Gij zult niet verbieden

Haren in de wind, heerlijk vrij gevoelDe rechtbank in Leeuwarden behandelt vandaag een verzoek van het Openbaar Ministerie om de Hells Angels verboden te verklaren. Het zou een bijna on-Nederlandse aanpak zijn. Want verbieden betekent dat iets ondergronds gaat, en als wij iets vrezen dan zijn het wel zaken die zich afspelen in het illegale -dus ondoorzichtige- circuit. Duistere praktijken worden oogluikend toegestaan, mits ze zich voor het zoeklicht van de wet afspelen. Zo kunnen we een oogje in het zeil houden, zo weten we wat er speelt.

En dat is precies wat het OM zo steekt aan die hele Hells Angels: er is geen toezicht. Die gasten zitten maar op die ondoordringbare clubterreinen van ze. God mag weten wat ze daar allemaal bekokstoven. Geen ambtenaar die het in zijn hoofd haalt poolshoogte te nemen. Pure angst natuurlijk. Maar de onwetendheid is nog duizendmaal erger. Als de vrijbuiters van de Angels nou nog af en toe een persberichtje de deur uit zouden doen: Heden ochtend heeft dit en dit chapter het volgende besproken en ondernomen. Mocht het dan onverhoopt niet stroken met de wet, dan is het OM er in ieder geval van op de hoogte. Dat slaapt een stuk rustiger. Maar nee hoor, alles moet bij die gasten achter een dik rookgordijn gebeuren. Dan moeten ze het zelf maar weten ook, denkt het OM.

Als betrokken burger bied ik bij dezen een helpende hand. Is er niet onlangs een groot aantal zeer doorzichtige pandjes vrijgekomen op de Wallen? Ik pleit daarom voor een compromis: de Angels mogen blijven bestaan, maar de clubhuizen bevinden zich voortaan wel in die voormalige peeskamertjes. En alles op één aanvullende voorwaarde: de gordijnen blijven open!

 1. 1

  “…verbieden betekent dat iets ondergronds gaat, en als wij iets vrezen dan zijn het wel zaken die zich afspelen in het illegale -dus ondoorzichtige- circuit.”

  De vraag is natuurlijk wat is dan hier het verschil met de bovengrondse situatie.

 2. 2

  Hell’s Angels, die in Amsterdam en Rotterdam althans..zien er tamelijk indrukwekkend uit maar ze hebben hele kleine hartjes.

  Ga eens langs zou ik zeggen, de deur (poort) staat altijd open voor open mensen, ik zeg u dat uit eigen ervaring.

  Wat U zegt @Paddy, die beweging moet absoluut blijven om als buitenstaander nog een aangenaam gevoel te hebben van onze wereld.

 3. 3

  @2: Nou die Hell’s Angels zijn al ondergronds. Wat ze doen is harstikke illegaal en crimineel. De Hell’s Angels van hier (Nomands, ring a bell?) draaien er hun hand niet eens voor om hun eigen leden (zelfs chef) “op te ruimen”, als ze niet volgens de regeltjes in drugs handelen.

  Ik weet niet waarom je een drugsnetwerk en executiepeleton “bovengronds” moet houden.

 4. 4

  Weet je @Bismarck “ze doen” ademt iets van over één kam scheren en in deze kwestie lijkt me dat niet juist. Het overgrote deel zie en en hoor je niet, slechts de “schreeuwers”.

  Er zijn Hell’s Angels en Hell’s Angels net zoals Amsterdammers en Amsterdammers.

  Vanwege werkzaamheden heb ik een paar keer op lokatie kontakt gehad met de aanwezige Hell’s Angels en zoals ik al opmerkte in 2 vond ik, na de harde pit opzij gezet te hebben, ze eigenlijk sympathiek en zelfs kwetsbaar. Not my lifestyle maar zeker niet geheel crimineel. Ik zou niet zonder een maatschappij kunnen met mensen die de zijpaden betreden zoals o.a. krakers en Bikers.

  Mijn portiekjunks in Amsterdam lagen veelal kotsend in mijn portiek maar kwamen wel een gestolen knuffel brengen toen een van mijn kinderen jarig was (dit onder afgrijzende blikken van mijn fam ter plekke..een van mijn mooiste momenten)
  Ben je weleens in Singapore geweest?

 5. 5

  Uhum? Hell’s angels aardig, dat kan best. Maar Dutroux was volgens zijn buren ook wel aardig. Waarmee maar gezegd dat boeven ook gewoon mensen zijn, maar nog steeds boeven.

 6. 6

  Aardige gasten? Als buitenstaander kan je die conclusie inderdaad trekken ja. Goedaardige lobbesen die wat rondcrossen op harleys. En zolang ze wakker zijn steevast met een blik bier in de éne hand en een woest wijf in de andere wat glazig om zich heen kijken. Heb wel eens een afdeling zien binnenrollen op parkpop (dacht ik). 100 m van het podium een terrein van 50 bij 50 m met een rood/ wit lint afgebakend, koelbox met 50 dozen bier en barbecue uit een servicebakkie, en languit op de motor bierlurkend naar het concert kijken en wat keuvelen met belangstellenden die naar die bakbeesten gapen. Maar,..het territorium is dan wel heilig! Niet in je hoofd halen dan om over dat lint héén te stappen als de massa stapvoets aan weerszijden van dat lint naar het podium schuifelt! Zonder te vragen! Stond een half uurtje te kijken,..iédereen liep keurig langs dat lint. En die gasten maar languit zuipend op die motoren! Hadden nog makkelijk 20 koeien kunnen grazen,.. op dat terreintje. Far out!

  De Nederlandse Angels, de ”hoofdkantoren” dan, zijn toonaangevend in Europa,…als het gaat om de ”business”. De boys van Angel P. te A. hebben niets meer te maken met een ”motorclub”. En o wee als je ze ”ript” of je bemoeit je met ”hun zaken”. Of een beetje lastig gaat lopen doen in de media (villa BvD): ”En nú sorry zeggen!”. ”Doet het nog pijn Frits,…je oog?” Maar niet té specifiek met namen en geruchten strooien. Want een mailtje is gauw geschreven: Beste redactie,.. met iets van: ”..Of jullie zo vriendelijk willen zijn dat artikeltje weg te halen en wel onmiddellijk. Tis namelijk lastig loggen met ál je vingers in het verband en een dik hoofd.”

 7. 7

  Die kam past jou ook begrijp ik YP…

  Lang leve de eenheidsworst;)

  [IMG]http://img403.imageshack.us/img403/1446/eenheidsworstat1.gif[/IMG]

  @Lamers, de echte boeven vindt je naar mijn idee binnen de white collars

 8. 8

  @4: In dit geval scheer ik terecht over 1 kam. Als ik van moordenaars zeg: Ze vermoorden mensen, scheer ik ze over 1 kam, maar tegelijk constateer ik een feit. Hell’s Angels zijn niet vergelijkbaar met Amsterdammers.

  Om Amsterdammer te worden hoef je niet te zweren op je leven nooit iets over je organisatie te verklikken, ook als je getuige/medeplichtige bent van moord of drugshandel. Als Amsterdammer hou je je niet bezig met crimminele activiteiten als drugshandel en liquidaties. Als Nomad wel.

 9. 10

  @9: Het gaat niet zo zeer erom dat leden zich met criminele zaken bezighouden (dat doen veel amsterdammers ongetwijfeld immers ook), maar dat ze dat doen in het verband van hun lidmaatschap als HA. Dan mag je het beestje best bij zijn naam noemen: criminele organisatie! Als we de Hofstadgroep al een terroristische organisatie noemen (terwijl die “organisatie” een heel stuk losser was en ook als groep niet duidelijk criminele/terroristische doeleinden had), is dit wel een heel makkelijke:

  Notabene de leden van de club vermoorden hun leider, in het clubhuis, omdat die zich niet aan de regels van de club hield!

 10. 11

  Nee hoor larie,…dat zie je verkeerd. Ging er heel vredelievend aan toe tijdens concert. Was niet harde kern zeg maar. En dat lintje om die motoren? Was om krassen tegen te gaan op die peperdure harleys. Niks op tegen.
  Maar die gasten van Angel P. te A. dan? Interview ooit gezien? Geven opdracht aan neefjes in Limburg om hun eigen leden in een sloot te deponeren. Andere koek toch? Tja,..en of de Hells- Angels of een bende losgeslagen Joegoslaven de lakens uitdelen…helpt geen OM- moedertje lief tegen….

 11. 13

  Beste YP, Bikers .. HA..krakers..autonomen..or whatever…zijn werelden net zo divers als andere werelden.

  Hoedt u voor stof in het brein.

  ps, mijn 11 was een algemene opmerking niet aan u/jou/U.
  Beetje de linkse rakkersjas aantrekken hier en daar maar wel een nauw jasje soms.

 12. 14

  Om af te sluiten YP, in mijn Amsterdamse tijd heb ik aardig wat keren binnen de hekken vertoefd als ouwe lul slungel met mooi pak in die tijd vanwege dingen…Mijn ervaring is dat het overgroot deel van de bikers ok zijn, er ruig uitzien maar een klein hart hebben en ik niet zonder mensen kan die iets anders doen.

 13. 15

  Ja vast wel larie,..geloof ik ook wel,..merendeel zullen idealisten/ vrijbuiters,.. you name it zijn. En misschien verwar je bikers met Hells Angels…die gasten uit Angel Place zetten je ondersteboven met je kop in een kwispedoor hoor! Als je binnenkomt en zegt: ”Hallo,..ik ben larie de geoloog,..gezellig hier,..lekker bakkie thee zou er wel ingaan nu…

  Ik weet het niet,…zeg maar wat….

 14. 17

  :0) @YP.. ik drink geen thee dat laat ik aan de *burgervader* over en een kwispedoor heb ik niet gezien.

  Best wel lastig kijken met dichtgeslagen ogen;)

  Idealisten denk niet overigens, ruige vrijbuiters is een aardige omschrijving. Grote balkonnen voorkeur ter plekke.