DATA - Nou ja, crash, crash. Een paar beurzen die flinke klappen hebben gehad, wil nog niet zeggen dat de hele wereld in elkaar stort. Natuurlijk leggen al die kleine beurzen wereldwijd minder gewicht in de schaal, maar ze zijn wel een goede indicator voor het sentiment. Vandaar dat we hier wederom onze eigen wereldbeursmeter presenteren. En dan valt de dip best mee. We zijn gewoon weer een jaartje kwijt. Maar het is nog niets vergeleken met de dip na het echte begin van de kredietcrisis.
Zo zie je maar weer dat als je dingen een beetje met lange termijn perspectief bekijkt en iets breder dan alleen de westers wereld, het allemaal meevalt. Moet het wel stoppen nu, natuurlijk.
Alleen even afgelopen jaar in beeld, dan ziet het er zo uit.
In de grafieken zijn van 85 landen de belangrijkste beurs meegenomen. Deze zijn genormaliseerd in 2005 (gelijk gewicht per land). Wederom veel dank aan MP.
Reacties (7)
Mooi werk Steeph!
Het valt mee als je het met september 2008 vergelijkt. Maar waar je het (ook) mee moet vergelijken, is met de verzekering van politici en economen toen, dat het daarbij zou blijven en er snel herstel zou volgen. Steeds duidelijker wordt dat er in plaats daarvan stagnatie optreedt, en overal wordt nu openlijk gerekend met een tweede dip.
Beleggen in vastgoed is riskant: kantoren en shoppingmalls staan leeg, huizenprijzen dalen.
Beleggen in obligaties is net zo riskant: er wordt misschien pas veel later terugbetaald, of je krijgt een onverwachte haircut.
En beleggen in aandelen levert per saldo ook te weinig op.
Sparen is complete onzin: de inflatie is hoger dan de rente, die je krijgt.
Wat nu?
Wat er nu volgt is massale vernietiging van (gelds)waarde, zoals altijd in de Kondratief-Winterperiode. Wat echter nog nooit vertoond is, is een dergelijk niveau van – deels virtuele – overaccumulatie. het is dus niet goed duidelijk in hoeverre die met reele waardes samenhangt, en hoeveel schade er dus zal ontstaan. Wie de prijs zal betalen is in ieder geval wel duidelijk aangezien de meeste private schulden ondertussen gecollectiviseerd zijn. Handig dat kapitalisme: als er winst gemaakt wordt, is dat particulier, bij verlies draait de maatschapij ervoor op.
Test
Steeph, als je normaliseert betekent het dan dat Amerika met duizend keer beursvolume/ waarde van verhandelde aandelen net zo hard meetelt als zeg Luxemburg? Zou het veel uitmaken als je dan niet normaliseert?
Maar we gaan vandaag weer lustig verder (met zakken) http://www.stockmapper.com/EURtrac3.html