

Ik vraag me toch af: waar zijn nu die voorvechters voor vrije meningsuiting? Waarom mag de één, die wereldwijd bekend staat als charlatan en oplichter, wel komen spreken en nodigen we zelfs een staatssecretaris uit om hem te gaan zien, terwijl een ander, waarvan we weinig meer weten dan een uitspraak van meer dan tien jaar geleden, aan de hoogste boom moet?

Denk na over wie je een podium geeft

Ik ben er niet voor om op voorhand een toespraak te verbieden, zoals eerder al geschreven denk ik dat onze maatschappij bijzonder veerkrachtig is. Maar ik zeg wel het volgende: denk na voordat je iemand uitnodigt. Welk signaal geef je af met een uitnodiging? En welk signaal geef je af als je naar iemand gaat luisteren? Meestal weet je wel welk kunstje een spreker vertoont.
Waar nu de Stichting Alzheimer Nederland zich moet verdedigen tegen terechte kritiek van degenen die Chopra maar al te goed kennen en menen dat zijn komst afbreuk doet aan serieus onderzoek naar Alzheimer en enkel legitimiteit verschaft aan zijn onzin-ideeën, kreeg ook de Al Fourqaan-moskee de nodige kritiek te verduren over welke kant zij nu op willen met hun lezingen, hun voorbeeldfunctie en maatschappelijke positie.

Wie weet vertelt Chopra deze keer wel iets nuttigs, wie weet is de toespraak van de imam gevuld met liefde en dankbaarheid, het zou allemaal zomaar kunnen. Een stilstaande klok geeft tweemaal per dag de goede tijd aan, dat wil nog niet zeggen dat ik daarmee mijn afspraken kan plannen.

Ondanks de verschillen zijn de parallellen duidelijk: wie je uitnodigt straalt uit op je organisatie, je evenement en je bezoekers. Denk daaraan bij je volgende uitnodiging.

Dit is een gastbijdrage van Martijn Tonies.

Reacties (14)

#1 kevin

Helemaal eens dat een organisatie zich eens goed achter de oren moet krabben als ze dit soort figuren uitnodigen, zij het kwakzalvers of haatzaaiers, maar waar het misgaat is dat rechtse media met succes eenieder die ze niet aanstaat, de mond kunnen snoeren. Het is met name kwalijk dat burgemeesters meegaan in populistische prietpraat en bijeenkomsten verbieden met een wel héél ruime interpretatie van “openbare orde”. Het zou iedereen in dit land vrij moeten staan te spreken in het openbaar. Als wat je zegt, strafbaar blijkt, moet daar achteraf een zaak van gemaakt worden. Censuur vooraf is niet de bedoeling.

Opvallend dat rechtse media die het hardst roepen op een inreisverbod voor “haatbaarden”, zichzelf steevast zien als voorvechters van de vrijheid van meningsuiting.

 • Volgende discussie
#2 Bas van Stapelberg

Waarom? Juist wat wij haat noemen is misschien geen haat maar zware frustraties. Je moet deze mensen juist een podium geven. De complete VVD haat ook mensen die buiten het arbeidsproces zijn gevallen of door ziekte thuis zitten. En als je met een VVD’er eens een gesprek aan zou gaan dan merk je dat die haat erg diep zit. Van CDA is bekend dat zij stiekem de islam toch wel een fijne richting vinden, is dat ook haat? Geeft ze een podium en laat je niet afschrikken door angst, want angst is een slechte raadgever.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 stoethaspel

@1:

Links, rechts. Het zal allemaal wel. Al was het maar vanwege de “spontane” protestacties, waarvan ik er meerdere gezien heb, om onwelgevallige artiesten die tóch het lef hadden optredens in ons land te boeken van de podia te verjagen.

Let’s face it, veel mensen zijn zodanig vastgeroest in hun opvattingen dat alleen het hebben van een andere mening al voldoende is om hun ergernis op te wekken. De politieke kleur voorbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Mario

“Hoe haatvol de man is of hij nog achter de uitspraak staat, is mij verder onbekend.”

Is dat die imam die na (ook) berichtgeving op geenstijl niet langer gebruik kon maken van (o.a.) zijn recht op vrijheid tot meningsuiting?

Pin me (nu even) niet vast op het volgende, maaaar, ik meen een artikel gelezen te hebben met latere opvattingen/ uitspraken van die persoon. Hij stond, -uiteraard geheel in takkiejastijl-, niet meer achter zijn eerder gedane uitspraken. Time flies..

Zal het later even terugzoeken (g2g). Kan evengoed een andere imam zijn geweest, trouwens..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dante

Oh dus Deepak roept ook op om anderen die het niet eens zijn met zijn leer of deze bestrijden te doden door middel van zelfmoordaanslagen… Een zeer terechte vergelijking dus.

Deze haatimam heet Mullah Abdul Aziz. Hij was degene die, samen met zijn jongere broer, in de Rode Moskee en verschillende meisjeskoranscholen te Islamabad, Pakistan, honderden meisjes van gewone studenten in angstaanjagende monsters had gehersenspoeld. Gekleed in zwart (vandaar het Zwarte Leger of de Zwarte Djinns genoemd) en bewapend met stokken en vuurwapens, vielen ze overal en iedereen aan en hadden binnen afzienbare tijd de hele hoofdstad doodgeterroriseerd. Op een gegeven ogenblik in 2007 moest het staatsleger ingezet worden om de moskee en de koranscholen van zwaargewapende terroristen te bevrijden. Vanuit de moskee belde deze imam elke dag de media en eiste dat zijn terroristische opvattingen in het hele land moesten worden opgelegd, anders, liet hij weten, waren hij en de meisjes bereid voor de martelaarsdood. Veel van de meisjes liet hij doodgaan in zware gevechten, de terroristen die zich schuilhielden in de moskee, werden ook afgemaakt, maar deze haatimam zelf had geprobeerd in vrouwenkleren en in een zwarte boerka te vluchten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zuiver

Chopra kan een charlatan zijn maar misschien heeft hij ook een punt. En dat punt zou dan zijn, dat de mens zelf in staat is zijn dementie te keren, in elk geval af te remmen.

Ten gunste van Chopra spreekt iig dat hij Tanzi zo ver heeft gekregen met hem een boek te publiceren. Tanzi zal daar wel een reden voor hebben, wellicht is het dat hij twee opponerende meningen een gezamenlijk forum wil geven, wellicht is het dat hij Chopra een deel van zijn gelijk geeft.

Daarnaast is ook Philip Scheltens blijkbaar zo ver dat hij een symposium organiseert waar Chopra en Tanzi aan meedoen.

Ik weet niet genoeg van alzheimer om te stellen dat Chopra liegt. Ik hou zeker niet van alternatieve geneeswijzen.
Maar misschien is geesteskracht zelf inderdaad in staat iets te doen. Chopra heeft in elk geval experts op het gebied van alzheimer op zijn weg gevonden die hem een deel van zijn gelijk geven.

Wellicht moeten we dan maar op 5 juni (!) gaan luisteren.
Kijken wat daar geroepen wordt.

En over de imam weten we niets.

Daar houdt het dan ook mee op. Geef hem de ruimte en een tweede kans, ja eens met dat punt dat je impliciet maakt. Dan weten we nl daarna wat meer. Opmerkelijk is dat je niet linkt naar “het volledige artikel over de lezing van Abdullah Al Muslih in het ED of digitaal via de epaper of Blendle” zoals aan het eind van je link wordt uitgenodigd.

Ik verwacht op of kort na 5 juni een bericht over het symposium.
Ik verwacht ook een verslag van wat de imam heeft gezegd op 22 mei, wellicht is dat het ED-artikel van 23 mei.

Je eigen stuk is van 25 mei.
Ik proef journalistieke nalatigheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 nome

Het is algemeen bekend dat de schrijver van dit stukje een fantast en stemmingmaker is, dus waarom hem hier een podium geven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 CaptainJSpaulding

@5 In vrouwenkleren? Waar gaat het naartoe met deze wereld…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

@7.

Ken je hem dan zo goed:

Raadslid SP #Oss – Scouts-leider – Atheïst – Relatie met @missuanmi – // Councillor – Scout-Leader – Atheist – IT-nerd – Dutch – blog op http://www.tonies.com

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 MrOoijer (Jan van Rongen)

@6: ach ja, die Tanzi… betaald door Chopra en dan mag zeker zijn “autoriteit” als argument gebruikt worden. Nu raken wel meer top-wetenschappers het paadje kwijt, denk maar aan Pauli. Het zegt niets.

Of roept Chopra maar wat? Laten we het hopen. Op de site van Tanzi en in de wetenschappelijke literatuur is niets van een samenwerking te ontdekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 zuiver

@10: Betaald door Chopra? Waar haal je dat vandaan?

En waar doel je op dat Pauli het paadje kwijt is ? Een psychische crisis? Weg van het katholieke? Wetenschappelijk is Pauli dacht ik altijd straight geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Frank789

@11: “The initial study will test seventy-five (75) candidates and discover whether a week of immersion in The Chopra Center Lifestyle Radical Wellbeing Program can dramatically alter cellular biology. We will also test whether we can reverse biological markers of aging and alter gene activity to promote radical wellbeing. ”

http://www.choprafoundation.org/education-research/sbti-initiative/
http://scienceblogs.com/insolence/2014/09/16/deepak-chopra-tries-his-hand-at-a-clinical-trial-woo-ensues/

“Chopra bulkt van het geld, maar probeerde er nog wat via Indiegogo voor te werven en vroeg de deelnemers ook nog een bijdrage van 2875 dollar waarvoor ze niet eens hun avondmaaltijden kregen.”
http://kloptdatwel.nl/2015/05/20/new-age-goeroe-deepak-chopra-brengt-moderne-kwakzalverij-tegen-alzheimer/#comment-2035275741

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 okto

@6:

Maar misschien is geesteskracht zelf inderdaad in staat iets te doen.

Uit de medische literatuur is bekend dat dementie uit te stellen is (dus niet: te voorkomen is) met een jaar of vier a vijf door aktief gebruik van het brein. Dat kan echter van alles zijn: of je dat nu met “geesteskracht” doet of met cryptogrammen of sudoku’s oplossen maakt niet zo veel uit.
In die zin heeft Chopra dus gelijk, alleen zal hij er wel veel blabla en poeha om heen verkopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Dehnus

Ik zou het ook niet leuk vinden als ik niet langer meer naar mijn “Blaat goeroe” mag :P. Dus geef de grijze MuizenMassa nu geen rare ideeën ;).

Het word als steeds moeilijker om wierrook te krijgen of je pentagram (een simpele niet zo’n over de top Goth ding) te vervangen bij verlies…

Mag je straks ook niet meer naar je “Yoga” leraar :D. Stel hij legt je in de knop en je kost de gezondheidszorg iets :)..dat kan niet hoor…. dat is voor de grijze muizen en hun luier ouders die verplichte in het oude grijze muizen tehuis moeten :).

 • Vorige discussie