Gratis opleiding voor de volgende oorlog

Het hangt in de lucht, de komende burgeroorlog in Irak:

“If the Kurds want to separate from Iraq it’s OK, as long as they keep their present boundaries,” said Sgt. Hazim Aziz, an Arab soldier who was stubbing out a cigarette in a barracks room. “But there can be no conversation about them taking Kirkuk. … If it becomes a matter of fighting, then we will join any force that fights to keep Kirkuk. We will die to keep it.”

“These soldiers do not know anything about Kirkuk,” Capt. Ismail Mahmoud, a former member of the Kurdish Peshmerga militia, said as he got up angrily and walked out of the room. “There is no other choice. If Kirkuk does not become part of Kurdistan peacefully we will fight for 100 years to take it.”

En het wrange is, dat de Amerikanen nu de soldaten aan beide kanten opleiden. Omdat ze zouden moeten zorgen voor hun eigen vrede en veiligheid.

 1. 3

  Pffff religie.

  Zonder dat gezeik zou het een kwestie zijn van wat vinex-wijken aanleggen en HOP, een nieuwe stad. Als alle koerden kirkuk verlaten blijft er toch niks van over.

 2. 5

  2 buurlanden die beiden een dominant volk hebben met minderheden in elkaars land? Die onvermijdelijk onderdrukt worden? Die overigens permanent bakkelijen over 1 stad?

  Even kijken hoor… positieve kant… momentje, ik zie hem niet…

 3. 6

  Klassiek geval van Amerikaanse bemoeienis en meteen de positieve insteek (vanuit de VS): verdeel en heers. Als ze elkaar gaan bevechten heeft de VS er geen last meer van en is de energie naar binnen gericht. En als de (agressieve) energie naar binnen is gericht kan de VS er wapens aan verkopen en is het een lokaal conflict waar alle diplomaten weer werk in kunnen vinden en de VS haar vreedzame bedoelingen kan tonen. Het is niet de eerste keer, het is de rode draad.

 4. 8

  Ik geloof niet dat enig land ooit een proleem heeft gehad met handel terwijl een land in oorlog is. Burgeroorlog of niet. Lijkt mij dus dat de VS intern conflict wel degelijk nastreeft (of na kan streven als je wat moeite hebt met het woord nastreeft).

 5. 9

  Ik vraag mij wel eens af: hoeveel gewapende conflicten zouden er over blijven als men met de productie van wapens geen geld meer kon verdienen?
  Hoeveel conflicten blijven er nog over vanaf het moment dat voertuigen allemaal worden aangedreven met spierkracht in plaats van fossiele brandstof?

 6. 12

  Het zal nooit een intern conflict zijn. In Kirkuk wonen ook veel Turkmenen. Dat zal de officiële reden zijn waarom de Turken zich onmiddellijk met de strijd zullen bemoeien. Een onafhankelijke Koerdische staat zullen ze niet accepteren. Syrië en Iran trouwens ook niet… Als dit werkelijk de Amerikaanse bedoeling zou zijn, is dit “plan” nog stommer dan alle voorgaande. Hetgeen ik overigens niet volledig wil uitsluiten.

 7. 13

  @terrebel
  “Hoeveel conflicten blijven er nog over vanaf het moment dat voertuigen allemaal worden aangedreven met spierkracht in plaats van fossiele brandstof?”
  jaaaa, juist ja.
  daarom waren de middeleeuwen ook zo vreedzaam.
  ook zie ik hier weer het nare trekje alle schuld op olie terug te willen brengen. zit t lekker, zo met je uitkering?
  *zucht…*
  of mis ik nu iets?
  .
  droom nou maar weer fijn verder van je spierkrachtaangedreven voertuigen (en regenbogen, en communistische heilstaten, en nog wat van die zooi) en laat mensen die wel een iq met meer dan 1 cijfer hebben nou maar serieus nadenken over hoe je conflicten op kan lossen. (HINT: lievv vragen vinden de meeste dictators en mensenrechtenschenders niet zo overtuigend, kruisraketten, daar willen ze nog wel eens naar luisteren… als jij van goede wil bent, en vrede wil bewaren, zegt dat nog niet dat iedereen dat wil. dat niet in kunnen zien valt gewoon onder autisme.)