1. 1

  Een zwart gat is op heelal-schaal het equivalent van de dood in ons (werkelijk onnoemelijk kort) leven. Net als de dood verdwijnt al wat in een zwart gat gaat, om er nooit meer uit weer te keren.

 2. 3

  @1: Nounou, hoe melodramatisch, maar onwaar. Dode dingen verdwijnen niet altijd en zelfs als ze verdwijnen, worden ze nog wel eens teruggevonden (denk aan Toetanchamon). Als we dan al moeten gaan vergelijken staat een zwart gat eerder gelijk aan vergetelheid.

 3. 4

  Melodramatisch, zo had ik het nog niet bekeken … Zo ergens op de hoek van een podium nabij de bordeau veloeren drapperiën, gelegen op de grond; To be, or not to be … Om dan plots door een zwart gat opgeslokt te worden. Floeps, weg.
  Jaren later vind men nog een schoen …

  Maar het leven, de beleving, dat is toch weg ? Met Toetanchamon hou je toch geen discussie meer ?
  De dood, het heelal, zo’n zwart gat, het onvermogen om het in zijn totaliteit te vatten, daarop wou ik eigenlijk aansturen …

  Vergetelheid, doet me eerder denken aan een zomerse dag op terras met een frisse pint …
  Grapje.

 4. 8

  @4:“Maar het leven, de beleving, dat is toch weg? Met Toetanchamon hou je toch geen discussie meer?”

  Je kan er niet mee praten dus is het weg? Beetje nauwe interpretatie. Zijn Chinezen voor jou dan ook dood? Kan je ook niet mee dicussieren. Sterker nog, een Toetanchamon nu bij leven, daar was ook weinig discussie mee mogelijk (en niet alleen vanwege taalproblematiek, maar ook omdat jij, simpele sterveling, niet mocht praten tegen farao’s).

  Beleving is er nog alleszins bij Toetanchamon. In zekere zin vertelt hij nog steeds af en toe kleine stukjes over zijn leven en dood.

  Die zomerse dag is blijkbaar in ieder geval niet in de vergetelheid verdwenen.

 5. 9

  @8 U begrijpt heel goed wat ik bedoel …
  Maar ik begrijp u ook wel. Heb wreed moeten lachen met uw Chinezen …
  Zie het zo, niet iedereen heeft de virtuoze gave van het woord mee gekregen. Maar een ei is een ei, en vroeg of laat moet je dat kwijt.