Goed nieuws voor de liefhebbers

Eens in de zoveel tijd komt er wel weer iemand met het lumineuze idee voor een goednieuwskrant. Om tegenwicht te bieden aan de door dood en verderf gedomineerde berichtgeving. Als antigif voor het overheersende negativisme. Een krant vol schattige puppies, blakende baby’s en goed geïntegreerde allochtonen. Zoiets.

Meestal hoor je daarna nooit meer iets van die initiatieven. De mens is ook veel teveel gesteld op zijn gekanker. De waar-gaat-het-heenreflex. Oorlog in Irak? Waar gaat het heen?! Of beter, binnenlands nieuws: een steekpartij in Drenthe! Waar gaat het heen, met dit land?! Ja, waar gaat het eigenlijk heen? Niemand van dat soort roependen die het weet. En vooral: niemand van hen die het wíl weten. Stel je voor zeg, als ze dat zouden weten zouden ze het zich nooit meer verongelijkt af kunnen vragen. En dan heeft dit land pas echt een probleem.

Sinds enige tijd heeft ook Balkenende de roep om een positieve wind ontdekt. U weet wel: iets met VOC, dynamiek en een nieuw elan. We moeten er nog wel even zelf voor zorgen, maar toch. Niet zeuren, maar trots zijn, op hoe het gaat, op waar het heen gaat. Zelfs onheilsprofeet Wilders heeft tijdens de verkiezingen bij tijd en wijle bewust voor een positief geluid gekozen. Om maar aan te geven dat het niet allemaal bar en boos is. Ook Nederland is een land van mogelijkheden. Voor het benutten daarvan moesten we wel eerst even op hem stemmen. Maar toch.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau draagt nu dus ook z’n steentje bij. Het SCP besloot maar eens te onderzoeken wat er goed in plaats van wat er fout gaat. En wat blijkt: er gaat een hoop goed. Een hele hoop zelfs. Investeren in vermogen heet het walhallarapport. Dat moeten we blijkbaar dan nog wel even doen. Maar toch.

Het rapport is landelijk nieuws, kranten openen ermee. Toch een beetje die goednieuwskrant vandaag. Al is het eigenlijk niet echt goed nieuws dat dit nieuws is. Integendeel. Met andere woorden: waar gaat het heen?! Met dit land?!

 1. 1

  U zet goed nieuws wel in en kwaad daglicht. Waren nederlanders niet onlangs hoog geplaatst op de gelukkige en bovenal democratie-schaal? Waar heeft U het over, negativisme..waar dan? Er is een onderscheid tussen roepen en zijn.

 2. 2

  Ach, dat van dat negativisme heb ik niet zelf bedacht, ik parafraseer anderen slechts. En zo’n bericht over een dergelijke krant bereikt mij regelmatig, meestal met zo’n motivering erbij.
  En geloof het of niet, maar ik kom regelmatig mensen tegen die het ‘geen leuke wereld meer vinden.’ Komt bij dat ik jarenlang op de postkamer heb gewerkt: nou, u had ze eens moeten horen daar. De waar-gaat-het-heen’en waren niet van de lucht.

  Persoonlijk behoor ik overigens tot de mensen die ervan zijn overtuigd dat het in algemene zin almaar beter gaat.

 3. 3

  Misschien maar eens kijken op Zinfo.nl. Elke werkdag vind je hier zinvol nieuws & info. Niet zomaar wat luchtig goed nieuws maar info om bewuster te leven en met een frisse blik naar de wereld te kijken.

  Negativiteit, sensatie en oppervlakkigheid is er al genoeg in de oude media, daarom wil ik met Zinfo een aanvulling bieden. Steeds meer mensen lijken hier interesse in te hebben…

 4. 8

  Ik zakte ook @Snap, ik scoorde 5,1.

  Vraag 3 (vuurwerk oudjaar) is al onjuist. Ben maar gestopt met het bekijken van de andere vragen.

 5. 31

  ach, allemaal gekheid.. die test slaat nergens op ..je hoeft in nederland maar drie woorden te kennen om in te burgeren: sociale dienst, uitkering en discriminatie! succes gegarandeerd!

 6. 36

  @ 35,

  Daar hebt u gelijk in, maar iedere inburgeraar moet sowieso het woord ‘weetje’ kennen, dus uiteindelijk komen we toch op vier uit …

 7. 38

  @30 Nee, moeilijk.

  Jaren ’40-50. Ik weet wel van on-the-spot Australische douaniers die inburgeringstests afnamen aan gekleurde wouldbe immigranten. Dus twee domme eggheads vragen dan “Hoe spel je …./ Wat betekent…../ Wat is het woord voor….. ” uit een Engels woordenboek. Lachen man.

 8. 42

  Dat is inderdaad heel erg fout, Mescaline. Echter, op die vragen bestaan tenminste nog goede antwoorden. Op de vraag: ‘wat is groter, een elektron of een atoom’, bestaat helemaal geen goed antwoord, een atoom is namelijk precies net zo groot als de elektronenwolk eromheen.

  Overigens heb ik eens moeten verklaren dat ‘we’ geschapen zijn door God, ’and not by monkeys', van een Amerikaanse douaneambtenaar toen ik het land binnenwilde, en hij een boek vond waarop een portret van Darwin stond. Overigens was het een boek van Michael Behe, een creationist.

  Par exemple: (net gevonden)

  [img]http://images.amazon.com/images/P/0684834936.01.LZZZZZZZ.gif[/img]

 9. 49

  Ik merk dat ik gisteravond een leuke discussie gemist heb….

  Aan jullie ervaringen met de inburgeringstest te zien, moet zometeen heel nederland opnieuw inburgeren. Had Rita dus toch gelijk… tenzij de inburgeringstest voor een ander land bedoeld is, natuurlijk

  Ook wil ik nog wat kwijt over het onderwerp van deze draad: Volgens mij heeft de mens de behoefte “iets” op te lossen of te verbeteren, waardoor goed nieuws oninteressant is. Daar valt namelijk niets aan op te lossen of te verbeteren, dat is al goed. Slecht nieuws valt dus volledig binnen de scope van onze behoefte.

 10. 51

  Inderdaad, leuke discussie gemist.

  @esgigt
  Volgens mij heeft de mens de behoefte “iets” op te lossen of te verbeteren…

  Volgens mij hoeft de mens alleen maar te eten en te neuken. Al het andere is aangeleerd. Dus ook behoefte aan verbeteren (met anderen bemoeien). Als we dat nou eens afleren dan bemoeien we ons ook niet meer met zaken die ons niet aangaan en kunnen we ook niets meer verkloten.

  Dat is pas goed nieuws.