GroenLinks: Maak een einde aan tekort studentenhuisvesting
GroenLinks wil dat er een einde komt aan het tekort aan studentenhuisvesting en te hoge kamerhuurprijzen. GroenLinks-Kamerlid Ineke Van Gent roept demissionair minister van Middelkoop op om snel met een actieplan te komen.
Volgens van Gent moet het tekort aan studentenhuisvesting aangepakt worden door een transformatie van leegstaande kantoren en huurtoeslag. Opnieuw stijgen de kamerhuren en de wachtlijsten voor kamers.
lees verder
Reacties (4)
Populair onderwerp wat elk jaar weer terug keert. Plus dat het vaak met de desbetreffende gemeenten heeft te maken (prioriteiten woningbouw), ipv de landelijke regering.
@1 Bijzonder alleen dat het nu al in mei aan de orde komt ipv zoals gebruikelijk in augustus/september.
Overigens heeft het wel iets met de landelijke regering te maken: studentenhuisvesting is de enige vorm van sociale woningbouw die niet in aanmerking komt voor huursubsidie. Daardoor is het voor corporaties veel aantrekkelijker om andere typen woningen dan studentenwoningen te bouwen. Studentenwoningen kunnen financieel vaak niet uit.
Studententenwoningen worden vaak in overleg tussen gemeente, hogeschool/uni en woningcorperatie gedaan. Daar heeft de landelijke regering nogmaals weinig mee te maken. Ook de studentenhuizen van de huisjesmelkers, vrij goedkoop (relatief duurder de laatste tijd geworden) op een kamer, per stad verschillend.
@3
“Studententenwoningen worden vaak in overleg tussen gemeente, hogeschool/uni en woningcorperatie gedaan.”
Jazeker, maar uiteindelijk moet iemand het betalen en het anders behandelen van studentenhuisvesting maakt het moeilijker te realiseren.
Om maar een voorbeeld te geven, wat vaak gebeurt is dat eenheden gebouwd worden die net wel aan de huursubsidie regels voldoen, maar daar kunnen vaak maar 2 studenten in. Dat is minder efficient dan studentenhuizen bouwen met 4 of 5 studenten per gedeelde voorziening. Eindresultaat is dat minder huisvesting gerealiseerd wordt.
Het is niet voor niks dat en woningcorporaties en universiteiten en studentenvakbonden en lokale partijafdelingen in studentensteden en en sommige politieke partijen al jaren proberen dit verschil van tafel te krijgen.
Dat doen ze niet als het niets uitmaakt.