1. 1

  Matt Taibbi schrijft al langer interessante posts over de crisis op zijn persoonlijke blog. Erg interessant en voor het eerst sinds tijden weer iemand die lekker in-true-gonzo-fashion schrijft. Goede opvolger van Hunter S. Thompson als je het mij vraagt.

 2. 2

  Dat ze de markten proberen te manipuleren vond ik nog niet de grootste shock. Dat ze al +20 jaar Goldman alumni in elke regering en belangrijkste financiele organen hebben zitten dat vond ik vooral eng. Dus inclusief die leuke Clinton en brave Obama.
  Ongeacht wie er zit, Goldman heeft er mensen, en die regelen wat geregeld moet worden.

  *geloof toch steeds vaker die conspiracy argumenten*

 3. 3

  In Nederland is het andersom, de raad van commissarissen van elk groot bedrijf zit vol met oud-politici.

  Ook ben ik benieuwd hoeveel Nederlandse kabinetten zonder oud shellmedewerkers er zijn geweest.

 4. 5

  @4:
  Zat ik ook aan te denken, maar ik heb hier nooit het gevoel gekregen dat hier de verbondenheid, of meer expliciet het vertegenwoordigen van de belangen van nederlands bedrijfsleven ten koste ging van de burger.

  En dat is volgens Taibbi juist wel het geval, en elke bubble weer.

 5. 6

  Ja, die saxofoonspeler was inderdaad leuk. Tot dat je wat verder kijkt dan je neus lang is. Een groot gedeelte van de huidige ellende komt uit de “repeal” van de Glass Steagall Act waar de financiele industrie tegen lobbyde sinds de jaren tachtig.

  Iets wat Clinton in de nadagen van zijn administratie onder druk van de Republikeinse meerderheid in het Congres heeft getekend.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Glass-Steagall_Act

  Als je hier wat verder in gaat grasduinen (en de rest van Taibbi’s artikelen leest) kun je er nog wel een mooi Sargasso frontpage postje van brouwen.

 6. 7

  wat betreft de Shell medewerkers, Shell trekt veel high potentials aan, die als ze het Shell leven zat zijn snel hoog in partijen terecht komen door hun intelligentie en ervaring..lijkt me meer toeval dan bewust sturen…

 7. 8

  Een goed argument om die hele ‘cap-n-trade’ of ‘CO2-credits’ business te steken in waar de zon niet schijnt; als er een modiale mogelijkheid voor groot-corruptie om de hoek ligt, is het dit wel.

 8. 9

  Conspiracyvraag: Zou Goldmann Sachs als betrouwbare beurspartij (woorden minister Zalm) dan ook hebben meegespeculeerd op de ramp van 11 september 2001?

 9. 10

  De feiten helpen je niet KJ, als je tenminste iets van het vampierverhaal aanneemt. Bush moest niets van Kyoto (het CO2-creditsding) hebben.

  Ik denk ook dat het een machtig instrument zou zijn geweest. Maar ze gooiden het uit het raam !

 10. 11

  Puntje voor Ernest:
  http://www.google.nl/search?q=goldman+sachs+9%2F11

  De financiele guru’s (en niet alleen bij GS) wisten al lang dat de niet gedekte hypotheekjes en de verzekering op samengestelde pakketen, door de overheid gedekt zouden worden, het gevolg voor de huizenmarkt was daarom voor mensen met die kennis eenvoudig te voorspellen, dat daar dan weer op wordt ingespeeld.. De overheid moet wel bailen, anarchie is je alternatief. Ze hebben hard gelachen om die triple a status die telkens maar werd toegekend omdat de simulator geen gebrek aan liquide middelen kende in onze economische speeltuin.

  Dat er verkeerd gerate werd, was bij de mensen die zich dagelijks met dit soort (wan)praktijken bezighouden ook al lang bekend. Het is gewoon de scam of all ages. Daarnaast zijn er nog “investeerders” die ook op de hoogte zijn/waren van de rotte zooi op de markt, zij hebben met hun financiele daadkracht ingespeeld op de grote lege bubbel (ff prikken af en toe), marktmanipulatie voor eigen gewin, Dus heeft een aantal mensen een heleboel geld verdiend, en hebben nog meer mensen nog meer geld verloren. Nog los van het gaatje “spookaandelen” of Phantom shares.
  Wel op grote schaal aanbieden en vervolgens “niet kunnen leveren”; faillure to deliver, uiteraard koop je aan de andere kant op grote schaal ..

  Major world (economic) events don’t just happen, they are carfully planned and carried out with the greatest accuratism, it’s just business :)

  Oh nee, het zijn allemaal onsamenhangende gebeurtenissen, die geheel los van elkaar plaatsvinden. Wees gerust, ik word behandeld voor mijn PCT-complex

 11. 12

  @mescaline; CO2-credits, of cap-n-trade zijn voorbeelden van het proberen om uit ‘niets’ een commodity te maken. Goldman Sachs gaat er van uit dat deze commodity schaarser en schaarser gaat worden (want we gaan ‘cap’-en) en dus duurder. De mensen die die commodities verkopen – weet je wie dat zijn ? Afrikaanse landen. *bibber* Als dat groot wordt, en dat komt crashing down – ik wil er niet onder staan, man.

 12. 13

  Tot nu toe ging ik er vanuit dat het westen met CO2-bonnetjes een nieuw soort krediet voor de 3e wereld schiep. Want ga maar na, het westen moet compenseren, en koopt dan CO2 van de onontwikkelde landen. Een nieuw type politieke macht, naast monetaire middelen, naast militaire, naast bondgenootschappelijke, naast handelsbetrekkingen.

  @KJ dus Kyoto zou volgens “de kapitalistische bepalers” (mijn term) aan de derde wereld teveel macht hebben gegeven ?

  Die andersluidende conclusie is misschien ook wel verder doorgedacht dan waar ik hierboven van uitging.

  Ik zou over deze stof wel eens een slim verhaal willen lezen.

 13. 15

  Voor zover ik het begrijp ontstaat er voor die CO2- bonnetjes weer gewoon een nieuwe markt, met de bijbehorende bellenblazerij en andere beursmanipulaties..

  80 % van de omzet zal wel weer bij de westerse tussenhandel blijven hangen, 15% procent gaat naar corrupte 3 e wereld regimes ( die er dikke auto’s, villa’s en Jets voor koopt) en die laatste 5 % wordt een eindeloos discussieonderwerp tussen voor- en tegenstanders van die bonnetjes-handel..

  op tijd instappen dus ;-)

 14. 16

  @Sikbock dan is het dus geen ideeën-vernieuwing in de trits van #13. Alleen maar een handelsvariant. Met het risico van behoorlijk negatieve persberichten als dát uitkomt.

  Sic transit worldidea 2 worldmastercommodity.

  Dan begrijp ik Bush’ beslissing redelijk goed.