Grof, grover, grofst: de Grootste Leugen van 2010

Was het Balkenende, die ontkende dat er een verband bestond tussen de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak en de benoeming, later dat jaar, van Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris–generaal van de NAVO? Of was het Joran van der Sloot, die loog niets met de moord op Stephany Flores te maken te hebben? Feit is dat er het afgelopen jaar weer veel werd afgelogen. Sporters, politici (vooral PVV’ers), bobo’s, omroepbazen: allemaal logen ze. Er werd dom gelogen, functioneel gelogen, achterbaks gelogen en met name door mannen gelogen (was het niet de journalist H.L. Mencken die het ooit al eens vaststelde: mannen liegen véél meer dan vrouwen?).

Afijn, Sargasso heeft weer een nieuwe verkiezing: De Grootste Leugen van het jaar. De redactie zocht naar in totaal twintig leugens, de ene nog grover dan de andere, waarop u kunt stemmen. (Weet u ook een grove leugen? Gooi hem in de reacties, opdat ook uw grootste leugen van 2010 niet onvermeld blijft).

Daar gaan we!

Stem hier op de Grootste Leugen van 2010!

Create an online survey quiz or web poll

 1. 1

  Laat ik tegenover de uitspraak van Rutte eens een recente uitspraak van één van zijn kabinetsleden zetten: “De protesten van studenten tegen de geplande bezuinigingen op het hoger onderwijs hebben geen enkele zin meer.” Dat klinkt inderdaad als de hand reiken en de dialoog aangaan.

 2. 2

  Ik mis in het lijstje toch echt éen van de leugens waarmee het minderheidskabinet Rutte werd goedgepraat.

  Of anders wel de beloften uitgesproken, vooraf aan de kabinetsformatie.

  Maxime Verhagen: Wilders maakt […] met zijn uitspraken Nederland een land van ‘wij tegen zij’. Dat is niet het Nederland waar ik wil leven. Ik wil leven in een Nederland van gedeelde waarden.

 3. 3

  Ik hoorde gisteren ook dat boetes op fietsen zonder licht en rijden zonder gordel significant gaan stijgen per Januari. Mooie move van de regering die met veel borstklopperij de bonnen quota’s schrapte. Ik heb overigens ook voor Rutte gestemd.

 4. 4

  Zoals deze bedoel je IJsbrand: De verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is een apert asociale maatregel maar was geen breekpunt meer toen mijn partij eenmaal de hand aan het gedoogkabinet sloeg. (gebaseerd op het standpunt van PVV/ Geert Wilders 2009 en geheel naar eigen inzicht gedraaikont)…

 5. 8

  Je zou eigenlijk de mailbox van alle Henken & Ingridten (of via facebook/ twitter) wekelijks vol moeten spammen met een nieuwsbrief. Met daarin chronologisch overzichtelijk alle leugens en/ of vooral maatregelen van dit kabinet onder auspiciën van haar Witte Gedoogprofeet, van waarvan ze de consequenties nu nog niet kunnen overzien…net als vroeger de hostie in de kerk, opdat ze klakkeloos alles voor zoete koek doorslikten

  Neemt En Eet Hier Allen Van

 6. 10

  De leugen dat Wouter Bos aftreed om papa te gaan spenen, gecombineerd met de leugen dat de PvdA het kabinet liet vallen om de kwestie Afghanistan. In werkelijkheid liet de PvdA het kabinet vallen vanwege de dramatische peilingen en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Bos moest daarbij het veld ruimen voor Cohen, een goedkoop excuus werd geleend van Camiel Eurlings. Over Afghanistan was nog helemaal geen uitonderhandeld regerings besluit en Wouter Bos heeft daarna een dik betaalde en drukke baan aangenomen. Zo doorzichtig als glas, al denk ik niet dat ik hier de top 10 ga halen.

 7. 12

  “Een WK leidt altijd tot winst voor de belastingbetaler en de belastingvrijstelling is geen enkel probleem voor de wet.” (Wouter Bos).

  Dit klopt echt niet. Ik heb zelf bij VI horen zeggen dat een feestje geven altijd geld kost.

 8. 14

  @13, Die leugen is niet specifiek van 2010, maar wel briljant. Links krijgt de schuld van alles wat er mis is gegaan tot aan bijna het uitsterven van de dinosaurussen toe. En een groot deel van de bevolking gelooft het inderdaad nog ook.

  Ik zou het eerder dè leugen van het eerste decennium willen noemen.

 9. 19

  Ik vind dat het lijstje kan worden geschoond voor alle beloften van de VVD in verkiezingstijd. Dat is ten slotte een verkoopactie en verkopen is het belazeren van mensen. Ook weg kan alles waar PVV bij staat. Hier is geen sprake van liegen maar van grote domheid (Zie verder onder de Mos).

 10. 20

  Nog niet opgenomen in het lijstje maar wat mij betreft met stip op nummer 1, met een eervolle vermelding van de jury: het commentaar van AJB op het filmpje vanuit de Apache helikopter waar te zien was hoe in Bagdad onschuldige mensen werden neergemaaid: Je kunt toch duidelijk zien dat het een AK47 is.

 11. 21

  “politici (vooral PVV’ers)” Dat er meer PVVers werden gesnapt tijdens het liegen hoeft niet te betekenen dat ze meer liegen, slechts dat ze er slechter in zijn dan de rest van de politici.

 12. 22

  “Verhagen kon er niets aan doen, dat de NAVO dat Afghanistanverzoek deed, wat zo haaks op een eerder kabinetsbesluit stond, dat de PvdA uiteindelijk uit de regering stapte. De kabinetscrisis lag uitsluitend aan de PvdA.”
  Dat dit de allergrootste leugen van 2010 was – in ieder geval in Nederland de leugen met de meest dramatische gevolgen – is inmiddels bewezen door Wikileaks.

 13. 23

  Dat verdachten van een misdrijf liegen, of ambitieuze politici mooie praatjes verkopen hoeft niemand te verbazen.

  Het ergst zijn mijns inziens de echte, controleerbare glasharde leugens, zoals dat verhaal over zonnecellen in het VVD-program, of de koranklets van Hans Jansen en de immigratiecijfers van Geert Wilders.

  Het ergste is dat dit soort kul nog jarenlang voer voor discussie is bij reaguurtrollen, “omdat het op internet staat en dus waar is.”

  In dat opzicht is de IPCC-leugen misschien wel het ergst van allemaal, doordat domme, leugenachtige wetenschappers de klimaatontkenners van deze wereld weer voor jaren voer hebben gegeven.

 14. 24

  Heb op Berlusconi gestemd. Het domme gekakel van de PVV’ers en het geslijm van CDA’ers richting VS / NAVO vind ik toch nog schattig vergeleken met die schaamteloze boef.

  De FIFA uitspraak is ook fantasties, maar daar kan ik nog wel om lachen.

 15. 25

  De allergrootste leugen van 2010?

  “Een partij die 24 zetels haalt, daar kun je natuurlijk niet omheen”

  Het was of de leugen van 2010, of in 2006 was het een grote leugen die toen de SP met 25 zetels buiten de regering hield.
  Het hele gedoogkabinet is 1 grote leugen. Ze vertegenwoordigen beslist niet het hele volk, slechts 48,5%…. door afrondingen en restzetels hebben ze de macht gegrepen.

 16. 31

  @24: Tja, die FIFA-leugens over corruptie, daar vraag ik me van af of het eigenlijk wel leugens zijn. Zowel degenen die de uitspraken doen als alle toehoorders weten dat het niet waar is en dat de uitspraak onderdeel is van het FIFA-toneelspel. Dat valt onder de rubriek komedie.

 17. 32

  @29, dank je wel, Jeroen. “Ons past bescheidenheid” is inderdaad een ijzersterke kandidaat, sterker dan alle 20 voorstellen bovenaan!

 18. 34

  Hillary Clinton, 21 januari 2010 over internet vrijheid, met onder meer:

  – ‘American people’s commitment to (kuch) internet freedom’
  – ‘President Obama (…..) defended the right of people to freely access information’
  – ‘an urgent need to protect these freedoms on the digital frontiers of the 21st century’

  Sinds cablegate is dit het fraaiste stukje cabaret van het jaar.

 19. 36

  Het grootste misverstand is natuurlijk deze site, die linkse duidingen van veelal rechtse uitspraken geeft.

  Een duidelijk voorbeeld vind ik de uitspraak van Balkenende over de benoeming van de-Hoop-Scheffer.

  In mijn ogen zit het zo:

  – De Nederlandse regering destijds was een groot voorstander van een innige Atlantische samenwerking (Nederland heeft hier een lange traditie in).

  De Nederlandse steun is een voortzetting van die traditie. Ik vind dat het meest voor de hand liggend en zo zie ik het.

  Als je puur kijkt naar de steun van de inval in Irak, dan hadden de Engelsen de post veel meer verdiend.

 20. 38

  “De Nederlandse regering destijds was een groot voorstander van een innige Atlantische samenwerking”

  Innige samenwerking door rechtse ogen: Het minder machtige land doet altijd kritiekloos wat het machtigere land voorschrijft en hoopt wat kruimels mee te mogen pikken. Je moet flink wat afliegen om je tegelijk ook nog moreel superieur en soeverein te kunnen voelen.

 21. 39

  Dit is feitelijk geen leugen:
  “Kernenergie is een belangrijk middel om de uitstoot van broeikasgas terug te brengen.” (minister Maxime Verhagen).

  De uitstoot van broeikasgas is bij kernenergie lager dan bij de meeste fossiele brandstoffen. Kernenergie kan dan ook een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van broeikasgassen. Of dat wenselijk is, is een andere vraag.

 22. 40

  Ik mis de huichelachtige woede uitbarsting van Rutte toen een bijstandsmoeder er bij zijn plannen fors op achteruit bleek te gaan. Daar moeten toch een paar forse leugents van hem bij gezeten hebben.

 23. 42

  @42 Wiki Windparken Henkie
  Eeuwig giftig afval?
  Alles heeft een halfwaardetijd. De gevaarlijkste elementen vervallen het snelst, dus over 100 jaar ziet alles er anders uit.
  En wij hebben er geen last van, hoogstens zij!