Omdat de WHO morgen beslist of ze naar de hoogste alarmfase gaat m.b.t. de H1N1 (varkensgriep) pandemie, leek het me wel een goed idee om weer even een update te geven van het verloop.
Daarom eerste even het plaatje met het aantal gevallen wereldwijd (en de dagelijkse toename):
Het lijkt misschien nog steeds redelijk lineair. Maar toch is er sprake van een zekere versnelling. Het aantal gevallen per dag erbij ligt nu consequent boven de 1000.
En dan het plaatje met het aantal doden en het aantal griepgevallen per dode:
De kans dat je aan de griep overlijdt als je het eenmaal hebt, lijkt dus nog steeds af te nemen. Omdat het om een relatief milde griep lijkt te gaan, is het ook niet onwaarschijnlijk dat veel gevallen niet eens herkend of geregistreerd worden.
Reacties (15)
vind de laatste grafiek onduidelijk neem aan dat blauw het totaal aantal doden is, aantal griepgevallen per dode staat dan bijna 200 op 1?
H1N1 is nog steeds een vogelgriep
Men schat dat het aantal geregistreerde infecties de werkelijke infecties elkaar met ongeveer 1 op 20 ontloopt. Maar dat men wel een goed beeld heeft van de doden. De mortaliteit is dus waarschijnlijk eerder 1 op 4000.
@gbh: Uh ja, dat geeft de legenda toch ook aan?
“gewone” griep, per jaar zo’n drie miljoen ernstige gevallen waarbij 500.000 overlijden..
pinda’s dat H1N1 gezeur, de WHO doet aan weer alarm, die wolven gelooft ook niemand meer.
*pfizer koopt champagneflessen*
(was ik vergeten te noemen, the undercurrent)
Da’s eigenlijk helegaar geen slechte daar, Larie.
Waarom niet gewoon een griepnaam toekennen aan de grootste winstpakker erop? Alles moet toch geprivatiseerd? En dat geschmier omtrent ‘Maxicaans, of ‘Varkens, of H1N1 … gewoon: de Pfizer-griep, basta.
kan ik een shotje van die toch wel milde griep krijgen? Bij mijn weten ben je dan een kleine week in de lappenmand om daarna de antistoffen te hebben, om bij een volgende mutatie voorbereid te zijn….
Uit eigen empirisch onderzoek (n=1) blijkt dat de kans om ernstige – met hevige flatulentie gepaard gaande – beroerdheid na het eten van een Mexicaanse burrito bij TacoBell velen malen hoger is dan het opdoen van het nu al gehypte H1N1-virus. WHO zou er goed aan doen de prioriteiten te herschikken.
@2:Letaliteit, niet mortaliteit. Overigens kun je de letaliteit nog niet vaststellen, aangezien het sterven aan de griep altijd achterloopt op het krijgen van de griep (er zitten dus onder de geïnfecteerden nog aankomende sterfgevallen). Met name als het aantal geïnfecteerden hard stijgt, wordt de letaliteit dus onderschat door de sterfte-incidentie.
WHO heeft inderdaad het hoogste alarmniveau afgeroepen:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8094655.stm
WHO equals Pfizer et al..
Prik deze ballon toch lek dames Heeren ook.
WHO zuigt.(mijn gedachte na 20 jaar infectieziekten (rhino.hepa,hiv) onderzoek..vele verhaaltjes in deze..ze zuigen die gasten..paniekgedoe gelijk het terrorgedoe.weeralarm…kwats)
Altijd fijn, al die meningen van mensen die van toeten noch blazen weten. De stippen die op uw afkomen zijn een auto.
@larie,
Wat bedoel je precies?
Hier op het zuidelijk halfrond ligt de situatie een beetje anders en dat was ook de reden dat er bij de ontdekking van het virus zo negatief gereageerd werd.
1. Vanwege een (later bevestigde) beperkte registratie van licht ziektegevallen in Mexico lag het mortaliteitspercentage veel hoger dan het in werkelijkheid gebleken is
2. Men was bang dat als er in Mexico, in de lente, de impact zo groot was, hoe moest dat dan wel gaan worden in het Zuidelijk Halfrond waar de winter voor de deur staat
Steeph: Klopt, iedere exponentiele (of daarop gelijkende) curve begint vrijwel lineair met een lichte progressie…