Guantanamo op de Vliehors?

Guantanamo Bay (Foto: AFP PHOTO / US NAVY / Shane T. McCOY )Vandaag was Gijs de Vries te gast bij het Radio 1 journaal. Gijs is oud-kamerlid voor de VVD en werd vlak na de aanslag in Madrid (‘311’) gepresenteerd als de ‘anti-terrorisme-coordinator’ van de EU. Er is echter altijd veel kritiek op zijn functioneren geweest en onlangs [url=http://www.nu.nl/news/972202/10/rss/Terrorismebestrijder_Gijs_de_Vries_treedt_in_maart_af.html]legde hij zijn functie neer[/url]. Inmiddels werkt hij op het instituut Clingendael voor internationale betrekkingen.

De Vries deed vanochtend enkele opmerkelijke uitspraken ([url= http://portal.omroep.nl/mplayer?mpstream=wmbb&mpurl=http%3A%2F%2Fcgi.omroep.nl%2Fcgi-bin%2Fstreams%3F%2Fradio1%2Fnos%2Fuitzendingen%2F31-07.wma&genre=Journaal&titel=7:00%20uur%20Radio%201%20Journaal&nav=xagrnCsHEbGcZtHjIfK&refered=ukdrnCsHEbGcZtHnSopBzoB)]hier[/url] te vinden, tweede half uur) waaronder over het bezoek, afgelopen week, van enkele kamerleden aan het gevangenen kamp Guantanamo Bay. De Vries zei daar onder andere het volgende over.

“Het gaat er natuurlijk niet om dat het eten in Guantanamo goed is, maar dat daar mensen gevangen zitten, zonder aanklacht en zonder enige vorm van proces, in strijd met de meest elementaire mensenrechten.”

Dit zei hij naar aanleiding van uitspraken van van Baalen van de VVD die alles spik en span vond. In de NRC werd ook een [url=http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article831976.ece/ChristenUnie_Guantanamo-tribunaal_in_Den_Haag]ChristenUnie parlementariër gequote[/url] die zelfs vond dat de internationale gemeenschap niet de Amerikanen alleen de “hete kolen uit het vuur” kon laten slepen en dat er in Europa een tribunaal voor ‘terreurverdachten’ moest komen. Vooral dat laatste schokte me behoorlijk. Het zijn immers de Amerikanen die misschien niet het vuur hebben aangestoken, maar er wel olie (letterlijk) op gegooid hebben en het flink op blijven stoken. Voor de duidelijkheid: het argument was dus [i]niet[/i] “bovendien kunnen we op deze manier zorgen dat de verdachten een eerlijk proces krijgen”, maar ondertussen werd een dergelijk tribunaal wel vergeleken met het Joegoslavië- en [url=http://english.aljazeera.net/NR/exeres/59DF4C2E-FB7D-4C44-B339-BE93693D6417.htm]Hariritribunaal[/url]. Wilders wil nog verdergaan en [url=http://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_binnenland/article831446.ece/Wilders_wil_Nederlandse_versie_Guantanamo]Guantanamo kopiëren[/url]. Guantanamo op de [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliehors]Vliehors[/url], dus?

Ik dacht dat het wel een algemeen gedeelde mening is in Nederland dat ‘Guantanamo Bay’ eigenlijk ingaat tegen alle rechten en vrijheden die Bush c.s. zeggen te beschermen, zoals de Vries ook in het genoemde interview ook stelt. Ik vond het dus vrij opmerkelijk dat er twee kamerleden uitspraken doen die daar niet alleen aan voorbij gaan, maar het verschijnsel ook nog in stand willen houden en zelfs naar Europa willen halen. Voor zover dat al niet gedaan was met de CIA-vluchten en aanverwante geheime gevangenissen. Ik vond het ook raar dat het bezoek wordt verslagen met een klein stukje op pagina-zoveel nu eindelijk Nederlandse volkvertegenwoordigers het controversiele kamp bezoeken. Ik ben er dus blij mee dat iemand als De Vries die zo lang dicht bij het vuur heeft gezeten het nog een keer onder de aandacht brengt en ook die mening is toegedaan.

 1. 1

  Terwijl je De Vries er toch niet kunt beschuldigen een Amerikabasher te zien. Met de renditions, de geheime vluchten naar al even geheime gevangenissen in Europa, deed hij zijn uiterste best vooral geen bewijzen te zien. Misschien is De Vries weer zo’n jammerlijk voorbeeld van een politicus die pas *na* zijn politieke carriere principes ontdekt…

 2. 2

  Tijdens de parlementaire enquete naar de imaginaire bouwfraude was De Vries het enige lid van de commissie met hersens.
  Het lijkt me dat hij daarom ook niet voldeed als EU anti terrorisme coordinator, er is geen ander terrorisme dan dat van de VS, Engeland en Spanje.
  Helaas voor de Spaanse terroristen pakte het verkeerd uit, het terroristisch regime viel.
  Geen van de vandaag veroordeelden in Spanje heeft bekend.
  Kwajongenswerk als de moord op Van Gogh kan ik niet zien als terrorisme.
  Rond 1795 werd Nederland een Franse vazalstaat, rond 1815 een Britse, en is vanaf 1945 een VS vazalstaat.
  Zodoende worden degenen die de waarheid zeggen verbannen naar baantjes bij NATO propaganda instituten.
  Ik ben bang dat hij daar ook snel uit wordt weggewerkt.
  ‘You can always tell when a politician lies, he then moves his lips’.
  Eerlijke politici hebben korte carrières.

 3. 3

  Mijn voorliefde was altijd Rottumeroog (lost t vanzelf op). Maar die heb ik al gereserveerd voor de draaideurcriminelen, de pedo’s zonder zelfbeheersing en de junks zonder toekomst. Terroristen hebben tenminste nog een psyche waar aan gewerkt kan worden dus doe die maar gewoon op t vaste land.

  @2 Oh, hoe duidelijk is t dat jij niet in de bouw werkt. Of heb jij ook nog een zak met pepernoten op zolder staan?