Zelfs bij de grootste terreuraanslagen is de daadwerkelijke schade meestal vrij gering. De belangrijkste vraag is over het algemeen wat de uitwerking van de daad op het brein van de machthebbers is. De afgelopen tien jaar hebben om deze reden grote terreuraanslagen verschillende malen desastreuze gevolgen gehad. In september 1999 markeerde de aanslagen op enkele flatgebouwen in Moskou (waarvan de toedracht omstreden is) een keerpunt in de recente geschiedenis van Rusland: het gaf Poetin de gelegenheid om de democratisering van het land geleidelijk ongedaan te maken. De aanslagen van 11 september in New York en Washington DC werden door president Bush gebruikt om een buitenlandse politiek te voeren die xenofobe trekken had, en de wereld ernstig gedestabiliseerd heeft.
In India zou nu een gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. Het lijkt waarschijnlijk dat de aanslagen in Mumbai een verband hebben met Pakistan. De druk op de Indiase regering om in de richting van Pakistan uit te halen zal erg sterk worden. Pakistan is echter een land in crisis, dat bovendien een atoombom heeft. India heeft ook een atoombom, en de twee landen hebben een lange geschiedenis van vijandschap.
Maar misschien dat de wereld dit keer geluk heeft. De leider van India is namelijk Manmohan Singh. Singh is in sommige opzichten enigszins te vergelijken met Barack Obama. Ook hij heeft zijn carriere in de eerste plaats te danken aan zijn academische prestaties (MA van Cambridge, PhD van Oxford), en ook hij heeft, als lid van een gediscrimineerde minderheid, de Sikhs, het hoogste ambt in zijn land veroverd. In het geval van Singh is dit wellicht nog uitzonderlijker dan bij Obama. Nog in de jaren tachtig dreigde er een aantal keren een burgeroorlog tussen Sikhs en Hindoes uit te breken, en een voormalig premier en leider van Singh’s partij, Indira Gandhi, is zelfs door extremistische Sikhs vermoord. Anders dan Obama is Singh niet meer de jongste (hij is 77), en heeft hij een lange staat van dienst. Begin jaren negentig was hij minister van Financiën, en hij was verantwoordelijk voor de hervormingen die de sterke economische groei van India in de afgelopen jaren mogelijk maakten.
Het is niet erg lang geleden dat Singh premier werd. Zijn voorganger, Atal Vajpayee, maakte deel uit van de BJP, die als ‘hindoe-nationalistisch’ omschreven zou kunnen worden. Met hem aan de macht zouden we ons hart vast moeten houden. Met Singh is er wellicht hoop.
Reacties (10)
Laat ons niet over het alternatief nadenken…
Interessant, weer iets geleerd, alleen jammer dat ook in dit stukje de nieuw-linkse domheid weer wordt bewaarheid door bijna alles wat je tegenstaat met xenofobie te vereenzelvigen.
Daarbij is de wereld helemaal niet ‘ernstig gedestabiliseerd’ en als er problemen zijn ligt het aan de aanslagen van 11/9 en niet zozeer aan de reactie hierop.
Ah, jij vond de reactie op de 9/11 aanslagen proportioneel?
Singh was overigens wel redelijk hard richting Pakistan. Een verkoeling India-Pakistan lijkt me logisch nu. En dat is precies wat de terroristen wilden, want dan blijft pakistan meer geld steken in de grens india-pakistan ipv de terroristen binnenlands aan te pakken.
# 3 joost
ik vind de reactie op 9/11 zeer proportioneel, uitgebalanceerd en matig. Had veel harder en directer gemogen. Inzetten van kernbommen was zeker gerechtvaardigd geweest. Maar dan vooral op Teheran en Amman.
Gut, 500.000 doden in irak zijn ‘proportioneel’?
Inzetten van kernbommen?
Wat ben jij voor een gek?
@7: We moeten maar blij zijn dat Rene niet premier van India is. Als je reactie op een terroristische aanslag bestaat uit het willekeurig kernbommen op hoofdsteden van niet betrokken landen gooien, hou je niet veel van de planeet over.
Ik hoop echt dat het goed gaat. Extremistische hindoes waren de laatste tijd behoorlijk in het nieuws wegen pogroms tegen christenen. Als er in India hindoe vs. moslim rellen uitbreken, dan vallen er vaak honderden doden.
Ik moet toch even lachen om Krotopkin.
Is dat nieuw-rechtse domheid, alles wat je niet bevalt als nieuw-links af te doen?